Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Pokrajinska smotra recitatora
na hrvatskom jeziku

Četvrta po redu Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku bit će održana u subotu, 19. studenoga u Čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. Smotru organizira Hrvatska čitaonica iz Subotice, a početak je u 9 sati.

Predstava »Albin bircuz« u Subotici

Dramska sekcija HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora gostuje s predstavom »Albin bircuz«, u nedjelju 20. studenoga u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Predstava je rađena po tekstu Ivana Jakočevića, a režirala ju je Marija Šeremešić. Početak predstave je u 18 sati.

Promocija knjige o obiteljskom stablu
Dulićevih

Nakon đurđinske, »Pučka kasina 1878« i Organizacijski odbor Dulićevih susreta organiziraju i subotičku promociju knjige »Veliko obiteljsko stablo Dulićevih«, autora Lazara Ivana Krmpotića. Predstavljanje monografije, koja će ovom prigodom, kako navode organizatori, biti vrednovana s historijske i nacionalne točke gledišta, održat će se u petak 18. studenoga u Svečanoj dvorani subotičke Gradske knjižnice u 19,30 sati. U umjetničkom dijelu programa nastupit će Komorni orkestar »Musica chorda« iz Đurđina.

Projekcija filma »Tragovi« na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu
 
U organizaciji kluba studenata psihologije »Transfer« i Centra za traumu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održano je u razdoblju od 10. do 12. studenoga niz tribina, predavanja, te više filmskih projekcija. Čitav program je organiziran kao III. Novosadski susret studenata psihologije pod nazivom »Arhitektura mira«.
    Trećeg dana programa, 12. listopada, održana je i projekcija filma »Tragovi«, nastalog u produkciji Centra za nenasilnu akciju. Film je prethodno prikazan u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu, te u nekim manjim mjestima u BiH. U filmu govore pripadnici vojnih postrojbi iz Hrvatske, BiH i Srbije, te iznose osobna iskustva od perioda rata sve do današnjih dana. Zajedničko za sve osobe koja se pojavljuju u filmu jest osuda rata i njegovih pogubnih posljedica na sve pore života, te s druge strane težnja da se pokuša ponovno uspostaviti normalan život.                    I. K.

Vjerska tribina u Somboru

Na poticaj župnika župe Sv. Križa Lazara Novakovića u Somboru Uprava HKUD »Vladimir Nazor« odlučila je započeti s održavanjem vjerskih tribina. Novaković se prihvatio biti koordinator prve serije tribina koja će trajati do kraja lipnja 2006. godine, a održavat će se svakog drugog petka u mjesecu.
    Prva tribina čija je tema glasila »Vjeronauk u školi: danas, sutra« održana je 11. studenoga. Predavač je bio vlč. dr. Andrija Kopilović iz Subotice. Nazočne je pozdravio Šima Raič, predsjednik HKUD »Vladimir Nazor«, a tribinu je vodio Alojzije Firanj.
    Vlč. dr. Kopilović razjasnio je razliku između odgoja i obrazovanja, naglašavajući da je odgoj isključivo u nadležnosti obitelji. Predavač je nazočne upoznao i s mogućnostima i obvezama roditelja u vjerskom odgoju, te istaknuo značaj vjere u životu društva.                                                                            F. A.

Web stranica HKUD »Matija Gubec«

Od 9. studenoga na Internetu se zainteresirani mogu upoznati s poviješću, ali i s aktualnim radom HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta koje iduće godine proslavlja 60. obljetnicu od svog osnutka. Adresa web stranice je www. matijagubec. org. yu

Novi broj »Klasja naših ravni«

Novi dvobroj časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni« 5.-6. za 2005., tematski je posvećen hrvatskom romanu u Bačkoj i Srijemu. Ovaj tematski blok donosi izbor ulomaka iz romana, bačkih i srijemskih hrvatskih pisaca, nastalih od 1875. do 2005. godine.

»Šokačka večer« u Sonti

U organizaciji Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte održat će se četvrtak »Šokačka večer« 26. studenoga u dvorani Doma kulture u Sonti s početkom u 19 sati.
 
Godišnji koncert Tamburaškog orkestra HKPD »Matija Gubec«

Tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta  27. studenoga priređuje godišnji koncert u Domu kulture u Tavankutu s početkom u 19 sati. Kao gosti večeri nastupit će Tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva »Martinčani« iz mjesta Martinska Ves kod Siska. Svi zainteresirani mogu nabaviti karte po cijeni od 100 dinara na biletarnici Doma kulture u Tavankutu na dan koncerta.                                 L. S.

Božićni bazar u »Kolu«

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Hrvatskog Nacionalnog vijeća u nedelju 4. prosinca u HKC »Bunjevačko kolo« bit će organiziran Božićni bazar. Prihodi od prodaje bit će namijenjeni u dobrotvorne svrhe.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika