Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ju­bi­lej cr­kve i žup­ni­ka u Iri­gu

Crkva Svih Svetih u Irigu svoju 200. obljetnicu postojanja proslavila je u subotu 5. studenoga na dan Srijemskih mučenika. U proslavu ovog velikog jubileja uključeni su i jubileji župnika, začasnog kanonika Blaža Zmajića, koji proslavlja trideset godina svećeništva i dvadeset pet godina službe u Irigu.
    Ovi nesvakidašnji jubileji okupili su u iriškoj crkvi vjernike iz filijala Vrdnik, Dobrodol i Šatrinci, ali i mnogobrojne goste iz Vojvodine i Hrvatske. Svi su oni povezani s ovom dvjestogodišnjom zgradom crkve ili živom crkvom bilo po mjestu svoga krštenja ili po svom župniku koji ih je povezao u lijepu zajednicu. Pozivu na slavlje odazvali su se i uglednici iz svijeta kulture, državnih organa, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i muslimanske zajednice, te rodbina i prijatelji župnika.
ZA DIKU I HVALU: Svečano misno slavlje predvodio je biskup đakovački i srijemski mons. dr. Marin Srakić, u zajedništvu sa svojim pomoćnim biskupom i generalnim vikarom za Srijem mons. dr. Đurom Gašparovićem te s dvadesetak svećenika Đakovačko-Srijemske biskupije, iz Slavonije i Subotičke biskupije te grkokatoličkog egzarhata.
    Predvoditelj misnog slavlja biskup Srakić u svojoj se propovijedi osvrnuo na kršćanske korijene kojima se »naš Srijem može podičiti i pohvaliti« a na kojima se i danas nadahnjujemo. Posvijestivši važnost crkve kao posvećenog prostora u kojem doživljavamo prisutnost Stvoritelja, a kojega doživljavamo pod prilikama kruha i vina, biskup je upozorio da su ovu istu svijest imali i »naši stari koji su još prije dvjesto godina ušli u avanturu izgradnje crkve«. Važno je stoga shvatiti da se i kod kuće može moliti Bogu, ali u ovaj sveti crkveni prostor dolazimo i čuti Božju riječ ali i »kazati Bogu ono što mi mislimo kroz molitvu koja je nekada mirna, nekada burna…«. Propovjednik je nadalje ustvrdio da bi ovaj prostor bez svećenika bio tek nekakva dvorana a on je ovdje čuvar svetišta. Svećenik nije tek netko što spada u srednji vijek već ima mjesto u našoj društvenoj zajednici. On je, kako to piše u Poslanici Hebrejima, »od ljudi uzet« i za ljude se postavlja. U jednog takvog mladića upro je prstom Gospodin izabravši Blaža za svoga svećenika koji evo već trideset godina svećenika a sa župljanima ove, iriške župe je već dvadeset pet godina. »On nije nikada gledao koliko je udaljena zadnja filijala i nije mu ništa bilo teško« pa bismo ga mogli zvati i pravim narodnim svećenikom zaključio je propovjednik čestitajući svom svećeniku jubileje i pozvao vjernike na još veću suradnju sa župnikom.
    Mladi vjernici župe čitali su misna čitanja i molitve vjernika, a posebno svečan ugođaj stvorili su gosti iz rodnog mjesta slavljenika Donjih Andrijevaca u Slavoniji, KUD »Tomislav«, koji su predvodili misno pjevanje.
SVEČANA AKADEMIJA: Nakon svete mise svi su gosti prisustvovali svečanoj akademiji u Domu kulture. U sklopu ovog programa izvedene su recitacije u čast dvjestogodišnje crkve i u čast duhovnih zvanja. Prikazana je zatim povijest osnutka iriške župe i izgradnje crkve. U umjetničkom programu sudjelovali su KUD-ovi »Petefi Šandor« iz Šatrinaca i Dobrodola, »Stevan Šalajić« iz Vrdnika te KUD »Tomislav« iz Donjih Andrijevaca a na kraju su nastupila i djeca Osnovne škole »Dositej Obradović« iz Iriga sa spletom narodnih igara. Župniku Blažu Zmajiću je na ovom prigodom slikar Darko Grujić iz Malih Radinaca darovao svoju sliku za uspomenu na ovo veliko slavlje.
    Kako to priliči ovako velikim jubilejima i slavljima, zajedništvo je nastavljeno za zajedničkim stolom gdje su se župniku obratili i gosti svojim čestitkama a i sam biksup čestitajući mu na svemu što je u dvadeset pet godina učinio u ovoj župi koja je zadnjih godina bila i u teškim situacijama.
A. A.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika