Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pot­po­ra ni­je upit­na

Prošloga je petka, 11. studenoga, izaslanstvo od dvadesetak zastupnika Demokratske stranke obišlo Sjeverno-bački i Zapadno-bački okrug, gdje su vodili brojne razgovore s predstavnicima manjinskih zajednica, zatim s čelnicima institucija iz područja socijalne zaštite, te s poljoprivrednim proizvođačima ovoga kraja.
    U Subotici je karavana zastupnika DS-a bila razdijeljena u nekoliko radnih skupina koje su obišle Dom za nezbrinutu djecu »Kolijevka«, Gerontološki centar, Bio farmu Josipa Mamužića u Ljutovu, još nedovršenu sušaru za preradu sušenog voća u Tavankutu, razgovarali s članovima Udruženja za organsku hranu »TERRA’ S«, te obišli Đurđin, Mišićevo i Novi Žednik.
Skupina za ljudska i manjinska prava imala je susrete s predstavnicima Hrvatskog, Mađarskog i Bunjevačkog nacionalnog vijeća, te Njemačkog narodnog saveza.
    U posjetu Hrvatskom nacionalnom vijeću boravila je skupina u sastavu: zamjenik predsjednika Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić, te predsjednik Općinskog odbora Demokratske stranke u Subotici Dragan Trklja. S gostima su o ostvarivanju manjinskih prava hrvatske zajednice u Vojvodini, te aktualnim problemima razgovarali predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Z. Pekanović, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i član IO HNV-a zadužen za informiranje Zvonimir Perušić. Sastanku su nazočili i član IO HNV-a zadužen za obrazovanje Ivica Stipić, te članica IO HNV-a zadužena za kulturu Jelena Piuković.

STRANAČKA POTPORA MANJINSKIM PRAVIMA: Na činjenicu da stranke u Srbiji imaju vrlo različita poimanja o tome kako treba rješavati pitanje nacionalnih manjina, te da se Demokratska stranka zalaže za ostvarivanje zakonom zagarantiranih prava manjina u Srbiji, ukazao je zamjenik predsjednika DS-a Nenad Bogdanović, dodavši kako se ova stranka također nastoji izboriti i za ista prava Srba u Hrvatskoj.
    »Pravo nacionalnih manjina treba biti ozbiljno tretirano i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj, to su zemlje kojima je istovjetni cilj, Europska unija«, rekao je prošloga petka Bogdanović u posjetu HNV-u. Naglasio je kako za DS, Hrvati imaju jednaka prava kao i Mađari ili druge manjine u ovoj zemlji, no, da sve treba biti usklađeno s realnim mogućnostima ove zemlje, budući da se dobar dio ostvarivanja manjinskih prava temelji na značajnim financijskim sredstvima.
    Dodao je i kako položaj Hrvata u Subotici ne ovisi isključio od centralne, državne vlasti, već i od lokalne, te je istaknuo kako puno toga ovisi i od funkcioniranja same manjinske zajednice i njezinih institucija.
Što se tiče informiranja na hrvatskom jeziku u Vojvodini, pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić kazao je u Subotici kako je postignut veliki napredak u području tiskanog medija, konkretno osnivanjem i funkcioniranjem »Hrvatske riječi«, te kako su i dalje aktualni problemi vezani za elektronsko informiranje na hrvatskom, na TV Novi Sad. Istaknuo je kako pokrajinska vlast i dalje nema ingerencija nad tom televizijom koja je u trenutačno u procesu transformacije u javni servis.
    Osvrćući se na aktualno pitanje incidenata, Đurić je ustvrdio kako su oni teški za kvantifikaciju, kako su međuetnički odnosi vrlo osjetljivi i kako bi se oni zasigurno drugačije rješavali ukoliko bi došlo do decentralizacije zemlje, i ukoliko bi se tim problemima bavila decentralizirana pokrajinska policija.
    Predsjednik Općinskog odbora DS-a u Subotici Dragan Trklja je, govoreći prije svega o odnosima u subotičkoj općini, naglasio kako hrvatska zajednica u Demokratskoj stranci može prepoznati partnera koji ima snage, ali i volje pomoći u ostvarivanju manjinskih prava Hrvata u Subotici.

SURADNJA I POTPORA NA OBOSTRANU KORIST: Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Z. Pekanović upoznao je tročlano izaslanstvo Demokratske stranke s ovlastima, ustrojem i aktivnostima HNV-a, četverogodišnjim iskustvom obrazovanja na hrvatskom u osnovnim školama, te ukazao na još uvijek aktualne probleme u području informiranja na hrvatskom jeziku u Vojvodini. Kao dobar primjer rješavanja ovoga pitanja istaknuo je osnivanje i rad Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«, spomenuo je i postojanje radijskog programa na hrvatskom u općinama Subotica i Bač, te kao negativnu praksu naveo »skidanje« televizijske emisije Tragom hrvatskim s programa Televizije Novi Sad i pokretanje nove emisije na toj televiziji bez suglasnosti Hrvatskog nacionalnog vijeća u čijoj je nadležnosti rješavanje pitanja informiranja na hrvatskom jeziku.
    Upoznao je gostujuće izaslanstvo sa svojim izlaganjem u Europskom parlamentu o položaju Hrvata u Vojvodini, istaknuo je kako je broj incidenata u opadanju u odnosu na ranija razdoblja, te iskazao nezadovoljstvo neefikasnošću policije i pravosudnih tijela u Vojvodini u otkrivanju i procesuiranju takvih slučajeva i počinitelja. Rekao je i kako je krajnje vrijeme da država dobije novi Ustav, a Vojvodina veću autonomiju koja bi poboljšala položaj svih njezinih građana, a po njegovu mišljenju, utjecala i na smanjivanje broja incidenata.
Pekanović je još dodao kako postoji dobra suradnja DS-a i DSHV-a, te kako je DSHV svog političkog partnera, DS, podržavao zbog njegove proeuropske i demokratske orijentacije prema nacionalnim manjinama i ostvarivanju njihovih prava.

OD DS-a SE OČEKUJE POTPORA: Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk je upoznao zastupnike Demokratske stranke s činjenicom kako se hrvatska zajednica na ovim prostorima od 2002. godine našla u novim okolnostima, u manjinskom položaju, te kako tek treba početi s potpunim ostvarivanjem svojih novih, zakonom zagrantiranih prava. Podsjetio je kako Hrvati, za razliku od Mađara u Vojvodini, imaju samo jednu profesionalno ustrojenu instituciju, NIU »Hrvatska riječ«, te kako se tek trebaju izboriti za svoja kazališta i druge institucije u području kulture.
    »Mađari imaju sve i nisu zadovoljni, zamislite onda koliko mi možemo biti zadovoljni«, naglasio je predsjednik Izvršnog odbora ističući kako su Hrvati i do sada bili, te kako će i ubuduće biti lojalni građani ove zemlje. Gostima je rekao kako od Demokratske stranke očekuje potporu u ostvarivanju prava i realizaciji projekata koji su od nacionalne važnosti za ovdašnje Hrvate, a koji ne diraju u druge političke interese.
    Pohvalno se na suradnju s predstavnicima Demokratske stranke u pokrajinskim tijelima vlasti, osobito s čelništvom Pokrajinskog tajništva za informacije koje, poštujući svoja dana obećanja, nastoji izjednačiti položaj »Hrvatske riječi« s ostalim sličnim manjinskim listovima čiji je osnivač i financijer Pokrajina, osvrnuo član Izvršnog odbora HNV zadužen za informiranje Zvonimir Perušić. Ističući kako nisu incidenti jedini problem manjinskih zajednica, već je to i neostvarivanje zagarantiranih prava, i Perušić se kritički osvrnuo na odnos TV Novi Sad prema pojedinim manjinama u Vojvodini.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika