Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na putu ozdravljenja

Nakon puna četiri mjeseca u Sonti je održana sjednica Mjesnog odbora DSHV-a. Na sjednici je bilo nazočno petnaestak članova stranke, te gosti iz Subotice, predvođeni predsjednikom DSHV-a Petrom Kuntićem. U subotičkom izaslanstvu bili su još i Dujo Runje, Bela Lipozenčić, Ema Buljovčić, Luka Dulić, Marica Stipić, Elizabeta Sineš i Robert Budinčević.
    Na dnevnom redu bili su izvješće o Deklaraciji DSHV-a i analiza rada MO DSHV-a Sonta. Petar Kuntić je nazočne detaljno informirao o uvjetima i ozračju koji su doveli do donošenja Deklaracije, te o samoj Deklaraciji, uz napomenu da postoje vrijeme i prostor za njezinu dopunu. Sa zadovoljstvom je konstatirao da je ova Deklaracija izazvala velika talasanja na srbijanskoj političkoj sceni.
    U nastavku sjednice Dujo Runje je govorio o školstvu i uporabi jezika, te o problemima koje naša zajednica ima u sferi informiranja. Nazočnima je predočio mogućnost više i visoke izobrazbe u Vukovaru i Osijeku te o potrebi formiranja gimnazije na hrvatskom jeziku, koja bi bila elitna škola i iz koje bi bilo moguće otići na studij bilo u Hrvatsku, bilo na neko od srbijanskih sveučilišta.
    »Trebamo riješiti puno stvari u našoj zajednici«, rekao je Dujo Runje. »Najveće probleme stvaramo sami sebi, zbog svojih podjela. Ukoliko budemo uspjeli nadvladati slabosti i podjele, uspjet ćemo i stvoriti uvjete za uspjehe budućim generacijama.«
    U nastavku sjednice od strane domaćega članstva upućeno je nekoliko primjedbi i dopuna Deklaraciji, s posebnim osvrtom na ružna zbivanja koja su pratila nogometnu utakmicu sonćanskoga »Dinama« i »PIK-a Prigrevica«. O stanju u MO DSHV-a govorili su predsjednik Ivan Kozbašić i tajnik Stipan Silađev, uz aktivno sudjelovanje još nekolicine članova. Konstatirane su neke slabosti u radu, od kojih je većina objektivne naravi, prvenstveno nedostatka materijalnih sredstava, a dovele su do slabih rezultata na lokalnim izborima. Nakon izbora bilo je i razočarenja i malodušnosti, no, sudeći po ovoj sjednici, članovi su namjerni pojačati svoje aktivnosti, za koje se nadaju da će dovesti do ozdravljenja mjesne organizacije.
    Detaljnu analizu stanja i mogućnosti glede izobrazbe djece na hrvatskom jeziku dao je nastavnik Andrija Ađin, a predsjednik Ivan Kozbašić govorio je o politici na razini Mjesne zajednice, te o angažiranju i legitimitetu Hrvata – članova drugih stranaka. Na koncu je predsjednik Kuntić pozvao članstvo da u što većem broju prisustvuje predstojećoj skupštini stranke.
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika