Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tražimo provedbu Sporazuma

Početkom studenoga Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uputio je pismo premijeru Republike Hrvatske Ivi Sanaderu u kojem mu ukazuje na neke od najakutnijih problema s kojima se susreće hrvatska zajednica u Vojvodini, u nadi da će hrvatski premijer u osobnom kontaktu s predstavnicima Republike Srbije, iznijeti ova pitanja i tako utjecati da oni budu riješeni. Da podsjetimo, odlazak premijera Vojislava Koštunice u Zagreb i sastanak s premijerom Sanaderom zakazan je za 23. studenoga.
    U pismu se navode dvije skupine problema, i to oni vezani uz pitanje »denacionaliziranja Hrvata kroz aktivnu državnu potporu stvaranju skupine Bunjevaca izvan hrvatskog korpusa« i pitanja vezana uz zaštitu manjina koja su regulirana međudržavnim Sporazumom kojeg su obje zemlje potpisale i ratificirale, ali se on prema ocjeni DSHV-a kada je riječ o Hrvatima u Vojvodini jedva provodi.
    Glede prvog pitanja u pismu se navodi kako je »tu akciju pokrenuo Milošević, ona je izgubila podršku nakon njegovog pada, da bi nakon silaska s vlasti bivše Demokratske opozicije Srbije ova aktivnost ponovno dobila na zamahu uživajući pri tome čak otvorenu potporu državnih institucija: od našeg ikavskog dijalekta nastoji se stvoriti umjetni ‘bunjevački jezik’ u što su uključeni profesori Sveučilišta u Novom Sadu (sastavljanje bunjevačkog pravopisa), iz državnog proračuna financira se izdavanje ‘bunjevačkog rečnika’ koji se radi u okviru Matice srpske), nastoji se uvesti školski predmet ‘bunjevački jezik’, i dalje postoji tzv. šifra 028, kao zasebna statistička oznaka za Bunjevce (umjesto da se smatraju sastavnim dijelom hrvatskoga naroda – jednako kao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj) itd. što je sve usmjereno na slabljenje hrvatskoga naroda u Vojvodini. To na žalost nije usamljeni primjer ovdje, jer slične tendencije pokazuju i spram još nekoliko drugih naroda, ali vjerujemo da nam naša matična zemlja Hrvatska može učinkovito pomoći u obrani naših manjinskih prava i onemogućavanja aktivnih asimilacijskih mjera domicilne države«.
    Uz drugi problem vezan za provođenje potpisanoga međudržavnog Sporazuma o zaštiti manjina, od Sanadera se zatražilo da utječe na formiranje zajedničkoga povjerenstva za praćenje provođenja Sporazuma, kako je to i predviđeno ali se ne provodi, te se izrazila nada da će ova »pitanja moći biti riješena u duhu dobrosusjedske suradnje dviju zemalja i dva naroda sukladno Sporazumu o međusobnoj zaštiti manjina«.
    U međuvremenu je najavljeno formiranje zajedničkoga povjerenstva za praćenje provođenja Sporazuma, čiji se prvi sastanak očekuje dan prije odlaska Koštunice u Zagreb.                                    
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika