Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usko­ro plat­for­ma o ma­nji­na­ma u Voj­vo­di­ni

Radna skupina za izradu platforme za unapređenje položaja pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini, koju će činiti predstavnici Izvršnog vijeća i svih nacionalnih vijeća u pokrajini, počet će raditi za nekoliko dana. U priopćenju Pokrajinskog tajništva za informiranje navodi se kako će suštinu platforme činiti državna strategija manjinske politike u oblastima službene uporabe jezika i pisama, kulture, obrazovanja i informiranja, od prevencije do pooštravanja kaznene politike prema počiniteljima međuetničkih incidenata.
    Na sastanku predsjednika vijeća nacionalnih zajednica Vojvodine s predsjednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem, koji je održan u Novom Sadu u četvrtak 10. studenoga, upozoreno je, također, da se svaki dan sadašnjeg prelaznog perioda RTV Novi Sad u pokrajinski javni radiodifuzni servis negativno odražava na ostvarivanje prava na informiranje na jezicima nacionalnih zajednica. Na tom je redovitom sastanku prvi puta sudjelovao i predsjednik Nacionalnog vijeća makedonske nacionalne manjine Jovan Radeski.
    Pajtić je najavio da će vojvođanska vlada od sljedeće godine financirati novine na makedonskom jeziku i stvoriti uvjete za obrazovanje pripadnika ove zajednice na materinjem jeziku u općinama Pančevo i Plandište.
    Povodom zahtjeva Nacionalnog vijeća bunjevačke nacionalne manjine za uvođenje nastavnog predmeta na bunjevačkom jeziku u nižim razredima osnovne škole, predloženo je da se o tom pitanju organizira zajednički sastanak nacionalnih vijeća Hrvata i Bunjevaca, dodaje se u priopćenju.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika