Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska is­ku­stva pu­no ko­ri­ste Sr­bi­ji

Potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je kako očekuje da Srbija i Crna Gora do studenoga iduće godine sklope prvi ugovor s Europskom unijom. »Tada će formalno pravno biti jasno da će naša zemlja ući u EU«, rekao je Labus u Somboru, gdje je u ponedjeljak boravio s veleposlanicima Velike Britanije i Hrvatske, Davidom Gowanom i Tončijem Staničićem, u okviru kampanje »Europa kuca na tvoja vrata«.
    Labus je, tijekom razgovora s predstavnicima Općine Sombor, rekao kako ulazak u EU podrazumijeva i reformu administracije, od republičke do općinske. On je dodao kako je za SiCG značajno da u EU što prije uđe Hrvatska, jer »ta iskustva mogu mnogo koristiti našoj zemlji«.
    Hrvatski veleposlanik Staničić tom je prigodom izjavio kako je Hrvatska pola koraka ispred SiCG u europskoj integraciji. »Taj se proces ne smije shvatiti kao natjecanje, u procesima europske integracije, za razliku od škole, dozvoljeno je prepisivanje«, rekao je Staničić, napominjući da su Hrvatsku najviše pomogle sugestije upravo onih država koje su u priključenju bile pola koraka ispred, poput Slovenije i Bugarske. Tonči Staničić je naglasio i da tako velike manjine kao što je hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj moraju biti »most koji će povezivati dvije zemlje«, te je istaknuo da treba zajednički raditi na rješavanju problema manjina na načelu reciprociteta.
    Potpredsjednik Labus i veleposlanici Staničić i Gowan su u Somboru razgovarali s gospodarstvenicima i predstavnicima lokalne samouprave o razvoju regije i uspostavi standarda Europske unije te o položaju nacionalnih manjina, a posjetili su i poduzeće »Somboled« i »Bane Sekulić«. U »Somboledu« gosti su obišli proizvodni pogon, koji je moderniziran poslije dokapitalizacije s hrvatskom kompanijom »Lura«, koja ispunjava sve obveze preuzete ugovorom.
    »Posjet ovim poduzećima potvrdio je moje duboko uvjerenje kako mora postojati strateški partner da bi privatizacija bila uspješna. U ‘Somboledu’ je zahvaljujući tome napravljena suvremena mljekara, a ‘Bane’ poslije stečaja nije likvidiran, nego je stao na noge. Za daljnji razvoj neophodan je partner koji će investirati u proizvodnju, a za državni dug naći ćemo rješenje«, istaknuo je Labus.
    Gosti su tijekom posjeta Somboru posjetili gradsku knjižnicu »Petar Konjović«, a razgovarali su i s učenicima srednje ekonomske škole u Somboru o europskoj perspektivi zemlje i prednostima ulaska u EU.
    U kampanji »Europa kuca na tvoja vrata« predstavnici države s europskim partnerima kroz izravne susrete informiraju građane kako funkcionira EU, i zašto je značajno da Srbija ubrzanim koracima nastavi put ka Europi.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika