Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi rebalans proračuna

APATIN – Na sjednici SO Apatin, održanoj u petak 4. studenoga, većinom od 16 glasova za uz 12 protiv usvojena je Odluka o rebalansu općinskog proračuna za 2005. godinu. Ovom su odlukom predviđeni sveukupni prihodi od 556.721.029 dinara, te rashodi od 545.825.688 dinara i tekuća proračunska pričuva od 10.895.341 dinar.
    Od strane vijećničkih skupina DSS-a i koalicije DS-DSHV upućene su primjedbe na ovakav prijedlog rebalansa, a vijećnik DS-a Dragan Jović, podsjetio je na travanjsku odluku ove skupštine glede prioritetnih objekata za gradnju, te izrazio sumnju da se odustalo od realizacije.
    Šef vijećničke skupine DSS-a Milan Dražić, ocijenio je da općinske stručne službe nisu dovoljno osposobljenje za kreiranje proračunske politike, te da vladajuća garnitura nema domaćinski odnos spram sredstava građana. Iz ove Dražićeve primjedbe razvila se dulja polemika između predsjednika Općine dr. Živorada Smiljanića i predstavnika oporbe, a na koncu predložena odluka je usvojena sa 16 glasova za i 12 protiv.
    Od preostalih točaka dnevnog reda nove je polemike izazvao prijedlog imenovanja Đure Radmanovića, rođenog 1946. godine u Prigrevici, za direktora Općinskog kulturnog centra Apatin. Primjedbe oporbe odnosile su se na vjerodostojnost njegove diplome. Konfuziju je izazvao podatak da je diplomirao 1982. godine, dok je na samoj sjednici rečeno kako je diplomirao ratne 1992. godine na pedagoškoj Akademiji u Osijeku, u što je najviše sumnje izrazio Milan Dražić. I ova je odluka usvojena sa 16 glasova za.
    Na prijedlog Dražića, na dnevni je red stavljena i informacija o privatizaciji apatinskog Jedinstva, jednoga od najjačih poljoprivrednih kombinata u Srbiji. I većinska koalicija i oporba izrazile su nezadovoljstvo ovom privatizacijom, uz obilje međusobnih optužbi, prvenstveno dr. Smiljanića i Dražića. Na koncu sjednice vijećnici su informirani o poduzetim mjerama SO glede sprječavanja pojave ptičje gripe na području Općine Apatin. Konstatirano je kako u razdoblju od 25. listopada do 7. studenoga kod prijavljenih 26 uginuća nije ustanovljena pojava ove zarazne bolesti.
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika