Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ula­ga­nje u to­le­ran­ci­ju, ulog u bu­dućnost

Sportsko natjecanje pod nazivom »Kup tolerancije«, kao dio ambicioznog projekta »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini«, kojeg provodi Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine, prošloga je vikenda imalo svoje veliko finale u Subotici. Time je prvi od sedam potprojekata realiziran, dok je provedba ostalih šest u tijeku.
    Cjelokupni projekt, od kojeg pokrajinske vlasti očekuju da će pridonijeti smirivanju međunacionalnih tenzija, jačanju povjerenja i razvijanju tolerancije među građanima Vojvodine, vrijedan je oko 23 milijuna dinara, od čega je pokrajinska administracija osigurala jednu a donatori drugu polovicu potrebnog novca. Projektu je svoju simboličnu potporu dao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković, koji je u subotičkoj Dvorani sportova u subotu 12. studenoga otvorio finalno natjecanje Kupa tolerancije.
NEZNANJE, MIGRACIJE, MEDIJI: Specijalni savjetnik pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Đorđe Misirkić, zadužen za realiziranje ovog projekta, kaže za »Hrvatsku riječ« kako je ovaj projekt odgovor na tri osnovna problema koje je Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine uočilo temeljem svoje analize međunacionalnih incidenata koji su se događali 2003. i 2004. godine.
    »Prvi problem koji je uočen je neznanje o drugima i cilj je ovog projekta da se smanji intelektualna arogancija prema drugima i da odnos među nacionalnim zajednicama ne kreira neznanje. Drugo, objektivna je činjenica da je kao posljedica ratnih događanja došlo do značajnih migracija i promjene u stanovništvu Vojvodine te je tako drugi cilj projekta toj mladoj populaciji ukazati na tradicije Vojvodine u smislu suživota. Treće je pak pitanje medija, gdje se želi napraviti pomak, jer smatramo da je mnogo zla došlo kroz te kanale. Projekt je dakle odgovor na ova tri problema i usmjeren je prije svega na mlade. Ova je država imala 50 godina projekt ‘bratstva-jedinstva’ u koji su ulagana ogromna sredstva, dok od sredine 80-tih godina nije ništa ulagano nego upravo suprotno«, kaže Misirkić.
IZLOŽBA I KVIZ: U razgovoru s koordinatorom projekta saznali smo kako su i ostalih šest potprojekata uveliko u tijeku te da su na njihovu provođenju pokraj Tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine uključeni: Tajništvo za obrazovanje i kulturu, Tajništvo za sport i omladinu, RTS TV Novi Sad, nevladine organizacije Neomedija i Studio DAG, Pokrajinski zavod za kulturu, Muzej Vojvodine, Gradski muzej Subotice, te povjesničari i drugi individualni suradnici.
    »Drugi potprojekt, čije su pripreme u punom jeku, je priprema izložbe ‘Živjeti zajedno’ u organizaciji Muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Gradskog muzeja Subotice«, kaže Misirkić. »Izložba će na suvremeni način prikazati suživot Srba i Mađara u Vojvodini od XV. stoljeća pa do današnjih dana i njome se ne želi prešutjeti ništa iz povijesti, ali se želi i naglasiti ono što je bilo pozitivno. Izložba će biti otvorena sredinom siječnja u Novom Sadu, gdje će se ona moći vidjeti do sredine veljače, kada se seli u Suboticu, gdje ostaje mjesec i pol dana. Izvršno vijeće APV će osigurati novac za prijevoz 80.000 djece kako bi oni vidjeli ovu izložbu«.
    »Tijekom ljeta pripremljena je i brošura od 170 stranica o povijesti Vojvodine u sklopu trećeg potprojekta – kviza »Koliko se poznajemo«. U pripremi brošure su sudjelovali povjesničari Kalman Kuntić, Milan Micić i profesor Sveučilišta u Novom Sadu Sándor Páll«, kaže Misirkić, te dodaje kako je cijela ideja »napraviti i razvijati udžbenik koji bi idućih godina mogao postati dodatna literatura za škole pod nazivom Povijest Vojvodine«. Kviz se realizira u suradnji s TV Novi Sad, koja će snimiti 11 emisija u kojima će se u znanju o drugim nacionalnim zajednicama natjecati ukupno 32 ekipe, a osim samog natjecanja predviđeno je i da novinari TV Novi Sad obiđu i snime dokumentarni materijal o školama i gradovima iz kojih dolaze natjecatelji. Učenici se već pripremaju za natjecanje, a serijal emisija se očekuje početkom veljače iduće godine.
DOBRI OBIČAJI I VIDEOKLIPOVI: Četvrti potprojekt pod nazivom »Dobri poslovni običaji«, također se realizira, te je tako provedeno snimanje terena glede korištenja više jezika u cijeloj Vojvodini, posjećeni su gospodarstvenici, kako bi se vidjelo na koji način se primjenjuje višejezičnost, a zatim su dodijeljena i priznanja.
Peti potprojekt »Interetnička komunikacija putem medija« provodi Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu i odnosi se na izvještavanje na jezicima nacionalnih manjina, te tako obuhvaća prije svega rad s novinarima iz manjinskih medija kako se ne bi zatvarali u svoje nacionalne zajednice, objašnjava Misirkić, te dodaje kako je do sada u sklopu ovog potprojekta održan seminar u Skupštini Vojvodine, koji je imao za cilj donošenje Kodeksa ponašanja medija u multietničkom društvu.
    Svi potprojekti propraćeni su medijskom kampanjom, odnosno videoklipovima. »Pripremljeni su videoklipovi za afirmaciju multikulturalizma, zatim za svaki potprojekt posebice, a u pripremi je i dvanaest klipova općeobrazovnog karaktera, koji su usmjereni na predočavanje multikulturalnosti Vojvodine kroz predstavljanje značajnih osoba, objekata i događaja. Cilj je predstaviti kulturne i političke dodire između različitih naroda u Vojvodini kroz povijest, i u ovome potprojektu sudjeluje NVO Studio DAG«, kaže Misirkić, uz napomenu da će se većina projekata nastaviti i u sljedećoj godini i da su za to već osigurana sredstva u pokrajinskom proračunu, a ima i najava donatorstva.         g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika