Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 10. 11.

Uhi}en
Goran Davidović (1975.) iz Novog Sada identificiran je i priveden sucu za prekršaje kao jedan od vinovnika incidenta na tribini o antifašizmu u Novom Sadu. Dan iza toga je zajedničkom akcijom Žandarmerije i novosadskog SUP-a uhićeno 10 osoba, pripadnika neonacističke organizacije »Nacionalni stroj«, a akcija se nastavila i idućih dana. Vlada Srbije najoštrije je osudila upad neonacista na novosadski Filozofski fakultet.

Pri­tvor
Maloljetnom Novosađaninu B. K. (1989.), osumnjičenom za pokušaj ubojstva Nikole Trkulje (20) iz Temerina, određen je pritvor do 30 dana. Večer ranije on je Trkulju, tijekom rok-koncerta koji je organiziran povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv fašizma, teško povrijedio nožem i zadao mu povrede opasne po život.

Po­ziv
Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je da su čelnici HDZ-a BiH razgovarali s čelnicima Europske pučke stranke koji su od njih zatražili da se sazove novi opći stranački sabor i da njihov sadašnji predsjednik Dragan Čović podnese ostavku. Vodstvo HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom stranke Draganom Čovićem izrazilo je neslaganje s izjavom Sanadera u kojoj je Čovića ocijenio nedoraslim za tu dužnost jer je odlučio iz stranke isključiti trojicu istaknutih dužnosnika.

Kra­dljiv­ci
Četvorica muškaraca za koje se sumnja da stoje iza niza krađa skupocjenih BMW-ovih terenaca X5 u Hrvatskoj uhićeni su u Novom Sadu. »Osumnjičeni su uhićeni nakon višemjesečne akcije u kojoj su ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije te novosadska i osječka policija intenzivno i sveobuhvatno surađivali i razmjenjivali podatke«, izjavio je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Policija je prilikom uhićenja u garaži pronašla BMW-ov terenac X5 zagrebačkih oznaka, a novosadski mediji tvrde da je riječ o automobilu u vlasništvu tvrtke Pfitzer Croatia koji je prošlog tjedna ukraden u Zagrebu. U garaži je pronađeno i 14 pari stranih registarskih pločica, među kojima ima i hrvatskih, razni provalnički alat, elektronski čitač kontakne brave za BMW-ova vozila te specijalizirani uređaj za koji se pretpostavlja da su kradljivci »neutralizirali« BMW-ove zaštitne kodove.
BMW X5 jedan je od najtraženijih terenaca u »automafijaškim« krugovima kojih je od travnja ove godine u Hrvatskoj ukradeno 26.

 

PETAK, 11. 11.

Den Ha­ag
Predsjednik Haškog suda Teodor Meron dao je vlastima u Srbiji rok da do kraja godine tom sudu izruče Ratka Mladića, u protivnom Srbija će biti »izopćena« iz procesa euro-atlanskih integracija, rekao je ministar obrane SiCG Zoran Stanković. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica rekao je kako je interes Srbije, prije svega, do kraja privesti suradnju s Haškim sudom i ispuniti sve međunarodne obveze.

Ah­ti­sa­a­ri
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je imenovanje bivšeg predsjednika Finske Martija Ahtisaarija za izaslanika UN u pregovorima o statusu Kosova.

Kan­ce­lar­ka
Demokršćanska unija CDU/CSU i Socijal-demokratska stranka Njemačke (SPD) uspješno su okončale koalicijske pregovore čime je otvoren put za stvaranje druge tzv. velike koalicije u njemačkoj poslijeratnoj povijesti. Buduća kancelarka, prva žena na toj dužnosti, bit će Angela Merkel (CDU).

 

subota, 12. 11.

Ka­me­no­va­nje
Eparhija dalmatinska priopćila je da je skupina mladića kamenovala pravoslavnu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Drnišu i vrijeđala svećenika, te da zbog učestalijih napada očekuje adekvatnu zaštitu srpske manjine. Šibenska je policija sutradan priopćila da će podnijeti kaznene prijave protiv dvojice zasad nepoznatih počinitelja, koji su ispred crkve vrijeđali 25-godišnjeg svećenika B. M. iz Drniša, te kamenjem razbili tri stakla na vratima crkve.

So­pron
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i njegov mađarski kolega László Solyom sudjelovali su u Sopronu na otvaranju Dana Hrvata u Mađarskoj – tradicionalnoj svečanosti hrvatske nacionalne zajednice u toj zemlji.
U Sopronu, gradu uz austrijsku granicu udaljenom 60 km od Beča, živi oko 500 gradišćanskih Hrvata. Po procjenama Hrvata u Mađarskoj ima oko 90 tisuća, iako popisi pučanstva pokazuju znatno manji broj pripadnika hrvatske nacionalnosti.
Ranije u subotu nakon bilateralnog susreta, obojica čelnika suglasila su se kako su Hrvatska i Mađarska na najvišem stupnju riješile pitanje svojih nacionalnih manjina.
Ocijenivši da su hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj dobro integrirane u politički, gospodarski i kulturni život zemlje u kojoj žive, istaknuli su kako mogu s pravom tražiti i računati na pomoć matičnih zemalja.
Za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj organizirana je dvojezična nastava u 35 vrtića i škola. Imaju svoje sveučilište, gimnaziju i kazalište. Jedina neriješena pitanja su institucionalno financiranje iz Hrvatske i Mađarske te zastupljenost hrvatske manjine u mađarskom parlamentu.

Po­bje­da
Nogometaši Srbije i Crne Gore pobijedili su u Beogradu Hrvatsku s 3:1 u prvoj utakmici doigravanja za Europsko prvenstvo za mlade.

 

NEDJELJA, 13. 11.

Dr`av­nost
Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je na Cetinju kako je neophodno »u planiranom roku obnoviti punu državnost Crne Gore«, dodajući da je crnogorska vlast spremna na »bezuvjetni razgovor o referendumskim uvjetima sa svim zainteresiranim stranama«.

Ne­sta­li
Predstavnici udruga nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore pozvali su vlasti u tri države da surađuju na rješavanju problema osoba nestalih u ratovima u proteklom desetljeću i da pravdi privedu sve koji su počinili ratne zločine.

Mi­lo{evi}
Međunarodni komitet za obranu haškog optuženika Slobodana Miloševića zatražio je da se suđenje Miloševiću pred Haškim sudom prekine, kako bi mu se omogućio odmor i liječenje.

 

PONEDJELJAK, 14. 11.

Do­go­vor
Zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio je da se na konzultacijama s premijerom Vojislavom Koštunicom došlo do zajedničkog teksta, kako ne bi bilo sporenja na sjednici Skupštine kada se bude razmatrao prijedlog rezolucije za pregovore o Kosovu i Metohiji.

Ta~i
Predsjednik Demokratske partije Kosova Hasim Tachi pozvao je intelektualce na Kosovu da se aktivnije uključe u završnu fazu određivanja budućeg statusa Kosova, rekavši da će njihove ideje biti uzete u obzir tijekom priprema za razgovore.

Vi­la
Šest i pol godina otkako je tadašnji predsjednik SRJ, a sada haški uhićenik Slobodan Milošević nezakonito došao do svoje druge kuće na Dedinju, u elitnom beogradskom naselju, u Užičkoj ulici 34, država traži da mu se ta vila oduzme. Kako piše Blic, Drugi općinski sud u Beogradu zakazao je za 29. prosinca raspravu o sudbini vile u Užičkoj 34. na zahtjev javnog pravobranitelja koji traži da se proglase ništavnim svi ugovori kojima je bivši predsjednik SRJ upisan kao vlasnik vile u Užičkoj.
Milošević je za spomenutu vilu na Dedinju, u Užičkoj ulici, platio nešto manje od devet tisuća tadašnjih njemačkih maraka a ona realno vrijedi nekoliko stotina tisuća eura.

 

utorak, 15. 11.

Osu­da
Zastupnici Skupštine Vojvodine osudili su prošlotjedni incident koji su u Novom Sadu izazvali članovi neonacističke skupine »Nacionalni stroj« i zatražili da mjerodavna državna tijela stanu na put ovakvim izgredima. Skupština je također ocijenila da su za osudu i sve slične manifestacije, kao i druge ekstremističke organizacije koje djeluju u Vojvodini i Srbiji. Zastupnici su zatražili od pokrajinskog Odbora za sigurnost da hitno pripremi izvješće o aktivnostima svih organizacija koje svojim djelovanjem ugrožavaju međunacionalne odnose u Vojvodini.

Pri­znao
U nastavku suđenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu je prvi od šesnaestero optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. priznao da je tamo nekoga ubio a to je učinio nekadašnji pripadnik paravojne postrojbe »Leva Supoderica« Ivan Atanasijević priznavši da je ubio jednog ratnog zarobljenika na Grabovu.

Pot­po­ra
»Uvjerio sam se u odlučnu francusku potporu europskoj perspektivi Hrvatske, punu otvorenost, prijateljstvo i spremnost za pomoć u pregovorima«, rekao je Ivo Sanader nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu.

 

srijeda, 16. 11.

Mla­di}
Osoba od najvećeg povjerenja Vojislava Koštunice privodi kraju pregovore s Ratkom Mladićem o predaji, piše beogradski dnevnik Blic. Pozivajući se na izvor blizak Haškom sudu, list navodi da je spomenuta osoba srpski gospodarstvenik s jakim vezama u Washingtonu. »On ima instrukcije da Mladiću predoči da će biti uhićen ako ne prihvati ponudu za predaju. U Haagu su sada uvjereni u to da će prihvaćena obveza biti ispunjena do 15. prosinca, a vjerojatno i prije, uz pomoć jakog Koštuničinog pregovarača«, piše list.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika