Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vi sum­mit

Za srijedu 23. studenoga zakazan je novi, drugi po redu za godinu i nešto dana, sastanak premijera Srbije i Hrvatske Vojislava Koštunice i Ive Sanadera u Zagrebu. Gospodarski odnosi, trgovina, regionalna suradnja, eurointegracije – teme su o kojima će svakako biti riječi tijekom susreta, a kako je najavljeno, pokušat će se riješiti i neka od još uvijek otvorenih pitanja, kao što su, recimo, zamjena vojske policijom na granici sa srbijanske strane, utvrđivanje granične linije na Dunavu, povrat imovine, vizni režim, readmisija, te neizbježno – položaj nacionalnih manjina u obje države.
    Sredinom studenoga prošle godine, tijekom posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, potpisan je Sporazum o zaštiti hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj, na čiju se provedbu čeka, evo već, godinu dana. Među ostalim, taj Sporazum predviđa formiranje Mješovitog odbora za praćenje njegove provedbe, no od toga sve do sada nije bilo ništa. Kako bi funkcioniranje toga za manjine tamo i ovdje važnog tijela ipak počelo makar i samo formalno, za 22. studenoga, dakle dan pred polazak Vojislava Koštunice u Zagreb, zakazan je i prvi, konstitutivni sastanak Mješovitog odbora. Bit će to prigoda ipak evidentirati probleme koji postoje i koji su u posljednjih godinu dana iznošeni u javnost s obje strane granice, filtrirati ih po značaju i složenosti, te ih pripremiti za rješavanje.
    Sada, deset godina poslije rata, kada je i u Hrvatskoj i u Srbiji ulazak u Europsku uniju strateški cilj, nema razloga da se jednom zauvijek ne zatvore ona pitanja koja su prije svega stvar normi civiliziranog ponašanja, a u koja manjinska prava u velikoj mjeri spadaju. Bilo bi dobro što prije čuti iskrene izjave najviših državnih dužnosnika i iz Zagreba i iz Beograda, koje bi sličile onome što su prije nekoliko dana izjavili hrvatski i mađarski predsjednik Stjepan Mesić i László Solyom, a koji su zajednički konstatirali, da su te dvije države na najvišem stupnju riješile pitanje svojih nacionalnih manjina. I pritom se nitko nije bunio, uključujući i predstavnike tih nacionalnih manjina.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika