Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naj­sret­ni­ji tre­nu­tak u objek­ti­vu

Budući da je nastavio tradiciju obiteljskog fotografskog zanata, Josip Kopilović (1955.) je tako reći od svog rođenja neraskidivo postao vezan uz »magični« svijet objektiva iz kojih su izlazili brojni papirnati photo tragovi vječnosti. Jer, primjerice, doživljaj vjenčanja i svatova davno bi nestao u godinama prošlosti i zaborava, da ne postoje lijepe slike mladenaca, što zauvijek ostaju dokazom najsvečanijeg trenutka u životu. Upravo fotografiranje vjenčanja još od davne 1929. godine, kada je njegov djed započeo s radom, bilo je i ostalo »specijalnost« salona »Berta« u kojemu danas radi. Kako je stigla još jedna jesen, a s njom i vrijeme novih vjenčanja, evo i povoda za ovaj kraći razgovor.
4Koliko se generacija Vaše obitelji bavi fotografijom?
Počevši od mog djeda s majčine strane, po čijem prezimenu je radnja dobila ime, pa sve do mog sina Igora, od 1929. godine na ovamo četiri generacije su involvirane u neposredan rad s fotografijom. Dapače, Igor studira u Novom Sadu primijenjenu fotografiju i grafički dizajn, i kao predstavnik novih tokova vjerujem da će nastaviti obiteljsku tradiciju.
4Za vaš photo salon, uz dugogodišnju obiteljsku tradiciju, ponajviše se veže i tradicija fotografiranja vjenčanja.
Fotografiranje mladenaca je započeo, od samog otvaranja salona, moj djed i već punih sedam i pol desetljeća radimo »portretiranje« jednog od najvažnijih trenutaka u životu. Stare fotografije na zidovima naše radnje, na kojima su mladenci iz starinskih vremena, najbolja su potvrda vječnosti koja ostaje zabilježena kroz objektiv fotografskog aparata.
4Stoji li konstatacija da je jesen vrijeme kada se sklapa najviše brakova?
Kao i mnogo toga što se promijenilo u modernim vremenima u kojima živimo, ni svatovi više nisu, kao nekada, najviše vezani uz jesen. Vjenčanja se planiraju tijekom cijele godine, a interesantno je kako ih trenutačno najviše ima ljeti, te je jesen izgubila primat vodećeg godišnjeg doba.
4Kako izgleda jedno fotografiranje mladenaca?
Mi smo ostali vjerni tradiciji i pravilu da u svakom gradu postoji klasičan studio koji se bavi izradom tzv. studijskih fotografija koje imaju dugi vijek postojanja, ostajući često svjedocima prošlih događaja. Priprema za jedno fotografiranje predstavlja poseban ritual, počevši od dotjerivanja aktera i zauzimanja željenih poza u kojima se nastoji ovjekovječiti jedan od najradosnijih trenutaka. Ovdje postoji i objektivna okolnost da su nevjesta i mladoženja tog dana pod određenom impresijom, ali s njima, i pokraj toga gotovo nikada nema problema.
4Ima li problema s nekim drugim akterima, tj. likovima na vjenčanim fotografijama?
S obzirom kako su svatovi veseo i radostan čin, često gosti znaju biti »veseliji« i prije nego što budu obavljene sve formalne stvari, među koje spada i samo fotografiranje. Ali, moram naglasiti, da za sve ove godine u našem studiju nije bilo ozbiljnijih problema. Povrh toga u posljednje vrijeme u studio dolaze samo mladenci skupa s kumovima i, eventualno, roditeljima i samim time je sve to jednostavnije i mirnije.
4S kakvim aparatima se vrši studijsko fotografiranje?
U pitanju su specijalni aparati s posebnim, kvalitetnijim filmovima koji automatski daju i mnogo kvalitetnije fotografije. Unatoč sve većem proboju digitalne tehnologije za klasične portrete, kakvi se u studijskom okruženju izrađuju, još uvijek se koriste isključivo klasični photo aparati.
4Postoji li još uvijek metoda retuširanja, to jest umjetničkog uljepšavanja fotografije?
To je nekada bila obvezna metoda finaliziranja urađene fotografije, ali danas je taj zanat gotovo izumro. Istina, postoji još jedan fotografski studio, u Bačkoj Topoli, koji se još bavi retuširanjem. Umjesto retuša, danas je izuzetno bitna dobra šminka, i to specijalna studijska, koja nije za nošenje vani. Ukoliko ima posebnih zahtjeva mi imamo profesionalnu šminkericu koja uređuje naše mušterije za potrebe forografiranja.
4Na koncu, možete li se sjetiti neke zanimljive situacije prilikom fotografiranja nekog od brojnih vjenčanja?
Za sve protekle godine u našem studiju je bilo mnoštvo interesantnih zgoda i anegdota prilikom fotografiranja mladenaca, a, jamačno, jedna od nesvakidašnjijih situacija zbila se kada je nevjesta stigla u kolicima, a mladoženja na štakama, jer su par dana prije svog najsretnijeg događaja u životu doživjeli prometnu nesreću. No, uz malo dotjerivanja, sve je bilo u redu i fotografije su ostale svjedokom njihovog vjenčanja.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika