Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska naj­poželj­ni­ja tu­ri­stička de­sti­na­ci­ja u 2006. go­di­ni

Prije nešto više od tjedan dana senzacionalno je objavljena vijest, kako je ugledni američki časopis National Geographic Adventure, koji se bavi istraživanjem i promoviranjem svjetskih prirodnih ljepota, na prvo mjesto najpoželjnijih turističkih destinacija u sljedećoj 2006. godini postavio Hrvatsku.
    Milijuni čitatelja diljem svjetskih meridijana u najnovijem broju ovog magazina imaju priliku uživati u tekstualnim i photo zapisima ekspedicije, koja je za njih »prokrstarila« najljepšom obalom Mediterana, preporučajući najbolje mjesto za aktivan odmor u idućoj sezoni godišnjih odmora. Bolju, a pritom posve besplatnu reklamu na globalnoj razini, svi turistički djelatnici iz HTZ-a (Hrvatska turistička zajednica) nisu mogli niti poželjeti.
COMING TO CROATIA (Dolazak u Hrvatsku): Često se može pročitati kako ljudi znaju nahvaliti svoju državu, birajući samo riječi hvalospjeva (posve normalno) za njezine neosporne prirodne ljepote i prekrasno more, ali, evo, kako bi je mogli vidjeti stranci, neometeni okovima genetičke privrženosti.
    Zahvaljujući nepojmljivoj ljepoti njezinih 1200 otoka, koji su razbacani diljem obale, Hrvatsku je najbolje obići vodenim putom tj. brodom, jahtom, kajakom, čamcem i bilo kojim drugim sličnim prijevozom. Za ljubitelje »brzih voda« postoji izvrsna ponuda raftinga, primjerice na rijekama Zrmanji, ali i kajakinga na Kupi ili Dobri.
     S obzirom da je idealni suvremeni odmor zasnovan na temeljima avanturizma prožetog aktivnim participiranjem u ljepotama zemlje koja se posjećuje, u preporuci NGA (National Geographic Adventure) nudi se, recimo, spektar brojnih itinererskih kombinacija temeljenih na određenoj tjelesno-sportskoj aktivnosti (primjerice veslanje) uz razgledanje kulturno-povijesnih vrednota, kojima obiluje hrvatska obala i posebice otoci bogati antiknom prošlošću. Za one, koji su manje vični kontinuiranom tjelesnom angažmanu, preporuča se rentiranje jahti za više osoba, uz korištenje brojnih ponuda za svakodnevne izlete na kopnene destinacije. Jedna od najatraktivnijih ovakvih ponuda je primjerice krstarenje od Splita do Dubrovnika po cijeni od 3.390 dolara po osobi za 10 dana.    U širokoj lepezi daljnje turističke ponude i brojnih aktivnosti za sve one koji žele proživjeti nezaboravnu avanturu, moguće je uživati još i u ronjenju po prekrasnom i nedirnutom akvatoriju prepunom atraktivnim podmorskim lokalitetima, za one koji preferiraju planinarenje postoje organizirane ture u gorje nekoliko nacionalnih parkova, ljubitelji istraživanja spilja mogu se oprobati, pod stručnim nadzorom, u pravim »ljepoticama« skrivenim u dubini zemlje, a na koncu za sve one koji atraktivnost vide u »pasivi« uživanja u svakodnevnom sunčanju i kupanju, tu su brojne predivne, skrivene plaže duž kontinentalne i otočne obale.
IZVOD IZ CJENIKA: U ekskluzivnoj reportaži iz Hrvatske navedene su i cijene određenih usluga i turističke ponude za sve one koji »aktivnije« žele provesti svoj godišnji odmor. Primjerice jedan dan raftinga (38$), osmodnevni puni aranžman raftinga uz smještaj (550$), rentiranje kajaka (25$ za dan – 140 $ za tjedan), kampiranje i veslanje kanuima oko Elafitskih otoka (492$), tjedan na egzotičnoj jahti uz iskusnog skippera (9.000$ za 8 osoba), ronjenje na Visu (151$ za 6 ronjenja) i još mnogo toga…                                        
                                                            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika