Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mju­zikl »Jal­ta, Jal­ta«

Ove je godine u zajedničkoj nakladi dvije diskografske kuće (Hit Records i Suzy Records) objavljena digitalno masterirana originalna snimka najpopularnijeg i najizvođenijeg hrvatskog mjuzikla »Jalta, Jalta«, prvi puta objavljenog u LP izdanju 1973. godine. Ovo je vrijedno izdanje za hrvatsko glazbeno-scensko stvaralaštvo, a njegovi songovi postali su hitovi i dio masovne kulture nekoliko generacija.
    Njegova tema je podjela svijeta 1945. u vrijeme glasovite konferencije na Jalti. U mjuziklu je ova tema iz područja visoke politike transponirana među obične, male ljude, sobare i sluge. Kroz humornu i poletnu glazbu ovdje se poantira uvijek aktualnom, humanom općeljudskom čežnjom za mirom, posebice u završnom songu »Neka cijeli ovaj svijet postane zelena livada«.
    Autor glazbe je hrvatski skladatelj Alfi Kabiljo, libreto i tekstove pjesama potpisuje Milan Grgić, a snimili su ga zbor i solisti zagrebačkog kazališta »Komedija« (Sanda Langerholz, Boris Pavlenić, Richard Simonelli, Lukrecija Brešković i drugi) i revijski orkestar HRT-a.
    Mjuzikl je doživio mnogobrojne izvedbe (1992. godine kazalište »Komedija« proslavilo je njegovu 500.-tu izvedbu u Hrvatskoj), a stalno je prisutno i zanimanje inozemnih ansambala za ovaj naslov.
    Skladateljski opus Alfija Kabilja obilježio je hrvatsku scensku, zabavnu, laku orkestralnu, komornu glazbu. Pisao je za djecu, a nemali su broj puta odjeci njegova stvaranja daleko nadilazili granice države u kojoj je živio. Radio je kao skladatelj, dirigent, aranžer i producent. Napisao je glazbu za 40 filmova, ali se u glazbenim krugovima najvrednijim dijelom njegova opusa smatraju upravo mjuzikli. Od 1969. godine potpisuje mjuzikle »Velika trka« (1969.), »Jalta, Jalta« (1971.), »Dlakav život« (1975.), »Car Franjo Josip u Zagrebu« (1985.) i »Kralj je gol«. Svi su izvedeni u zagrebačkom kazalištu »Komedija« a iznimno su dobro prošli kod publike i kritike. Mjuzikl »Jalta, Jalta« ove je godine u režiji Bojka Bogdanova ponovno postavljen u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Priredio: D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika