Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ta­jan­stve­no Liv­no

Fotografiranje je, unatoč općoj demokratizaciji tog umijeća i neslućenoga razvoja fotografske tehnologije, tajanstven zanat. Stipo Crnjak, zagrebački fotograf, a prije toga, kako piše u bilješki o autoru knjige, sarajevski student i livanjski đak, suvereno vlada fotografijom; suvereno vlada i poviješću Livna.
    Poredao je dvjestotinjak razglednica i poštanskih maraka – za čije je prikupljanje jamačno uložio golem trud – s lajtmotivima Livna i okolice. Najstarija razglednica je iz 1915. godine s motivom iz 1787. godine, pa knjiga nosi naziv »Pozdrav iz Livna«. Livno je predstavljeno na razglednicama i poštanskim markama od 1878. do 2004. godine.
    Iz tako složenih razglednica te priče o povijesti Livna iz pera Damira Tadića, a još više iz priče autora knjige o povijesti razglednica kao poštanskoga medija, koja se također nalazi u uvodnome dijelu knjige, zorno je prikazana povijest livanjskih ulica, trgova i zgrada, povijest kavana, hotela i konaka, mostova, džamija i crkava. Dakako, iz tog je materijala razvidan povijesni razvoj narodnih nošnji livanjskoga kraja te razvoj tehnologije i izmjene pasmina domaćih životinja. Razglednice pokazuju izmjenu i biljnih vrsta, kako onih koje prodaju građani Livna na tržnici, uzgajaju na svojim prozorima a osobito drveća i grmalja u parkovima i drvoredima.
    Crnjak se sjajno dosjetio okrenuti razglednice i dvije dopisnice, koje su pravi šlagvort u knjizi, na poleđinu i zaviriti u intimu pošiljatelja što pridonosi razvoju prisnih osjećaja između čitatelja ove monografije i stanovnika Livna iz nekih prošlih vremena.
    Drugim riječima, u dobu mobilne telefonije, osobito sms-poruka i e-maila, zaboravili smo pisati pisma, slati razglednice i pomno birati poštanske marke. Crnjak nas je barem na kratko upozorio na romantičnu stranu poštanske službe. No, zaoštrimo istraživačku radoznalost – ova knjiga je prvorazredan povijesni izvor za posljednjih sto godina povijesti Livna. Pomoću poštanskih maraka i razglednica, a osobito kroz povijest pisama i nekoliko napisanih rečenica na poleđini razglednica i dopisnica, otkriva se pred nama stvaran (trodimenzionalan) život prošlih vremena. Pozdravimo ogranak Matice hrvatske iz Livna, koji je izdavač ove vrijedne monografije, te poželimo da mnoga hrvatska mjesta dobiju takve nježne i tople knjige.
Zdenko Samaržija

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika