Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Petrijevcima s ljubavlju

PETRIJEVCI – Na Bijelu nedjelju ili Mladu (Uskrs) navršilo se 10 godina od poslijeratne obnove rada Kulturno-umjetničke udruge »Nikola Šubić – Zrinski« u Petrijevcima. Ova je udruga sljedbenik KUD-a »Zrinski«, koja je djelovala nakon II. svjetskog rata. Negdje 30-tih godina prošlog stoljeća u Petrijevcima je djelovalo pjevačko društvo »Neven«, a za godinu začetka kulturnog djelovanja smatra se davna 1897., kako je to u Spomenicu zapisao župnik Chorvat, da je tada u Petrijevcima osnovano prvo omladinsko društvo, ne samo u Slavoniji, već i u Hrvatskoj, pod nazivom »Društvo sv. Josipa«.
    »Deset je godina za nama – što i nije tako puno, kada je riječ o jednoj ovakvoj udruzi, no, nama je drago da smo ustrajali u našim nastojanjima da očuvamo našu baštinu i kulturnu tradiciju, prije svega izvornost narodnih običaja, a možemo se pohvaliti da je za tih desetak godina kroz udrugu prošlo tristotinjak članova – odraslih, mladeži i djece« – kaže Rezica Sudar, predsjednica udruge.
UDRUGA ZRINSKI: Tijekom nekoliko dana obilježavao se Dan Općine Petrijevci, a kruna svega je bilo nedjeljno druženje »starih« i »novih« članova udruge Zrinski u dvosatnome programu u prepunoj dvorani Doma kulture. »Tijekom deset godina nastupali smo diljem Hrvatske i diljem svijeta, a u goste su nam dolazila kulturno-umjetnička društva iz okolice, ali i iz Mađarske, Slovačke i Vojvodine (naši dragi gosti iz Bačkog Brega). Naši gosti bila su kulturno-umjetnička društva iz Valpovštine, KUD »Kolede« iz Zagreba, naši prijatelji iz Santova i Budimpešte, a nastupali smo na brojnim smotrama i natjecanjima od Čepina i Koške do Đakovačkih vezova i Vinkovačkih jeseni. Gostovali smo u Beregu, Santovu, Budimpešti, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, a ovog ljeta se spremamo na gostovanje u Slovačku.«
ŽETVENE SVEČANOSTI: »Jedna od zapaženijih aktivnosti naše udruge svakako su Žetvene svečanosti«, pohvalila se Rezica Sudar i nastavila »koje smo ustanovili prije 10 godina kada smo pokrenuli i rad naše udruge, a želja nam je bila da žetvene običaje na starinski način, onako kako su to činili naši stari, dočaramo na polju, i to nedaleko od ljetne pozornice, ali i da ih scenski prikažemo na ljetnoj pozornici i mi i naši brojni gosti. Nastojimo pozvati u goste društva koja njeguju izvornu tradiciju, jer smo članovi Družine čuvara tradicije, na čijem je čelu dr. sc. Mandica Svirac.
    Osim žetvenih običaja na našoj tradicionalnoj manifestaciji ugošćujemo i kulturno-umjetnička društva koja njeguju i druge običaje iz skorije i davne prošlosti, a čuvaju tradicionalno ruho i narodne nošnje, tako da večer prije žetvenih svečanosti imamo izbor najljepše snaše u najljepšem ruhu i rubini, s tim da kandidatkinje, osim poz-navanja rubine koju nose, moraju pokazati i zavidno znanje iz povijesti rodnoga kraja. Još jedan običaj smo otrgnuli od zaborava – Pohod kraljeva – kojega upražnjavamo o blagdanu Sv. Tri kralja, kada članovi udruge pohode domove u Petrijevcima i Satnici, pjevaju prigodne pjesme, a ljudi nas rado daruju. Prošlog siječnja taj običaj smo prepustili našim najmlađim članovima – školskoj djeci, i oni su na taj način sakupili dosta sredstava za narodne nošnje i za instrumente« – kaže predsjednica Sudar.
    U ugodnom razgovoru još jedna je zanimljivost privukla moju pozornost. Naime, svake godine u srpnju, kada organiziraju žetvene svečanosti, Petrijevčani ne angažiraju ugostitelje radi ponude jela i pića, već to prepuštaju svojim gostima. Na pros-toru u ljetnoj pozornici postave šatre, u kojima svaka gostujuća udruga nudi jelo i piće karakteristično za kraj iz kojega dolaze, i na taj način, također, osiguravaju dio prihoda za svoju djelatnost, a posjetiteljima omogućuju da kušaju različita jela i napitke. »Ostali se prostor popuni starim zanatima« – kaže Rezica Sudar, i nastavlja: »Moj otac je kolar pa je godinama izlagao kotače za zaprežna kola i druge kolarske uratke, a imali smo i cokulara, remenara, užara. Prošle godine smo angažirali licitara, koji je tu demonstrirao svoje umijeće«.
Zamoljena da ukratko kaže što planiraju ove godine, predsjednica Sudar je izjavila da, osim gostovanja u Slovačkoj, imaju nastupiti na Orahovačkom proljeću i Valpovačkom ljetu. Nadaju se pozivu za Đakovačke vezove i Vinkovačke jeseni, a rado bi nastupili i na Brodskom kolu.
    I da ne zaboravimo, ove će godine promovirati i 5. petrijevački ljetopis. Tu g. Bahert priprema povijesne članke o Petrijevcima i ovom dijelu Slavonije, i sve ono što se prethodnih godina događalo, a svakom društvu, koje sudjeluje na žetvenim svečanostima, nudi se prilika da napiše nešto o povijesti svoga kraja i povijesti svojega društva.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika