Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­bri­nja­va­juće sta­re­nje Voj­vođana

Treći međunarodni simpozij »Akademik Berislav Beta Berić« o stanju i perspektivama stanovništva Vojvodine i susjednih regija održava se 10. i 11. studenoga u Skupštini Vojvodine. Prema riječima pokrajinske tajnice za demografiju, obitelj i društvenu skrb o djeci Novke Mojić, cilj simpozija je usporediti populacijske procese u Vojvodini sa suvremenim populacijskim trendovima u Republici i regijama u okruženju.
    »Ova saznanja trebala bi nam ukazati na sve posljedice koje će depopulacija izazvati u budućnosti i omogućiti osuvremenjivanje programa demografskog razvoja«, kazala je Novka Mojić na konferenciji za novinare u Izvršnom vijeću Vojvodine uoči početka simpozija.
    Gordana Vuksanović s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu rekla je kako bi nakon simpozija trebala uslijediti »šira akcija, koja će pridonijeti umanjivanju aktualnih problema koji bitno utječu na kretanje broja stanovništva u Vojvodini i regiji«.
    Branislav Đurđev s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu ocijenio je kako će simpozij dati odgovore i na pitanje kako potaći natalitet u SiCG.
    Organizatori ovogodišnjeg simpozija su Pokrajinsko tajništvo za demografiju, Povjerenstvo za populacijsku politiku Izvršnog vijeća Vojvodine, Matica srpska i Sveučilište u Novom Sadu.
    Znanstveni skup dobio je ime po akademiku Berislavu Beti Beriću, koji je dao veliki doprinos u sagledavanju depopulacije u Vojvodini.
    Posljednjih godina u Vojvodini je oko 9.000 više umrlih osoba od broja novorođenih. Ukoliko bi se taj trend nastavio, stručnjaci upozoravaju kako bi ova pokrajina 2050. godinu mogla dočekati s pola milijuna stanovnika manje.
    Prema tim procjenama, svaki četvrti građanin Vojvodine bit će stariji od 65 godina, što bi njene stanovnike svrstalo među najstarije na svijetu.
    Vojvodina sada ima oko dva milijuna stanovnika.
Beta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika