Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Broj incidenata značajno smanjen

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš rekao je u New Yorku kako je broj međunacionalnih incidenata u Vojvodini značajno smanjen. Kako se navodi u priopćenju Pokrajinskog tajništva za informacije, Kostreš je razgovarao s ravnateljicom Odjela za Europu i centralnu Aziju organizacije za zaštitu ljudskih prava »Human rights watcha« Holli Cartner. Dodaje se kako je Kostreš predstavnicima te organizacije rekao da pokrajinska adiministracija čini sve na zaštiti nacionalnih zajednica i svih građana Vojvodine.
    Prema njegovim riječima, u tome bi bili još efikasniji kada bi imali instrumente, odnosno ustavom definiranu zakonodavnu, izvršnu i dijelom sudsku vlast.
    »Međunacionalni incidenti u Vojvodini su se događali od početka devedesetih godina i ratova koji su se vodili u okruženju, ali i u vrijeme predizborne kampanje s kraja 2003. i početka 2004. godine, kada su ih stranke na najgrublji način zlouporabile i namjerno podizale tenzije, misleći da će tako mobilizirati biračko tijelo«, rekao je Kostreš.
    Predsjednik Skupštine Vojvodine je predstavnicima »Human rights watcha« rekao i da se vojvođanska administracija trudi na sve načine ukloniti uzroke tenzija, a jedan od najznačajnijih je pokretanje akcije »Škole tolerancije«.
    Kako se navodi u priopćenju iz njegovog kabineta, Kostreš je rekao i kako je protiv podjele Vojvodine i stvaranja teritorijalnih autonomija po etničkom principu jer bi to, kako je ocijenio, bilo na štetu svih građana Pokrajine.
    Predsjednik Skupštine Vojvodine je izrazio zadovoljstvo posjetom Washingtonu i istaknuo da su svi sugovornici govorili bez predrasuda i bili dobro obaviješteni o problemima u Vojvodini.
    Kostreš i predsjednik Odbora za europske integracije i međunarodnu suradnju Skupštine Vojvodine Nenad Čanak borave u posjetu New Yorku. Prije toga, bili su gosti centrale Međunarodnog republikanskog instituta i Nacionalnog demokratskog instituta u Washingtonu.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika