Arhiv tekstova Arhiv tekstova

To­le­ran­ci­ja kao naj­dra­go­cje­ni­je na­sli­jeđe

U ožujku prošle godine Općina Sombor je pokraj Novog Sada bila sredina u kojoj je bilo najviše incidenata na nacionalnoj osnovi, rečeno je 4. studenoga u Somboru na okruglom stolu »Lokalne politike u multietničkim zajednicama«. Tada je, nakon vala nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, zabilježeno 14 međunacionalnih incidenata.
    »U proteklih godinu dana Općina Sombor je uradila puno na poboljšanju kolektivnih prava. Uvedena je institucija građanskog branitelja, formiran je skupštinski savjet za međunacionalne odnose, uvedeni su dvojezični natpisi u višenacionalnim sredinama, počela je integracija romskog stanovništva i nastoji se hrvatski jezik uvesti kao fakultativni jezik u školama«, rekla je predstavnica Centra za regionalizam Snežana Ilić.
    Predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković izjavio je na konferenciji kako su lokalne vlasti te općine riješene poštivati nacionalna i manjinska prava svih etničkih zajednica koje u njoj žive, i kako im pomaže zadovoljiti svoje kulturne i obrazovne potrebe.
    »Općina Sombor je snažno opredijeljena u pravcu očuvanja nacionalnih i manjinskih prava svih etničkih zajednica na ovom prostoru, pa materijalno pomaže i potiče, koliko god je moguće, školovanje djece na materinjem jeziku, njegovanje kulturne tradicije i običaja kroz značajan broj kulturnih društava nacionalnih i etničkih zajednica, njegovanje povijesnog naslijeđa nacionalnih zajednica kroz razne vidove pomoći udruženjima građana. Svjesni smo kako sve ovo ipak nije dovoljno da bi se puna nacionalna prava, prema suvremenim europskim standardima, potpuno poštovala i kako smo kao neželjeni miraz iz ne tako davno prošlih zlih vremena u našem okruženju, ponijeli još uvijek vidljivo breme nesloge, netolerancije, pa ponekad i otvorenog šovinizma ili mržnje. Tome se možemo suprotstaviti samo razvijanjem svijesti o nužnosti međusobnog uvažavanja kao uvjetu općeg napretka. Višejezičnost u javnim poslovima, razmjerno i ravnopravno prisustvo predstavnika nacionalnih manjina u administrativnim, posebno sudskim i policijskim službama i razvijena mogućnost školovanja na materinjem jeziku, ali i dobro poznavanje jezika sredine, jesu naše opredjeljenje uz punu pomoć državne politike«, rekao je tom prigodom Slavković.
    Okrugli stol u Somboru o lokalnoj politici u multietničkim sredinama organizirali su Centar za regionalizam iz Novog Sada, Fond za otvoreno društvo iz Beograda i Općina Sombor.

Beta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika