Arhiv tekstova Arhiv tekstova

De­vet­na­est točaka za 19. stu­de­no­ga

Temeljem Statuta Hrvatskog nacionalnog vijeća, Izvršni odbor HNV-a usvojio je prijedlog dnevnog reda za 9. sjednicu HNV-a, koju predsjednik HNV-a zakazuje za 19. studenoga s početkom u 10 sati u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. Predložene točke dnevnog reda obuhvaćaju teme u svezi strategije rada HNV-a i kadrovskih pitanja, a na dnevnom redu će se pokraj više informacija naći i odluke koje je Izvršni odbor donosio između dvije sjednice Vijeća.
    Prijedlog dnevnog reda je usvojen na sjednici Izvršnog odbora HNV-a, koja je održana 8. studenoga u Subotici, a pokraj predsjednika Izvršnog odbora Laze Vojnić Hajduka, na sjednici su bili nazočni i članovi Izvršnog odbora - Ivan Stipić, Jelena Piuković i Zvonimir Perušić. Predloženi dnevni red je ranije predočen i predsjedniku Vijeća Josipu Z. Pekanoviću, koji je također odobrio predložene točke o kojima će se raspravljati na predstojećoj sjednici HNV-a.
PREDSTAVLJANJE ZAJEDNICE: Na sjednici Vijeća razmatrat će se kooptiranje članova HNV-a, budući da je Dujo Runje ljetos podnio pismenu ostavku na vijećničku dužnost, a dr. Milka Dina Drašković Grozdanović podnijela je ostavku usmenim putem. Prema dnevnom redu slijedi imenovanje člana Nadzornog odbora HNV-a, a potom donošenje prijedloga za članove međuvladinog Mješovitog odbora koji se formira temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnog Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. Shodno članku 16 spomenutog Sporazuma, Izvršni odbor HNV-a predložit će Vijeću da predloži Vladi Republike Srbije četiri kandidata za članove Mješovitog odbora. Na dnevnom redu sjednice Vijeća naći će i imenovanje v. d. odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ«, kao i imenovanje člana Nadzornog odbora NIU »Hrvatska riječ«.
    Prema dnevnom redu, Josip Z. Pekanović podnijet će izvješće o predstavljanju hrvatske zajednice na državnoj i međunarodnoj razini. Pekanović će vijećnicima predočiti platformu razgovora s predsjednikom Stjepanom Mesićem, raspravu u Europskom parlamentu o položaju manjina u Vojvodini, izlaganje na republičkom Savjetu za nacionalne manjine i platformu za predstojeći razgovor i susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske dr. Ivom Sanaderom.
FINANCIRANJE HRVATSKIH UDRUGA: U daljnjem tijeku sjednice HNV-a, razmatrat će se sustavno rješenje pitanja nakladničke djelatnosti u hrvatskoj zajednici u SiCG i donošenje odluke o neradnim danima u Uredu HNV-a, nakon čega će biti podnesene informacije glede učestalih napisa i napada preko tiska na Hrvate i hrvatsku zajednicu u AP Vojvodini, informacija o tijeku sudskog postupka u svezi tužbe RTV NS protiv novinara »Hrvatske riječi«, informacija o raspodjeli financijskih sredstava iz proračuna pokrajinskog Tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine za drugo polugodište ove godine i informacija o ukupno raspodijeljenim sredstvima na hrvatske udruge iz proračuna Pokrajine, Republike, Općine i Ministarstva vanjskih poslova u periodu od 2003. do 2005. godine, a predočit će se i prijedlog financiranja infrastrukture i pružanja financijske potpore za rješavanje elementarnih potreba hrvatske nacionalne zajednice u Općini Subotica.
ZASTAVE: Prema dnevnom redu sjednice bit će podnesena i informacija o izradi zastave hrvatske zajednice u SiCG, a vijećnicima će se predočiti i zakonske osnove za formiranje općinskih savjeta za međunacionalne odnose. Člankom 63. st. 1. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da se u nacionalno mješovitim općinama osniva savjet za međunacionalne odnose. Odluku o osnivanju savjeta donose općine, a takvom odlukom uređuje se djelokrug, sastav i način rada savjeta čija je svrha razmatranje pitanja ostvarivanja, zaštite i unapređivanje nacionalne ravnopravnosti u općini.
    Vijećnici će biti upoznati i s osnovama i pripremanjem dokumenata temeljem Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, a na koncu sjednice bit će podnesena i informacija o rekonstrukciji i pretvaranju rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u hrvatski dom.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika