Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kre­nu­lo se s mr­tve točke

Lider Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza sastao se prošloga tjedna u Vladi Republike Srbije s premijerom Vojislavom Koštunicom i tom se prigodom razgovaralo o ostvarivanju prava Mađara u Vojvodini. Na sastanku su bili nazočni i ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, te pokrajinski tajnik za nacionalne manjine Tamás Korhecz.
    Između ostalog, na sastanku je bilo riječi i o ostvarivanju teritorijalne autonomije vojvođanskih Mađara, koja je prezentirana u okviru stranačke platforme za izradu novog ustava Srbije.
ISKRENO I OZBILJNO: Na konferenciji za novinare, održanoj u Subotici dan nakon sastanka u Beogradu, 4. listopada, Kasza je detaljnije upoznao novinare s tijekom sastanka i temama razgovora s premijerom Koštunicom, te se osvrnuo na Vladino priopćenje i izjave u medijima sudionika razgovora nakon sastanka. Predsjednik SVM-a je ocijenio »veoma korektnim« priopćenje iz kabineta Vlade koje je uslijedilo nakon sastanka, a koje je »odslikalo i ton i namjeru sastanka« te je podvukao kakoje taj sastanak bio veoma svrhovit, detaljan i korektan i »u velikoj mjeri je pridonio jačanju međusobnog povjerenja i uvažavanja stavova«.
    Kasza je podsjetio kako izravnog kontakta s Koštunicom nisu imali od proljeća 2004. godine, a da je tih godinu i pol dana bilo dosta opterećeno međusobnim napetostima. »Smatrali smo da to ne pridonosi rješavanju suštine problema i kako treba okrenuti drugi list, napraviti iskorak u pravcu istinskog rješavanja nagomilanih problema. U toj namjeri mi smo premijeru dostavili u deset točaka teme za razgovor s obrazloženjima i stavovima i viđenjima, i taj je materijal u mnogome pridonio da sastanak bude učinkovit jer su i predsjednik Vlade i njegovi suradnici najvećim dijelom bili upoznati s pojedinim temama«. Kasza je poručio kako su i jedna i druga strana započele ozbiljan rad na rješavanju nabrojanih točaka, te je ocijenio »kako je opredjeljenje Koštunice da se krene s mrtve točke iskreno i ozbiljno«.
    »O deset točaka lijepo smo se dogovorili i niti u jednoj nije bilo razmimoilaženja niti suprotnih stavova, nego je ocijenjeno da se ti problemi mogu riješiti u roku od mjesec dana do najkasnije tri mjeseca«, kazao je Kasza. »Određivanje rokova za izvršavanje određenih zadataka je nova kvaliteta u našim razgovorima a da smo krenuli u pravcu rješavanja ovih stvari vidi se i iz toga da je održan razgovor Korhecza i ministra Stojkovića glede funkcioniranja pravosuđa i tužiteljstva veoma brzo nakon sastanka s Koštunicom. Želim naglasiti da veoma brze reakcije slijede iz kabineta predsjednika Vlade, što samo mogu pozdraviti. Da smo poslije sastanka 2004. godine tako krenuli ne bi došlo do internacionalizacije problema. Svi problemi se u okviru naših institucija, uz dobru volju, mogu razriješiti i upravo je zato i neshvatljivo zašto je tek poslije 18 mjeseci oformljeno povjerenstvo da ispita svaki slučaj bez obzira je li po nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi«.
ZABRINJAVAJUĆE REAKCIJE: Pokraj svih pozitivnih ocjena samog sastanka Kasza je ukazao i na nekoliko izjava u medijima nakon održanih razgovora koje, kako je kazao, mogu utjecati da se započeti posao i daljnji tijek stvari odvijaju u nepoželjnom smjeru. »Zabrinjava me reakcija tajnika Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine Petra Lađevića, i ne bih je htio isticati kao kamen spoticanja, ali proljetos kada smo razgovarali s premijerom o multietničkoj policiji sutradan je izišao demanti kako nismo razgovarali o multietničkoj policiji. Sada, kada smo razgovarali o Platformi SVM-a za izradu Ustava Srbije, sutradan izlazi u tisku članak s naslovom ‘Ni riječi o autonomiji za Mađare’ što nije točno«, poručio je Kasza te je podvukao kako prijedlozi SVM-a sadrže i razgovor o Platformi o položaju Mađara u novom Ustavu Srbije, kojom se između ostalog predlaže i teritorijalna autonomija, te da je i to tema sadašnjih i budućih razgovora s Koštunicom.
    »Je li bombastičan naslov rezultat novinara, redakcije ili neznanja gospodina Lađevića u ovom trenutku ne želim ocjenjivati, ali takvi naslovi sigurno ne pridonose pozitivnom ishodu razgovora, i ne služe nikome na čast«, rekao je Kasza, naglasivši kako isto tako ne može prihvatiti niti Lađevićevu ocjenu da se globalno gledano prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji potpuno poštuju. »Zašto onda još uvijek ne radi Učiteljski fakultet u Subotici, zašto nema presuda na prijave policije o dobivenim batinama«, zapitao je Kasza. On je također istaknuo kako, premda je točno da nacionalnih incidenata ima manje u odnosu na prethodnu godinu, njih i dalje ima i o njima ne govore samo Mađari već i Hrvati i Rusini i Slovaci i Romi i nevladine organizacije u svojim analizama.
    Kasza je osobito problematičnom apostrofirao izjavu načelnika resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Miroslava Miloševića, koji se, kako je rekao, »više bavi politikom, politikantstvom i politiziranjem stvari nego svojom strukom i zadatkom a što je sprječavanje incidenata i razotkrivanje počinitelja tih incidenata«, te je poručio kako je »krajnje vrijeme da se depolitizira policija«, da se u njoj »napravi red« i da se »oslobodi svih onih koji se umjesto da rade svoj posao bave politikom«.        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika