Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 3. 11.

Po~ast
Iduća, 2006. trebala bi biti godina Nikole Tesle, znanstvenika svjetskog glasa, prijedlog je koji je Vlada RH uputila Hrvatskom saboru. Naime, 2006. obilježit će se 150. godišnjica rođenja Nikole Tesle (10. srpnja 1856. u Smiljanu, kraj Gospića). Godina Nikole Tesle obilježila bi se nizom manifestacija, znanstvenim skupovima, predavanjima u osnovnim i srednjim školama. Obnavlja se i njegova rodna kuća u Smiljanu gdje bi se postavio i spomenik Tesli, a najavljeno je da bi se u suradnji s Gradom Zagrebom razmislilo i o postavljanju biste u Zagrebu itd.

Ne­za­in­te­re­si­ra­ni
Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je kako predstavnici Crne Gore neće izravno sudjelovati u pregovorima o statusu Kosova, navodeći kako se to pitanje treba riješiti na relaciji Beograd-Priština-međunarodna zajednica.

Sa­mi
Srbija neće dobiti novac za veliki broj aktivnosti radi prevencije i suzbijanja side. Globalni fond nije odobrio donaciju Srbiji jer je projekt kojim je konkurirano bio pun tehničkih pogrešaka. Fond je odbio odobriti novu donaciju, vrijednu 4,7 milijuna dolara za razdoblje od dvije godine, odnosno 8,5 milijuna za pet godina, uz obrazloženje, između ostalog, kako nema dokaza o kvaliteti i efikasnosti programa koji se sada provode.

,

----

 

PETAK, 4. 11.

Re­zo­lu­ci­ja
Premijer Srbije Vojislav Koštunica se sastao s veleposlanicima zemalja EU u SiCG. Koštunica je na tom sastanku rekao kako očekuje da Skupština Srbije uskoro usvoji rezoluciju kojom će dati mandat pregovaračkom timu da vodi razgovore. On je naveo i kako su određena načela u svezi s pregovorima o Kosovu, koja počivaju na suštinskoj autonomiji, ali i protivljenju nametnutom rješenju za Kosovo.

NA­TO
Zastupnici Skupštine Srbije i Crne Gore ratificirali su sporazum o tranzitu trupa NATO kroz SiCG. Za ratifikaciju je glasovalo 49 zastupnika iz Srbije i 19 iz Crne Gore, a protiv su bila 33 zastupnika Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije te jedan zastupnik crnogorske oporbe. Sporazum omogućava snagama NATO-a da s pratećom opremom kroz SiCG prolaze bez naknade, ali da SiCG može, po najnižoj cijeni, naplatiti izvjesne usluge.

Dra`ini
»General Dragoljub Mihailović nije bilo tko i dosta je bilo ruganja i njemu i njegovoj vojsci i njegovom tajnovitom smaknuću. Ta jama, u koju je navodno bačen i zatrpan, morala je biti otkopana u prisustvu javnosti i kamera, a posmrtni ostaci upućeni na DNK-analizu. Tek poslije toga, mogla je biti priopćena tvrdnja kako jeste ili nije otkriven grob zapovjednika Jugoslavenske vojske u otadžbini«, rekao je Vuk Drašković.

----

 

subota, 5. 11.

LDP
Srbija je dobila još jednu stranku: osnovana je Liberalno-demokratska partija, za čijeg predsjednika je izabran Čedomir Jovanović. Nekadašnja frakcija Demokratske stranke koju predvodi Čedomir Jovanović prerasla je u Liberalno-demokratsku partiju. Rukovodstvo nove partije, između ostalih, čini i nekoliko bivših, kao i jedan sadašnji zastupnik s liste Demokratske stranke. »Oni koji su izgubili 5. listopada, misle da su pobijedili 12. ožujka kroz Đinđićevo ubojstvo. Točno je da vode jer danas u Srbiji nema niti jedne službene ideje koja je nalik na ideje Zorana Đinđića«, rekao je Jovanović.

Re­a­li­sti~no
Ministar prosvjete Slobodan Vuksanović kaže kako pristup u pisanju udžbenika povijesti treba biti slobodniji, kreativnji i rasterećen svih političkih i ideoloških tereta koji su Srbiju pratili desetljećima. Vuksanović je rekao kako je jako važno vrijeme devedesetih godina, koje su bile posebno ružne i bolne za sve nas, prikazati realistično.

 

NEDJELJA, 6. 11.

Bli`e
Londonski tjednik Economist je objavio članak, u kojem se tvrdi kako se zemlje zapadnog Balkana sve više približavaju Bruxellesu. Iako do ulaska u Europsku uniju predstoje mnoge zamke i godine, europski političari su izgleda odlučili kako je bolje da ove zemlje uđu u klub nego da prave probleme izvan njega. Povodom stanja u Državnoj zajednici, u tekstu pod naslovom »Približavanje Europi« tvrdi se kako bi Srbija lakše progutala eventualne buduće neovis-nosti Crne Gore i Kosova, ukoliko je čeka izvjesno članstvo u EU. Kao jedan od glavnih problema, tjednik navodi činjenicu kako će samo zemlje službeni kandidati iz Bruxellesa dobivati značajniju financijsku pomoć.

 

PONEDJELJAK, 31. 10.

Dayton
Predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik SiCG Svetozar Marović i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić nisu prihvatili ponudu da, na završetku zasjedanja Igmanske inicijative u Sarajevu, potpišu tekst zajedničke izjave o Daytonskom sporazumu i o odnosima triju susjednih zemalja. Mesić je novinarima izjavio kako on, Marović i Tihić nisu potpisali zajedničku izjavu, jer se članovi Predsjedništva BiH nisu mogli dogovoriti o njezinu sadržaju.

Pre­go­vo­ri
Počeli su pregovori Srbije, Crne Gore i državne zajednice s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U pregovorima su sudjelovali predstavnici Europske komisije, državne zajednice i njenih članica, Srbije i Crne Gore.
Kako se saznaje, Europska komisija je na pregovore došla s tipskim tekstom koji je važio za Makedoniju i Hrvatsku ali se srela s potpuno drugačijom situacijom: »Imamo situaciju kada je u pitanju jedan kolosijek, situaciju kada su u pitanju dva kolosijeka, situaciju kada su u pitanju tri kolosijeka, tako da je ovo i za gospodina Pribea iskustvo jer do sada nije pregovarao s ovako specifičnim mogućnostima i raznim stazama«, kazao je ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković.
Au­to­no­mi­ja
Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže kako sve demokratske snage u Srbiji shvaćaju potrebu Pokrajine da ima punu autonomiju. Kostreš kaže kako su svi svjesni da Vojvodina treba biti autonomna, a da je pitanje trenutka kada će oko toga biti postignut konsenzus. »To najbolje pokazuje prijedlog novog Ustava koji je sačinio tim predsjednika Srbije Borisa Tadića. To je jasan signal kako ljudi koji su oko njega zaista vide Srbiju u Europskoj uniji«, rekao je Kostreš. On je prenio kako je Vojvodina jedina u stanju riješiti svoje probleme i kako će to moći učiniti kada novim Ustavom dobije zakonodavnu, izvršnu i djelimično sudsku vlast. »Ja sam protiv podele Vojvodine i stvaranja teritorijalnih autonomija po etničkom principu jer bi to bilo na štetu svih građana Pokrajine«, zaključio je Kostreš.

 

utorak, 1. 11.

Na­ja­va
Protiv Branimira Glavaša policija će podnijeti kaznenu prijavu zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku, piše riječki Novi list. Novi list, pozivajući se na policijske izvore bliske istrazi, piše kako je potvrdu o istinitosti informacije dobio i iz pravosudnih krugova, koji su također uključeni u istragu. Ključno za podnošenje prijave je svjedočenje Krunoslava Fehira, nekadašnjeg pripadnika takozvane »Branimirove osječke bojne«, koji Glavaša optužuje kako je naređivao ubojstva osječkih civila srpske nacionalnosti. Fehirove navode, prema tvrdnjama lista, potvrdilo je najmanje 15 drugih svjedoka, a neki od njih su svoje izjave dali Županijskom tužiteljstvu u Zagrebu.
Glavaš je potvrdio kako je čuo da će i protiv njega biti podignuta kaznena prijava, ali je siguran je da do toga neće doći.

Na­gra|eni
Dvoje hrvatskih policajaca, koji od svibnja borave u mirovnoj misiji UN-a na Kosovu, Kornelia Jakupec i Davor Javorski, primili su u Prištini posebna priznanja UN-a za svoj rad u misiji UNMIK. Načelnik međunarodne policije na Kosovu Danac Kai Vittrup istaknuo je kako je utjecaj hrvatskih policajaca ključan za misiju jer u potpunosti razumiju stanje na Kosovu. Dodao je kako mu je želja da hrvatski policajci ostanu što je dulje moguće u misiji, po mogućnosti u još većem broju, priopćeno je iz MUP-a.

Na­pa­da~
Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić ponovno je krenuo u napad na B92, pogođen prilozima u vezi sa spornim nabavkama za domaću željeznicu, kao i novoj kući i bazenu koje je izgradio u Čačku za vrijeme svog mandata u Vladi. Ministar Velimir Ilić tvrdi kako ima dokaze za to da B92 plaćaju mafijaši i tajkuni, kao i da to zna cijela Srbija. Njegova reakcija uslijedila je posle priče koja je sinoć emitirana na televiziji B92 o značajno poboljšanom imovinskom stanju i novim kućama koje ima u Čačku.

 

srijeda, 2. 11.

O{tri­je
Uprava carina Srbije je najavila kako će kontrola brodova i sprečavanje krijumčarenja na Dunavu biti poboljšana početkom 2006. godine. Sustav »druz« omogućava elektronsku razmjenu podataka između carinskih punktova na Dunavu, a na osnovu kojih se obavlja ciljana kontrola sumnjivog tereta, rekao je šef Odsjeka za carinsku kontrolu vodenih putova Franja Eldhart. Sustav je već četiri mjeseca u probnoj uporabi na ispostavi Bezdan u Srbiji i Mohač i Vukovar u Mađarskoj i Hrvatskoj. Sustav »druz« funkcionira tako što se podaci o brodovima i tovaru šalju s jednog na ostala dva punkta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika