Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lo­jal­nost i od­go­vor­nost

Već je prva runda pregovora Europske unije i Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju na dnevni red nametnula dvije neizbježne teme – suradnju s Haškim sudom i poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Obje su teme, ma koliko one međusobno različite bile, prepreka koja se ne može ni preskočiti niti zaobići, nego samo svladati, sukladno normama koje važe tamo gdje stremimo.
    I, dok je haška deveta rupa na svirali noćna mora ministarstava sile, manjinska su i ljudska prava filigranski izazov. Svatko kome je stalo do demokratske promidžbe, a u vlasti je, ima priliku za istaknuti se. Ulog je mali, gotovo nikakav, a dobit može biti kolosalna. Doista je u Europi malo država, koje su na svom tlu uspjele sačuvati takvu etničku šarolikost, kao što je to Srbija. Kada se većinski shvati da je to prednost a ne nedostatak, ova će zemlja svoje snove o »europskom lideru na Balkanu« možda moći početi ostvarivati.
    Pritisak na državu u ovom momentu nije samo izvana, međunarodni i europski, nego su i unutarnje tenzije porasle i zaprijetile pogoršanjem međunacionalnih odnosa. Nakon što je internacionalizirano pitanje Mađara, kojima su se pridružili i predstavnici Hrvata, u proceduru ulazi ili pokušava ući i priča o Rumunjima, čije je statusno pitanje pokrenula skupina moldavskih zastupnika u Europskom parlamentu. Ono, što se godinama odbijalo priznati kao problem, sada eskalira pod europskim monitoringom. Hoće li to rezultirati dobrim ili zlom, ovisi o svim akterima. Nije jednostavno, ali je neophodno i neizbježno, u neraskidivu cjelinu uklopiti dva pojma koja su samo površno promatrajući nespojiva – lojalnost prema državi i odgovornost prema manjinskoj zajednici. I na vlastima je, ali i na manjinskim predvodnicima, obveza pronaći onu točku, u kojoj su i lojalnost i odgovornost dovedene na maksimalnu mjeru, a da ni na koji način ne ugrožavaju jedna drugu. Sve što vodi u drugom smjeru na kraju će se pretvoriti u ispuhani balon, a problem će morati rješavati netko drugi, jer neriješen ne može ostati. Pozitivni signali koji se posljednjih dana odašilju navješćuju da se dogovoru vrijedi nadati.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika