Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rješava­ti pro­ble­me kroz di­ja­log

Prošloga tjedna nakon objavljivanja Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini, koju je donijelo Predsjedništvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 25. listopada, uslijedio je čitav niz uglavnom negativnih reakcija od strane državnih dužnosnika, na čelu s ministrom SiCG za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljajićem.                     Državni dužnosnici tvrde kako se problemi trebaju rješavati kroz dijalog i institucije države dok DSHV tvrdi da su već više puta iznosili u javnost probleme navedene u Deklaraciji ali da nije bilo odgovarajuće reakcije državnih tijela niti pomaka u njihovom rješavanju.
    Oštro su reagirali i predstavnici Bunjevaca koji negiraju pripadnost hrvatskom narodu tvrdeći da se ovakvom deklaracijom narušavaju njihova prava i »kvare međunacionalni odnosi«.
TREBA SJESTI I RAZGOVARATI: Ministar Rasim Ljajić je izjavio kako je u Deklaraciji iznesen »niz nevjerojatnih i neutemeljenih ocjena i optužbi« o kojima on ne želi polemizirati preko medija, već je poručio kako »treba sjesti i razgovarati o svim problemima«.
    On je ukazao da DSHV sudjeluje u radu Hrvatskog nacionalnog vijeća te da predstavnik HNV-a nikada nije otvorio niti jedno od pitanja iz Deklaracije na sjednicama Savjeta Vlade Republike Srbije za manjine, kojim predsjedava premijer Vojislav Koštunica, a da »sve što predstavnici nacionalnih vijeća predlože, bude na dnevnom redu. Na ovaj način se zaobilaze institucije i izdaje deklaracija umjesto da se razgovara o eventualnim problemima«, zaključio je Ljajić.
    Ljajić je najavio da će se pred posjet Koštunice Zagrebu, koji je najavljen za 22. studenoga, održati sastanak Mješovitog odbora SiCG i Hrvatske za pitanja manjina (koji do sada još nije održao niti jedan sastanak), te je naglasio kako deklaracije nisu način da se problemi rješavaju, već je to prije svega stvar dijaloga s predstavnicima hrvatske zajednice u SiCG i bilateralnih dogovora Beograda i Zagreba.
ALI ZAŠTO BAŠ SADA?: Ništa manje oštar u svojoj ocjeni nije bio niti tajnik Savjeta Vlade Srbije za nacionalne manjine Petar Lađević. On je novinarima u Skupštini Srbije kazao kako Deklaracija »ne da vrvi netočnostima, nego je u najmanju ruku skandalozna«. Uz napomenu kako to, u svakom slučaju, nije mišljenje kompletne hrvatske zajednice, on je dodao da tu deklaraciju »tako i ne trebamo promatrati, nego samo kao stav DSHV-a«. Prema Lađeviću, »tu je mnogo bitnija stalna želja za internacionalizacijom manjinskog problema u Vojvodini«, te je ocijenio kako je to pitanje »usmjereno, na određeni način, ka destabilizaciji političkih prilika, baš u trenutku kada se Srbija nalazi najbliže u svojoj povijesti Europskoj uniji«.
    Predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine SiCG Oliver Dulić kazao je kako je točno da država mora još puno toga uraditi da bi popravila situaciju s manjinama, ali je istaknuo kako se ta situacija ne može popraviti na ovakav način, već isključivo dugim i strpljivim razgovorima s državom i aktivnim sudjelovanjem u političkom životu.
    Dulić je ocijenio kako je Deklaracija »više politički akt« i neka vrsta solidarnosti s politikom koju promoviraju lideri stranaka vojvođanskih Mađara nego odraz realnosti te je dodao i da je »tajming jako loš«. On je rekao i da se položaj Hrvata u Vojvodini značajno popravio u odnosu na početak proteklog desetljeća, kada su oni bili izloženi stalnim fizičkim i psihičkim prijetnjama, te je istaknuo kako »ima problema koji se mogu odmah riješiti, i loptu treba prebaciti na teren bilateralnih odnosa s Hrvatskom i otvoriti pitanja na koji način treba zaštiti nacionalne manjine, ali u svakom slučaju ne treba problem gurati pod tepih, ali ga ne treba niti preuveličavati, što se, mislim, u ovom slučaju i desilo«.
I BUNJEVCI OŠTRO: Ovim povodom oglasila se i Bunjevačka stranka čiji je predsjednik Darko Babić izjavio kako nije iznenađen Deklaracijom DSHV-a o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini. U priopćenju lidera Bunjevačke stranke precizira se da u Deklaraciji nije rečeno ništa novo kada su u pitanju stavovi DSHV-a, samo je bilo pitanje političke procjene kada je pravi trenutak za njeno objavljivanje. Babić je u priopćenju podsjetio da je BS podnijela kaznenu prijavu Republičkom javnom tužiteljstvu protiv predsjednika DSHV-a Petra Kuntića zbog izazivanja rasne, vjerske i međunacionalne mržnje, ali je, kako se navodi, reakcija izostala, čime se prema njihovu mišljenju DSHV-u omogućava izazivanje rasne, vjerske i međunacionalne mržnje.
    I Bunjevačko nacionalno vijeće je na konferenciji za novinare najavilo kako će povodom stavova iznesenih u Deklaraciji, zatražiti zaštitu mjerodavnih institucija u Općini, Pokrajini i Republici, zbog tvrdnji da država kroz stvaranje umjetne nacionalne manjine Bunjevaca potiče podjelu u hrvatskom korpusu. Predsjednik BNV-a Nikola Babić istaknuo je kako su to zlurade i uopćene tvrdnje, jer kada je riječ o potpori koju ova nacionalna zajednica dobiva od države, Bunjevci su u realizaciji svojih manjinskih prava znatno iza drugih manjina, jer im, prije svega, nije omogućeno ostvariti svoje pravo na obrazovanje na materinjem jeziku.
    Član BNS-a i član Odbora za međunacionalne odnose u Skupštini Vojvodine Mirko Bajić najavio je kako će BNS zatražiti stavljanje ovog pitanja na dnevni red parlamenta Pokrajine, jer se po njegovu mišljenju na ovaj način, a u sinkronizaciji s aktivnostima mađarskih manjinskih institucija, provodi namjera da se pokvare međunacionalni odnosi u Vojvodini.                  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika