Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­ci­o­na­li­stički gra­fi­ti ruše imidž države

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić i pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine Tamás Korhecz sastali su se u ponedjeljak 31. listopada u Novom Sadu povodom simbolične akcije uklanjanja grafita nacionalističkih sadržaja napisanih na zgradi KUD »Petőfi Sándor« i na kući u Ulici Ćirila i Metoda broj 74 u novosadskom naselju Telep.
    Ovu su akciju zajednički organizirali Ministarstvo SiCG za ljudska i manjinska prava, Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine, te Savjet Vlade Republike Srbije za nacionalne manjine.
PORUKA U SIMBOLICI: »Simboličnim aktom premazivanja grafita s nacionalističkim sadržajima hoćemo uputiti vrlo jasnu poruku, a to je, da nije poželjan i nije nekažnjiv vid ponašanja – pisanje grafita s nacionalističkim porukama, te kako najozbiljnije razmatramo mogućnost da se pooštre mjere kaznene politike, odnosno da se na drugačiji način kvalificiraju ovakvi incidenti, a koji su sada kvalificirani kao prekršajna djela«, rekao je Rasim Ljajić na konferenciji za novinare tom prigodom. »Pisanje grafita s nacionalističkim sadržajima djela su koja izazivaju veliku političku štetu za državu i itekako utječu na međunarodnu poziciju i politički imidž države u svijetu.«
    Pokrajinski tajnik Tamás Korhecz na toj je konferenciji za novinare rekao kako se grafiti u Vojvodini i dalje pojavljuju i pokraj napora političara i tijela kaznenog gonjenja, te je iskazao nadu da će akcija poslati poruku i utjecati ne samo da se sankcionira ovaj problem već i da će odvratiti neke moguće počinitelje djela.
AKCIJU PROŠIRITI NA CIJELU SRBIJU: Kako je najavio ministar Ljajić, akcija se namjerava proširiti s Vojvodine na cijelu Srbiju i u tom smislu dužnosnici žele  apelirati na sve jedinice lokalne samouprave da se, onoga trenutka kada osvane grafit s nacionalističkim sadržajem, organiziraju i preboje ih. Po njegovim riječima, po pitanju položaja nacionalnih zajednica država je već puno učinila, ali su dužnosnici svjesni kako još postoje problemi, a država je spremna rješavati ih, korak po korak, uz otvorene i konstruktivne razgovore.
    Ministar Ljajić i tajnik Korhecz osim što su prebojili grafit »Vaša pobuna-naša je osveta«, u potpisu Srpska djeca, na zgradi KUD »Petőfi Sándor« u novosadskom naselju Telep, tijekom ponedjeljka posjetili su Srbobran, gdje su razgovarali s predstavnicima lokalne samouprave o službenoj uporabi jezika nacionalne zajednice, a nakon toga otišli su i u Vrbas, gdje su namjeravali prebojiti grafit na željezničkom kolodvoru, usmjeren protiv hrvatske zajednice. No, tijekom prethodne noći netko je taj grafit već prebojio, pa su Ljajić i Korhecz posjetili predstavnike lokalne samouprave i s njima razgovarali.
RJEŠENJE NAKON RAZGOVORA: Povodom Deklaracije koju je DSHV iznio u javnost početkom prošlog tjedna, ministar SiCG za ljudska i manjiska prava Rasim Ljajić za »Hrvatsku riječ« je rekao kako ne bi htio »još više dolijevati ulje na vatru i svojim izjavama još više podizati i etničke i političke tenzije«.
    »Mi ćemo dati vrlo konkretan odgovor na svaku stavku u toj Deklaraciji«, rekao je Ljajić. »Ovih dana ćemo pozvati predstavnike DSHV-a na razgovor. Predstavnici Ministarstva su već na terenu gdje razgovaraju i ispituju svaku primjedbu koja je iznesena u Deklaraciji. Kada budemo imali konkretne podatke, u razgovoru s predstavnicima DSHV-a iznijet ćemo naše stajalište u vezi s Deklaracijom. U svakom slučaju, ima i stavova koji ne odražavaju realno stanje na terenu, a ima i realnih primjedbi koje moramo prihvatiti i probati ih riješiti«, kazao je Ljajić.
DrŽava »apsolutno spremna«: Rasim Ljajić je izjavio kako je država »apsolutno spremna« probleme međunacionalnih odnosa riješiti i najavio da će u srijedu 2. studenoga sudjelovati na sastanku premijera Srbije Vojislava Koštunice, lidera SVM-a Józsefa Kasze i Tamása Korhecza, kao i da će se sastati s čelnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kako bi raspravili Deklaraciju o položaju Hrvata u Vojvodini, koju je donijela ta stranka.
    Za 2. studenoga najavljeno je i formiranje povjerenstva koje treba ispitati međunacionalne incidente u Vojvodini u protekle dvije godine, a u sastav tog povjerenstva ulaze predstavnik Ljajićeva ministarstva Vladimir Đurić, predstavnik Korheczova tajništva János Orosz, tajnik Savjeta Vlade Srbije za nacionalne manjine Petar Lađević, predstavnik Mađarskog nacionalnog vijeća László Varga i predstavnik civilnog sektora Aleksandar Popov, najavio je Ljajić.
    Dodao je kako će za desetak dana biti održan i drugi sastanak mješovitog mađarsko-srpskog odbora za međunacionalne odnose.
Dvojezičnost se poštuje u 90 posto slučajeva: »Dvojezičnost se u našoj zemlji poštuje u devedeset posto slučajeva«, izjavio je  Rasim Ljajić u ponedjeljak tijekom posjeta Vrbasu. On je razgovarao s predstavnicima lokalne samouprave, predsjednikom    Općine Vrbas Željkom Lainovićem, njegovim zamjenikom Igorom Bečićem, članovima Općinskog vijeća i potpredsjednikom Nacionalnog vijeća rusinske nacionalne manjine Zvonkom Saboom o poštovanju prava manjina u ovoj općini.
    Na konferenciji za novinare ministar Ljajić je kazao kako će pri Skupštini Općine Vrbas uskoro biti formiran Savjet za nacionalne manjine.
    »Formiranjem savjeta za nacionalne manjine lokalna samouprava pokazuje spremnost da u potpunosti poštuje odredbe zakona o zaštiti nacionalnih manjina sa stajališta očuvanja njihovog kulturnog, jezičnog i svakog drugog identiteta«, istaknuo je Ljajić.                   
                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika