Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Na­ci­o­nal­ni sa­vje­ti
osuđuju šovi­ni­zam
Novi Sad – Savjeti nacionalnih manjina izrazili su zabrinutost zbog porasta broja ispada sa podlogom nacionalne ili vjerske mržnje.
    Kako prenosi Pokrajinsko tajništvo za informacije, predstavnici savjeta su na sastanku sa potpredsjednikom vojvođanske vlade Duškom Radosavljevićem izrazili i nezadovoljstvo načinom financiranja nacionalnih savjeta i drugih institucija nacionalnih zajednica. Radosavljević je rekao da će financiranje savjeta i manjinskih institucija biti »jedna od najprečih briga« pokrajinske skupštine i vlade, piše u priopćenju.
    »U Vojvodini nema, i neće biti građana drugog reda i Izvršno vijeće i Skupština Vojvodine će i dalje insistirati na konkretnoj provjeri i primjeni svih onih propisa, zakona, konvencija i dokumenata koji garantiraju jednaka ili čak i neka posebna prava za pripadnike svake od nacionalnih zajednica u Vojvodini«, kazao je Radosavljević.
    U priopćenju se još navodi da je na sastanku dogovoreno da treba realizirati i mnogobrojne posebne projekte, kakav je projekt o zapošljavanju pripadnika romske zajednice, ili ideja o izgradnji Doma naroda, koji bi bio »kuća svih Nacionalnih savjeta i simbol zajedničkog duha i ravnopravnosti svih Vojvođana«.
Hido Biščević s Koštunicom i Draškovićem
EU je sud­bi­na i Hr­vat­ske i SCG

BEOGRAD– Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske Hido Biščević sastao se prošloga petka u Beogradu s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom te je obostrano zaključeno da članstvo u Europskoj uniji »nije opredjeljenje, nego sudbina«.
    »Naša je poruka čvrsto opredjeljenje da se sva otvorena pitanja između Zagreba i Beograda ne mogu više promatrati u kontekstu raspada bivše SFRJ, nego u kontekstu ulaska u EU, inače će to biti utezi koji opterećuju obje strane«, kazao je Biščević novinarima hrvatskih redakcija nakon susreta s Draškovićem. Dodao je kako je hrvatsko stajalište da se obje države u bilateralnim odnosima trebaju ponašati kao da već jesu članice EU-a.
    Dogovoreno je da će dvije države na najvišoj razini što prije izraditi smjernice koje će ubrzati uklanjanje otvorenih pitanja u odnosima dviju država, dogovoren je zajednički rad na protokolu o suradnji na putu prema EU, rješavanje pitanja graničnih prijelaza, napose prihvaćanje budućega međudržavnog sporazuma o readmisiji, te konzultiranje dvaju ministarstava obrane. Hrvatska očekuje »otvorena vrata« na idućem sastanku na vrhu NATO-a u Istanbulu i spremna je poduprijeti ulazak SCG-a u program NATO-a Partnerstvo za mir, rekao je Biščević.
    Dodao je da se srbijanski premijer Vojislav Koštunica zanimao za susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te je izrazio zadovoljstvo odnosom hrvatske Vlade prema srpskoj manjini u Pot­pi­sa­ni ugo­vo­ri
o kre­di­ti­ra­nju iz­vo­za

Novi Sad – Predstavnici Fonda za razvoj AP Vojvodine danas su potpisali 41 ugovor o kreditiranju izvoza sa vojvođanskim gospodarstvenicima. Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Izvršnog vijeća i predsjednik Upravnog odbora Fonda Đorđe Đukić, potpredsjednik Izvršnog vijeća i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Fonda Ištvan Pastor i direktorica Fonda Biljana Jovanović.
    U pozdravnom govoru Đorđe Đukić je izjavio da žali što se nije moglo izaći u susret svima, ali da ovako veliki broj zahtjeva, koji su četiri puta premašivali sredstva predviđena u Fondu za ovu namjenu, predstavlja ujedno i dokaz da se u ovoj zemlji ima što proizvoditi i izvoziti. Naime, krediti su odobravani samo poduzećima koja već imaju izvozne aranžmane, a selekcija je izvršena na osnovu uvjeta iz natječaja i procjene biznis planova poduzeća od strane nezavisne revizorske firme.       Hrvatskoj.                                                                                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika