Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mla­di vi­dje­li Kri­sta u Baču

U Baču je u ponedjeljak, 3. svibnja, održan tradicionalni susret mladeži Subotičke biskupije. Oko 300 mladih katolika i petnaestak svećenika okupilo se najprije u drevnoj franjevačkoj crkvi. Sve prisutne je pozdravio o. Josip Špehar, gvardijan bačkog samostana, koji je mladima poželio plodan susret i ugodan boravak u drevnom Baču. Poslije toga je Andrija Anišić, urednik katoličkog lista »Zvonik« održao predavanje na temu »Htjeli bismo vidjeti Isusa«. On je u svom predavanju podsjetio mlade da je to tema Papine poruke za ovogodišnji svjetski dan mladih koji je bio na Cvjetnicu. Naglasio je da su organizatori za temu susreta »Dana mladih« u Baču, otkad postoji Svjetski dan mladih, uvijek uzimali naslov Papine poruke, pa tako i ove godine. U svom predavanju protumačio je na što Papa stavlja naglasak u svojoj poruci, a predavanje je završio konkretnim uputama gdje i kako mladi i svi kršćani danas mogu »vidjeti Krista«, ističući da je to ipak sada moguće samo očima vjere.
    Na kraju predavanja svi sudionici ovoga susreta dobili su tekst Papine poruke za ovogodišnji Svjetski dan mladih.
Rad u skupinama: Poslije predavanja somborski župnik i dekan Josip Pekanović s pripremljenim animatorima razdijelio je mlade u nekoliko skupina u kojima su oni razgovarali na teme koje nameće Papina poruka: Otkriti Isusa u Euharistiji i u Crkvi, u bližnjima; prihvatiti križ; biti svjedoci ljubavi koja je »jača od smrti« te o evangelizacijskoj zadaći mladih.
    Nakon toga mladi su uz zajednički objed i rekreaciju nastavili druženje, a potom su  na temelju izviješća o radu po skupinama, donijeli zajednički zaključak da je njihova zadaća teška i odgovorna ali i moguća uz učitelja Isusa.
Euharistija: Vrhunac susreta bila je svečana Euharistija koju je u župnoj crkvi sv. Pavla predvodio subotički biskup Ivan Penzes u zajedništvu s petnaest svećenika i dva đakona. U svojoj propovijedi biskup je mladima govorio osobito o važnosti smisla života. Pjevanje na misi predvodili su mladi iz subotičke župe sv. Roka. Poslije sv. Mise mladi su se razišli svojim kućama razdragani i radosni, jer su – kako neki rekoše – u Baču stvarno sreli i vidjeli Isusa, obogaćeni novim iskustvom ali i divnim druženjem sa svojim vršnjacima iz cijele biskupije.                  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika