Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Intenziviranje aktivnosti pred upis prvaka

Prošle srijede, 27. travnja u Uredu Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je sjednica Aktiva učitelja razredne nastave na hrvatskom nastavnom jeziku. Sastanku su pored učiteljica prisustvovali i predsjednik HNV-a Josip Ivanović i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk.
    Čelnici HNV-a su izvijestili Aktiv učitelja o aktivnostima na upisu djece u prvi razred, i o sastanku koji je povodom toga održan s čelnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Već sada se održavaju sastanci s roditeljima zainteresiranim za upis djece, a oni će se održavati i nadalje, kako bi roditelji u potpunosti bili informirani o svim aspektima upisa i kako bi se slobodno odlučivali bez ikakvog straha ili nedoumica.
ZNAK NOVOG DOBA: Predsjednik HNV-a Josip Ivanović je rekao kako se »u kontekstu aktualnosti problematike upisa nastoji poraditi na svim razinama i u svim segmentima. Tako se, osim što je to u obvezi Odjela za obrazovanje HNV-a i Izvršnog odbora HNV-a, o tome vrlo ozbiljno razgovaralo na prvom radnom susretu između rukovodstava DSHV-a i HNV-a, o čemu je Aktiv učitelja informiran. Glede udžbenika radi se na tome da se oni osiguraju na vrijeme. U Hrvatskoj već nekoliko godina ima više izdavača i više tipova udžbenika i učitelji se sami opredjeljuju koje će udžbenike koristiti u nastavi. Na Aktivu učitelja je da se opredijeli koje udžbenike želi koristiti, a HNV će zatim tražiti od Ministarstva prosvjete i sporta Republike Srbije suglasnost da se ti udžbenici primjenjuju u nastavi i vjerujemo da neće biti problema. Nakon toga zatražit ćemo i pomoć od Ministrastva znanosti, prosvjete i sporta Republike Hrvatske da nam pomogne u nabavci ovih udžbenika.«
Učiteljica Dobrila Puljić je iznijela kako je već uspostavljen kontakt s predstavnicima izdavačke kuće Školska knjiga iz Zagreba, koji su izrazili zainteresiranost za ovo područje i najavili da će se tijekom svibnja u Subotici održati prezentacija udžbenika za prvi, drugi i treći razred gdje će se učiteljice moći upoznati s udžbenicima i opredijeliti koje žele koristiti u nastavi.
    Lazo Vojnić Hajduk je istakao kako HNV intenzivira aktivnosti na polju obrazovanja i iznio svoje dojmove o dosadašnjem radu na polju obrazovanja. »Impresioniran sam time što kod svih učiteljica postoji entuzijazam i volja da daju svoj puni doprinos kako bi se djeca iz hrvatske zajednice mogla školovati na materinjem jeziku. HNV želi pomoći u ovom pionirskom poslu i dati punu logističku potporu kako bi se izbjegle improvizacije i uspostavio kompletan organizacijski sustav, jer već u početnoj fazi sustav obrazovanja mora imati čvrstu organizacijsku logiku. Moram reći da su učiteljice izuzetno puno doprinijele kako upisu tako i dosadašnjem obrazovanju na hrvatskom jeziku i to je, smatram, znak prelaska u jedno novo doba za hrvatsku zajednicu glede razvijanja školstva na hrvatskom jeziku.«
    Učiteljice su obaviještene i o tome kako se i ove godine organizira škola hrvatskog jezika za učitelje u dijaspori i da je ove godine osigurano šesnaest mjesta za učiteljice i učitelje iz Vojvodine. To praktički znači da će veliki broj učiteljica koje su angažirane u nastavi na hrvatskom jeziku, osobito one koje će voditi prve razrede, biti u mogućnosti pohađati ovaj tečaj.
    Čelnici HNV-a su izrazili dobru volju da se napravi uzvratni posjet prosvjetnih djelatnika iz Ernestinova školama u Subotici, u kojima se nastava odvija i na hrvatskom jeziku, i ovaj posjet se očekuje početkom lipnja.
    Učiteljicu Puljić iz Osijeka, koja od početka školske godine radi kao suradnica u nastavi na hrvatskom jeziku, pitali smo kakva su njena dosadašnja iskustva nakon skoro jedne školske godine u odjeljenjima na hrvatskom jeziku u Subotici: »Prema mom iskus-tvu, učiteljice maksimalno korektno rade svoj posao i uopće nije upitno da kvalitetno rade, jer se vidi veliki nap-redak djece u praćenju nastave hrvatskog jezika. Djeca jako dobro osjete razliku između jezika i veoma dobro usvajaju hrvatski jezik. Moj je dojam da se i kod roditelja sve više rađa svijest o značaju obrazovanja na materinjem jeziku, i smatram da ne treba biti nikakvih strahova jer u hrvatskoj zajednici svi maksimalno rade na postizanju kvalitete obrazovanja.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika