Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naj­teći mo­gući ždri­jeb

Otkada je preuzeo vođenje mlade hrvatske nogometne reprezentacije, koju čine igrači do 21 godine starosti (U-21), nekadašnji član »brončanih vatrenih« Slaven Bilić uspio je stvoriti kompaktnu momčad koja je uspješno, plasiravši se na prvo mjesto, dovršila posao u kvalifikacijskoj skupini. Iako je na početku svog mandata pomalo bio i prežaljen od strane zlih jezika – govorilo se da je u pitanju »otpisana generacija« od koje ne treba očekivati neki veći uspjeh, bivši pouzdani mozak obrane Hajduka, Karlsruhea, West Hama i Evertona zasukao je rukave i skupa s prvim asistentom i velikim prijateljem i suigračem Aljošom Asanovićem stigao na korak do plasmana na Europsko prvenstvo. Surova ruka ždrijeba u odlučujućem duelu doigravanja izvukla je najtežeg mogućeg protivnika, vršnjake iz SiCG, i idući susreti 12. i 16. studenoga odlučit će o jednom mjestu koje vodi među osam najboljih mladih reprezentacija starog kontinenta.
4Kako ocjenjujete protekle kvalifikacije i zapaženi rezultat izražen u osvajanju prvog mjesta u skupini?
U početku, nakon što su bili poznati protivnici s kojima ćemo igrati u skupini, nisu nam davane velike šanse za prolaz dalje, ali se opet pokazalo kako hrvatski nogomet ima brojne talente i da nema straha za budućnost. Kvalifikacije smo završili superiorno, osvajanjem prvog mjesta u skupini, ali uslijed ovakvog sustava natjecanja to nije dovoljno za izravni plasman na EP, već to mjesto moramo tražiti u doigravanju s reprezentacijom SiCG.
4Komentar vjerojatno najnezgodnijeg mogućeg protivnika?
Ždrijeb je težak i ja u startu nisam krio želju da izbjegnemo SiCG, ne samo zbog objektivne kvalitete koju posjeduju, pazite, svi potencijalni protivnici u ovom stadiju natjecanja su kvalitetni, ali sam želio poštedjeti svoje momke potencijalnih ekstremnih situacija kojih će zasigurno biti u ove dvije utakmice. Jer ovi dueli ni kod nas, niti u Beogradu neće još dugo biti tretirani kao obične nogometne utakmice.
4Što biste naglasili kao najjači potencijal mlade hrvatske reprezentacije na čijem ste čelu i koliko bi igrača iz sadašnjeg sastava moglo konkurirati za mjesto na SP 2006?
Mi smo vrlo jaki kao kolektiv, čini mi se da igramo veoma organizirano, uz dodatnu snagu dvojice ili trojice jakih individualaca, što često donosi prevagu prilikom odlučivanja pojedinih susreta. No, na prvom mjestu bih izdvojio snagu kolektiva. Što se tiče igrača koji bi mogli konkurirati za mjesto u A reprezentaciji i igranju na SP u Njemačkoj, Da Silva je već igrao i nalazi se na pretpozivu, dok bi se na još jedno pet, šest igrača moglo ozbiljno računati u bliskoj budućnosti.
4Uveliko se govori da bi u doigravanju mogao pomoći i Niko Kranjčar. Ima li realnih izgleda da on zaigra već u Beogradu?
Priča se o tome, ali će on najvjerojatnije ipak igrati za A momčad, koja u to vrijeme gostuje u Japanu. Glede samog Nike ništa novog neću reći ako kažem da je opće poznato, kako je on najbolji nogometaš koji igra u Hrvatskoj i on bi jamačno puno značio kao pojačanje, ali s druge strane, on nije bio s nama od početka kvalifikacija i na određeni način je »prerastao« ovu momčad. I to bi mogao biti određeni »dvosjekli mač«. Postojala je određena dilema, ali s obzirom da će igrati za A reprezentaciju, onda je to sada bespredmetno.
4Kako ocjenjujete suradnju s Aljošom Asanovićem, vašim prvim pomoćnikom i suradnikom?
Vidite, nas dvojica smo prijatelji još od najranije mladosti i svih godina koje smo proveli kao suigrači u Hajduku i reprezentaciji Hrvatske, i ja sam, kada mi je ponuđeno mjesto izbornika mlade vrste, jedino uvjetovao samostalnost prilikom izbora najbližih suradnika. I tu je Aljoša bio apsolutni prvi izbor, prije svega zbog svojih igračkih i ljudskih kvaliteta, te golemog nogometnog iskustva, ali i želje da zajedničkom suradnjom i odlukama dođemo do planiranih rezultata.
4Kao vrstan poznavatelj ne samo nogometa, nego i rock glazbe koju uspješno svirate u slobodno vrijeme, osjetan je i svojevrsni rokerski utjecaj na »komponiranje« igre. Ima li istine u tome?
Je li to zbog rocka ili ne, ali mi pokušavamo igrati brzo i čvrsto, na rifove. U pravu ste, iako nisam do sada razmišljao na taj način, no zasigurno je da želimo što više napadati i igrati poletnije.
4Koga biste izdvojili kao prve perjanice u momčadi koju ćete suprostaviti SiCG?
Zbilja ne bih nikoga posebno izdvajao, jer doista je najveća snaga ove momčadi upravo izražena u snazi kolektiva. Gledajući svaki dio momčadi, počev od vratara koji mora biti na visini zadatka, pa sve do samog špica navale, mora igrati maksimalno jer protivnik ima odlične nogometaše na svim pozicijama. Da ne govorim o sredini terena na kojoj je SiCG najbolja.
4S kojim biste rezultatom bili zadovoljni nakon prvog susreta u Beogradu?
Samo s pozitivnim rezultatom.                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika