Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ja­ni­ca i Ivan, kra­lji­ca i princ

Kada biste prosječnog građanina bilo koje države izvan europskog kontinenta pitali nešto u svezi s Hrvatskom, vjerojatno bi najveći postotak anketiranih ispitanika u prvom redu spomenuo njene sportaše. Jer snaga sporta oličena je upravo u činjenici da ovaj civilizacijski fenomen, još od svog prvobitnog izuma, zbog svih svojih atraktivnih osobina nadaleko premašuje svako drugo interesiranje već spomeutog prosječnog stanovnika našeg planeta.
    Zahvaljujući najboljoj hrvatskoj skijašici Janici Kostelić već dugi niz godina, ali i tenisaču Ivanu Ljubičiću poslije proteklog vikenda, još je veći broj ljudi saznao za malenu državu koja se prostire duž najljepše morske obale ovog dijela svijeta.
FENOMEN JANICA: Nećemo ništa novo reći ako ponovimo da je Janica Kostelić kraljica snježnih staza i najbolja skijašica svih vremena (dokaz sve moguće svjetske i olimpijske medalje, kristalni globusi i sl.) i da je, već sada, cijela njezina životno-sportska priča svojevrsan i rijetko ponovljiv fenomen. Ali, da taj fenomen nastavlja i dalje dopunjavati svoj dossier nevjerojatnim dostignućima na ski stazi, to već predstavlja otvaranje novih i nesagledivih ili bolje rečeno nepojmljivih sportskih visina.
    U svom prvom nastupu ove sezone, u austrijskom Soldenu, Janica je poslije samo dva tjedna treninga, s obzirom da je morala cijelih mjesec dana mirovati (rujan) zbog ozljede mišića lijeve noge, uspjela osvojiti drugo mjesto u prvom veleslalomu sezone i prestići svoju staru konkurenticu Šveđanku Parson (treće mjesto). Netko bi mogao reći u čemu je jedno drugo mjesto veliki uspjeh za nekog tko je u skijaškom sportu osvojio sve što se može osvojiti, ali bi taj morao znati (a vjerojatno ne zna), da je još prije par mjeseci (ljetos) Janica operirala koljeno i da je veliki dio ljeta provela na terapijama. Dodamo li tome da joj je operativnim zahvatom odstranjena štitnjača, uz poduži spisak brojnih ozljeda tijekom karijere, onda je zasigurno jasno zašto je Kostelićeva jedinstveni fenomen ovog atraktivnog sporta na snježnom pokrivaču. Zato je ovo drugo mjesto odjeknulo poput medijske bombe u svim svjetskim medijima, a poznato je koliko je bijeli sport popularan diljem svijeta, te uz obvezno spominjanje zemlje iz koje ona dolazi ponovno donijelo golemu medijsku pozornost Hrvatskoj. Jer jedna je Janica…
FENOMENALNI LJUBIČIĆ: Iako nije uspio savladati Rafaela Nadala u nedjeljnom finalu madridskog turnira Masters serije, u dosad najvećem susretu svoje profesionalne tenisačke karijere, Ivan Ljubičić je skrenuo na sebe, još jednom, pažnju svjetske sportske javnosti. Prvo je u polufinalu istog turnira svladao Argentinca Nalbandiana (igrača iz top 10) i po prvi puta »otškrinuo« vrata mogućem plasmanu na Masters u Shangaju (najboljih na kraju sezone), a potom je odigrao jedan od mečeva života i unatoč porazu u tie breaku petog seta, dokazao cijelom teniskom svijetu da mu je mjesto u samom vrhu bijelog sporta.
   Uz najavu ovog finalnog meča, koji je zadovoljio sve teniske sladokusce, (gotovo četiri sata vrhunskog tenisa, 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 7:6 za drugog igrača svijeta i tenisača koji je ove godine osvojio ukupno 11 turnira, uključujući i Roland Garros), sve vrijeme se govorilo o nevjerojatnoj seriji hrvatskog tenisača koji je nanizao impozantnu seriju od 16 susreta bez poraza (»Ljubo« je bio nepobjeđen od Davis cupa protiv Rusije, uz osvajanje ATP naslova u Metzu i Beču i plasman u finale Madrida). I opet se govorilo, na sve četiri tenisko-svjetske strane, o nevjerojatnom rudniku kvalitetnih tenisača iz Hrvatske i nastavljanju niza koji su započeli – Punčec, Palada, Jovanović, Pilić, Franulović, a okrunio ga legendarni i besmrtni velikan Goran Ivanišević osvajanjem Wimbledona. Put koji je u modernoj eri tenisa, na najljepši mogući način, započeo »Zec«, danas nastavlja »Ljubo« i prosječni ljubitelj tenisa dobro zna odakle dolazi tenisač koji je doveo Hrvatsku do finala Davisova cupa koji nas očekuje početkom prosinca u Bratislavi.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika