Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uskrsni tjedan u Londonu

Kao i svake godine grupa učenika privatne škole »Mond College« iz Subotice uskrsne praznike provodi u inozemstvu na atraktivnim ekskurzijama. Ove godine red je došao na možda i najljepši grad na svijetu – London. Puno toga je već napisano i prikazano o prijestolnici Velike Britanije, ali vidjeti uživo nekadašnji centar svijeta ostavlja, jednostavno rečeno, nezaboravan dojam!
    Školski minibus je krenuo iz Subotice već u 6 sati ujutro da bi avionom poletjela grupa učenika predvođena vođom puta Tomislavom Gaborovićem malo prije 11 sati. Udoban i besprijekoran let u trajanju od skoro 3 sata bio je prava uvertira za slijetanje na jedan od najvećih, i sigurno najfrekventnijih aerodroma na svijetu Heatrow u Londonu. Odlična organizacija ove ogromne zračne luke je vrlo brzo došla do izražaja. Unajmljeni minibus s natpisom »Mond College« je već čekao na parkingu. Naša bojazan za transport do hotela je, pokazalo se, bila nepotrebna! Mada smo ostavili kišu u našoj zemlji, Engleska nas je dočekala sunčano i, na sreću, takvo vrijeme nas je i pratilo tijekom našeg jednosedmičnog boravka. Već za oko pola sata, smjestili smo se u udobni »KINGS HOTEL« u neposrednoj blizini Hyde Parka.     ČISTO I ODRŽAVANO: Divan mali hotel u viktorijanskom stilu bio je pravi doživljaj za našu ekipu. Pravi mali labirint hodnika i stepenica, kao i tajnih prolaza oduševio je učenike, a moram priznati i mene samog. Putovanje kroz vrijeme je ipak moguće!
    Nismo gubili vrijeme. Već to popodne smo se smjestili u čuveni double-decker autobus, ali s otvorenim krovom za organizirano razgledanje grada. Dvosatni put nam je pokazao odlični vodič opisujući najvažnije znamenitosti grada. Naravno, tijekom našeg boravka posjetit ćemo ih sve.
Vrlo brzo je prošao naš prvi dan u Londonu. Došlo je i vrijeme večere u odličnom grčkom restoranu. Trebalo se odmoriti, jer već sutra nas očekuje posjet najljepšem ZOO vrtu na svijetu – Londonskom kraljevskom ZOO vrtu.
    Preporuka je da se u Londonu ne krećete podzemnom željeznicom već autobusom ili pješice. Jest da će vas metro mnogo brže odvesti na željeno mjesto, ali tako ćete biti uskraćeni za ljepote ovog, doista velegrada. Možda mene samog neki drugi detalji interesiraju, ali nisam mogao, a da ne primjetim kako je sve čisto i održavano u besprijekornom redu, bez smeća i grafita. Dilema ostaje da li je to omogućilo bogatstvo ili sama kultura stanovnika?
MRAČNA STRANA: Londonski ZOO vrt je doživljaj. Nama, Subotičanima, palićki ZOO vrt je divan i sigurno je u našoj zemlji najljepši, ali u ovom parku smo vidjeli, slobodno mogu reći, životinjske vrste do sada neviđene. Od zbilja majušnih glodara do džinovskih Komodo Dragon gmizavaca s dalekih Komodo otoka. Posebno me raduje činjenica da je za svaku životinjsku vrstu osiguran dovoljno veliki i vrlo realan životni prostor, pa čak do tolikih detalja obrađen, da se noćne životinje nalaze u posebnim zamračenim paviljonima, dok je za insekte (ŽIVE!!!) i gmizavce i temperatura posebno prilagođena. Čak je i 4 sata nedovoljno da sve pogledate u ovom jedinstvenom parku.
    Popodne smo se spustili u jedan sasvim drugačiji svijet. London ima i svoju mračnu stranu – London Dungeon. Podzemlje Londona prikazano na vrlo realan način. Različite sprave za mučenje neprijateljskih vojnika i kriminalaca ledi krv u žilama. Mnoge povijesne ličnosti poznate do sada iz knjiga prikazane su na jedinstven način uz kratke kazališne predstave o najčuvenijima. Nije ni čudo zašto se djeci mlađoj od 12 godina i ne preporuča ulazak bez pratnje roditelja ili starijih, ili ne doz-voljava! Sve u svemu, na karte se čeka i više sati ali, mali savjet! Ako vas put dovede pred ulaz u neki od londonskih muzeja ili atrakcija, karte NEMOJTE kupovati na samom ulazu, jer ćete čekati više sati. Karte za SVE atrakcije možete kupiti u London Tourist biroima po istoj cijeni, ali bez čekanja!
    Dani su brzo prolazili: Muzej Madame Tussoud, Herrod’s robna kuća, Traffalgar Square, Piccadily, Buckimgenska palača i čuvena smjena straže, Big Ben, Westminsterska palača, Westminster Abey, Tower bridge… samo su jedan dio svega onoga što smo vidjeli i naučili o nekadašnjoj prijestolnici svijeta i centra velike imperije. Kraljicu nismo vidjeli, ali je bila u palači, jer se zastava Velike Britanije vijorila na njenom vrhu, što je znak da je monarh u svojoj rezidenciji.
    Uvijek smo tužni kada se vraćamo s ovak-vih putovanja. Naravno, kada doručkujete u Londonu, a večerate u svom domu ipak Vam je drago da ste ponovno kod kuće i da ste proveli divan i nezaboravan raspust.
    Ali već na ljeto putujemo ponovno, ovaj put u Moskvu gdje ćemo posjetiti i čuveni Zvjezdani grad – najveći centar za obuku astronauta, dok sljedećeg Uskrsa, aprila 2005. godine putujemo u New York. Hoćete li s nama?              

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika