Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jinx – »Re­tro«

Gotovo svatko tko je iole pratio zbivanja na hrvatskoj glazbenoj pop sceni tijekom druge polovice 90-tih, nije mogao a ne zapaziti zanimljivu i osvježujuću kreaciju – zagrebačku pop skupinu Jinx. Njihov naziv, koji na engleskom znači »urok«, »baksuz«, definitvna je antiteza svega onoga što su tijekom svoga postojanja, do možda jedinog pojavljivanja spomenute riječi pri razilaženju u 2002. godini stvorili i na sebi svojstven način prezentirali.
    »Retro« je savršena kolekcija od 13 pjesama koja nam sve vrijeme pokraj užitka nameće pitanje njihovog preranog odlaska s glazbene scene. Jer nakon četiri albuma i bogate koncertne aktivnosti, čini se kako njihovoj razigranoj zvučnoj ideji teško što možemo zamjeriti. Prepoznatljive po glasu pjevačice Yaye i zrelom autorskom pečatu gitariste Coca Mosquita uz vrhunsku glazbeničku platformu koju su činili Berko, Jakša, Pavlica, Samir i Marijan, pjesme proistekle iz manufakture Jinxa su ostavile značajan trag u hrvatskoj pop glazbi. Taj trag, magija optimizma uokvirena inteligentim tekstovima i sviračkim znanjem, neokrnjeno je uspio sačuvati se, te kao takav na određeni način i zaokružiti njihov opus na ovom »best of« izdanju. Bez prekida u rasijavanju dobrih vibracija nižu se dobro poznate: »Smijem se«, »Bye Bye Baby Bye«, »Brazil«, »Na plaži«, »Tamo gdje je sve po mom«, »Zar je stvarno došao taj dan«, »Ljeto«, »Ruke«, »Strijele na horizontu«, »Topim se sad«, »Koliko suza za malo sna«, »Avantura počinje« te »Čuvar močvara i trava«, neprestano nas držeći »zatočene« u njihovoj glazbi, u prostoru u kome važe neka druga pravila, baš kao u refrenu koji glasi »Idem tamo gdje je sve po mom«.
    Kako su Jinxi proizvod svjetske klase, tako je i ovakav spomenik njihovom radu zasluženo kompletiran uz bonus DVD sa svim spotovima, a čija se kvaliteta najbolje uočava u Matanićevom »Idem tamo gdje je sve po mom« te video-spotu za pjesmu »Ljeto« čije osmišljenje potpisuju braća Jalšovec.
    »Retro« je više nego upotrebljiv podsjetnik na slavne dane Jinxa, neizostavan pratilac za ljetne dane, ali i neiscrpno izvorište pozitivne energije za jesenske tmurne prigode.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika