Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sljed­nji kon­cert u se­zo­ni

U nedjelju 23. listopada u katedrali sv. Terezije Avilske je održan zadnji koncert u sezoni 2004./05. koje organizira Csaba Pásko. Od 22 predviđena koncerta samo dva nisu održana. Tijekom ove koncertne sezone nastupili su brojni gosti orguljaši, zborovi, solisti između kojih i neki subotički zborovi.
    Na koncertu su nastupili Sándor Kádár na orguljama i Jelena Jengić mezzosopran. Kádára smo već puno puta imali prilike čuti za orguljama na raznim koncertima, surađivao je s mnogima kad se ukazala potreba – sa zborovima Pro musica, Bach collegiumi, Musicum catholicum, kao i na liturgijama u katedrali i kod franjevaca.
    Student orgulja u Grazu, na ovom se koncertu predstavio finim neagresivnim repertoarom naizmjenično sa solo točkama u kojima je pratio Jelenu.
    Jelena Jengić iz Virovitice, studirala je na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu, nakon toga magistrirala iz crkvenog korala u Grazu a ove jeseni upisala je i solo pjevanje također u Grazu. Ovo je njen prvi solistički nastup u Subotici.
    Na početku koncerta čuli smo jednu improvizaciju. To je bila improvizacija na gradual »Suscepimus Deus« za 31 nedjelju kroz godinu, koja se sastojala iz intonacije, zatim samog graduala te na kraju pasacaglie na temu graduala.
    Uslijedila je Handelova skladba Ombra mai fu u izvedbi Jelene Jengić, Bachova koralna predigra »Wer nur den Lieben Gott« i Dvoržakova crkvena skladba »Gospod Bog je pastir moj« takođe u Jeleninoj izvedbi. Dalje su uslijedili III stavak Bachovog tria u G-duru za orgulje te Ave Maria od Giulia Caccinija i francuski romantičar Jean Francois Lesueur i njegov »Communio« za orgulje.
    Na programu se našao i Domenico Cimarosa, njegova crkvena arija »Resta in pace« koju je otpjevala Jelena i zatim jedna simfonija za orgulje. Na samom kraju programa Jelena je otpjevala Agnus Dei iz Mozartove Krunidbene mise a Sándor je odsvirao »Sortie« od Cesara Francka.
    Fini izbor orguljskih komada kao i skladbi primjerenih Jeleninom glasu učinile su ovaj koncert ugodnim. Jelena Jengić pjevala je s dosta ujednačenim visokim registrima. Vokali su bili dobro postavljeni i ozvučeni na dobrom mjestu, osobito otvoreni vokali koji u visinama imaju snagu i zvučnost a u niskom registru kojeg ozvučava samo grudnim dijelom pomalo je nedostajala visoka pozicija. Uski vokali su bili previše zatvoreni zbog toga da bi se dobro ozvučili, tu je nedostajalo samo malo širine. Ponekad je ataka bila nesigurna u slučajevima kada je fraza počinjala samoglasnikom.
    Ova mala dobronamjerna zapažanja ne umanjuju divljenje već sada vrlo dobro formiranom i postavljenom glasu koji je u svojim interpretacijama ostvario cjelovitost i povezanost oblika i slušateljima podario takvu izvedbu koju s pravom možemo nazvati –glazba.
N. Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika