Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Isus živi u Eu­ha­ri­sti­ji«

Seminar karizmatske duhovne obnove o. Jamesa Manjackala, poznatog misionara iz Indije, održan je u subotičkoj franjevačkoj crkvi sv. Mihaela od 20. do 23. listopada, a tijekom četiri dana nazočilo mu je oko tri tisuće vjernika. Budući da je 2005. godinu papa Ivan Pavao II. proglasio Godinom Euharistije, težište cijeloga seminara stavljeno je upravo na činjenicu kako »Isus živi u Euharistiji«. U svojim je razmatranjima zato prva dva dana o. James govorio o ustanovi euharistije odnosno »kruhu života«, o kojemu govori i šesto poglavlje Ivanova evanđelja.
    Ovo je inače drugi put kako o. James posjećuje vjernike Subotičke biskupije, nakon što je u mjesecu studenom 2003. godine već održao četverodnevni seminar temeljnog kršćanskog iskustva. Na seminaru su, osim vjernika Subotičke biskupije, sudjelovali i vjernici iz okolnih mjesta i drugih biskupija, zatim iz Republike Hrvatske, te svećenik iz Ukrajine.
SADRŽAJI ČETVERODNEVNOG PROGRAMA: Četverodnevni program sastojao se od nagovora o. Jamesa Manjackala, pjevanja, molitve krunice, euharistije i klanjanja, odnosno molitve za duhovno i tjelesno ozdravljenje. Program je s engleskoga jezika prevođen i na hrvatski i mađarski jezik. Pjevanje su predvodili članovi glazbene skupine »Apostoli mira«  koji sviraju i pjevaju na duhovnim obnovama te pjesmom animiraju liturgiju nedjeljnih svetih misa u župi Madžarevo u Hrvatskoj. Osnovani su u sklopu centra Udruge Vojske Bezgrešne u siječnju 2000. godine, te na poticaj i uz pomoć upravitelja župe Madžarevo, o. Zdravka Tube, u čijoj su pratnji i došli u Suboticu.
    Prva dva dana seminara, u četvrtak i petak, program se odvijao u poslijepodnevnim satima od 16 do 22 sata. U subotu je trajao od 9 do 13 sati, odnosno od 15 do 22 sata, dok je posljednjega dana, u nedjelju, započeo u 14 a završio u 23 sata. Svete mise koje su kroz četiri dana predslavili subotički biskup Ivan Penzes, župnik u Horgošu István Palatinus, župnik župe sv. Roka Andrija Anišić i župnik župe Marija Majka Crkve dr. Andrija Kopilović, bile su prilika da si posvijestimo značenje žrtve Kristove, koje se sjećamo u svakoj svetoj misi. Uz spomenute svećenike, koncelebrirali su i dijecezanski svećenici i redovnici subotičke biskupije te zrenjaninske biskupije i srijemskog vikarijata.
POTICAJ NA OPRAŠTANJE I POMIRENJE: Prvoga dana prigodnu propovijed održao je biskup Ivan, govoreći osobito o daru euharistije u kojemu se očituje ne samo Isusova žrtva nego i značaj svakoga čovjeka za Boga, budući da je na posljednjoj večeri Isusu jednako važan bio i Juda koji ga je izdao, kao i ostali apostoli. Narednih je dana na svetim misama propovijedao o. James, potičući vjernike na opraštanje i pomirenje, osobito kroz svetu ispovijedi, za koju je destak svećenika svakoga dana vjernicima bilo na raspolaganju u samostanskoj kapelici Crne Gospe, u kojoj se, osim u crkvi, putem video zida mogao pratiti program. Dodajmo, kako su tijekom susreta mnogi od sudionika svjedočili o svojim iskustvima i obraćenjima, koja su se dogodila djelovanjem Duha Svetoga. U klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, o. James molio je za ozdravljenje duše i tijela, potičući vjernike da se otvore djelovanju Duha Svetoga, da živomu Isusu koji je pred njima predaju svoje boli i na oltar prinesu sve svoje molitve, te da pred Isusa »izliju svoja srca«. Da bi izbjegao kult svoje osobe, o. James je naglasio: »Ne sresti se sa mnom u ovom seminaru nije nikakva šteta, ali ne sresti se s Kristom bio bi veliki propust«.
PET PREPORUKA O. JAMESA: Završne večeri, 23. listopada, o. James je nakon kratkoga razmatranja tri sata polagao ruke na sudionike i molio za ozdravljenje i Božji blagoslov u njihovu životu. Iste je večeri na svetoj misi kojom je i službeno završena Godina Euharistije u Subotičkoj biskupiji, a predslavio ju je dr. Andrija Kopilović, o. James u svojoj propovijedi sudionicima seminara ponudio preporuke kako nastaviti živjeti nakon seminara, da bi plodovi i milosti koje su na njemu zadobivene, rasle i u budućnosti donosile još veće plodove. Riječ je o pet praktičnih savjeta po kojima se mogu događati čudesni znakovi. Kao prvo preporuča se donijeti odluku o odlasku, osim na nedjeljnu svetu misu, i na misu preko tjedna iz kako je rekao »ljubavi«, te primanje Svete pričesti. Drugi savjet odnosi se na na vrijeme koje je svakoga dana potrebno darežljivo darovati Gospodinu i svaki dan provesti s njim barem jedan sat u tzv. »osobnoj molitvi«, koja nije ponavljanje molitvenih obrazaca iz molitvenika ni čitanje Svetog pisma, ni krunica ili liturgijska molitva iz Časoslova. To nije ni molitva za druge, već »osobna molitva Ocu i Sinu po Duhu Svetom« i razgovor s Bogom jer »mi smo Isusov tabernakul«. U osobnoj molitvi dobivamo snagu za cijeli dan. Treća preporuka odnosi se na čitanje Svetoga pisma, kojega mora i treba imati svaki vjernik kao »svoju riječ Božju«. Četvrti savjet odnosi se na obiteljsku molitvu koja je naročito pogodna za marijanske pobožnosti i krunicu koja »čini jezgro obiteljske molitve«. Marija je bila žena, supruga, majka, udovica i zato će ona znati najbolje posredovati u molitvi za sve obiteljske potrebe. Na molitvu, ali onu tjednu u karizmatskoj duhovnoj zajednici odnosi se i posljednji, peti savjet. U takvim se molitvenim zajednicama mogu prepoznati mnoge karizme koje doprinose izgradnji i rastu zajednice. Uza sve nabrojano, o. James preporuča i povremeno postiti, jer tada molitva postaje snažnija i donosi veće plodove, zatim molitve zagovora i za duše u čistilištu.
ZAKLJUČENJE GODINE EUHARISTIJE: Na kraju svete mise, biskup Ivan Penzes podijelio je nazočnim vjernicima blagoslov s Presvetim Sakramentom i time zaključio Godinu Euharistije. Nakon toga, o. James polagao je ruke na svu djecu koja su tijekom cijele mise sjedila ispred oltara. O. Jamesu, biskupu, svim svećenicima i vjernicima, te organizatorima seminara, na kraju je zahvalio dr. Kopilović istaknuvši kako kraj seminara označava i početak jer smo »pozvani živjeti ono što smo vidjeli i čuli«. U tom je smislu o. Jamesu poručio kako će »uvijek živjeti u našim molitvama«.
    Poruka o. Jamesa Manjackala mogla bi se sažeti u misao koja nas potiče na evangeliziranje, molitvu, osluškivanje volje Božje i neprestanu otvorenost Duhu Svetomu. Na to su pozvani svi vjernici koji su bili sudionici seminara o. Jamesa, jer Crkvi su, kako je to istaknuo dr. Kopilović, potrebni aktivni kršćani, jer su oni »ili aktivni ili nisu kršćani«.                                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika