Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rad­na at­mos­fe­ra pred ve­li­ke na­stu­pe

Godišnji koncert Prvog izvođačkog ansambla Folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo« će se održati početkom idućeg mjeseca, u dvije večeri, 5. i 6. studenog, u Velikoj dvorani Centra. Inače, u dječjim grupama, prema riječima umjetničkog voditelja Folklornog odjela Davora Dulića trenutačno radi 240 (od toga 120 novih) članova, a predstavljanje njihovog rada ove će godine zbog tehničkih uvjeta imati zaseban termin. Oni će nastupiti koncem studenog, također u Velikoj dvorani Centra.
    »Razlog što ove godine nećemo nastupiti u Dvorani sportova je što institucije kakva je naša nemaju dovoljnu potporu općinskih institucija i sponzora, tako da smo odlučili nastupiti u našoj dvorani. Stoga ćemo ove godine imati dva koncerta, prvo starijih a potom i koncert dječjih uzrasta«, kazao je Dulić.
PRIPREME: Dulić se nada da će koncerti biti rasprodani, jer se, kako je dodao, ansambl za ovu prigodu dugo priprema. Ove su godine članovi Folklornog odjela zabilježili preko 60 nastupa od kojih su prema njegovim riječima, najznačajniji bili oni na Cipru, u Češkoj, Balatonu (dječji uzrasti), »Vinkovačkim jesenima«, kao i nedavni pjevački nastup na proslavi godišnjice Muzičke škole u Subotici, koji su, obzirom da su amaterski ansambl, doživjeli kao posebno priznanje. »Trenutačno smo u završnoj fazi priprema za godišnji koncert. Programski ćemo i ove godine nastojati biti inventivniji, bit će nekoliko novih plesova i pjesama, a predstavit ćemo i nove nošnje, te nove instrumente u našem pratećem glazbeničkom ansamblu. Nadam se da ćemo dobiti podršku svih naših simpatizera, bar u onoj mjeri kakvu imamo kada nastupamo na međunarodnim festivalima. Tamo smo uvijek dobro dočekani, imamo pune dvorane gostiju, a zbog oduševljenja publika nas po više puta zna vraćati na bis«, objasnio je Dulić.
PRIVUĆI NOVE ČLANOVE: Na godišnjem koncertu cilj im je predstaviti se u što boljem svjetlu i time privući nove članove, jer je, kako je naveo Dulić, poznato da su nastupi najbolji medij za to. Očekuje se i nastup gostujućeg ansambla iz Hrvatske. »Još uvijek smo u pregovorima, ali se nadamo da će na koncertu gostovati tamburaški ansambl ‘Prava stvar’ iz Zagreba«, najavio je Dulić.
    Dulić je istaknuo kako se Centru u posljednje vrijeme mnogo radi i ulaže. Planira se formiranje orkestra većeg obujma, koji bi pokraj tambura sadržavao i neke druge instrumente. »Kod roditelja postoje predrasude o sviranju u folklornom ansamblu, a za naše je potrebe veoma važno da imamo dobre glazbenike. Apeliram u tom smislu na roditelje da upišu svoju djecu u orkestar radi povećanja postojećeg broja članova, jer je to neophodno i za širenje našeg programskog repertoara«, poručio je Dulić.
    Trenutačno se u okviru Centra okončava i plinifikacija prostorija, intenzivno se prikupljaju informacije za izradu web stranice, i kako napominje Dulić, puno je razloga za optimizam glede budućnosti rada ove hrvatske kulturne ustanove.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika