Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kon­ti­nu­i­ra­ni po­kušaji iz­la­ska

U četvrtak 20. listopada subotička je publika u sklopu programa manifestacije »Dani Istre u Vojvodini« na sceni Jadran Narodnog kazališta, imala priliku pogledati predstavu »Krugovi« iz produkcije kazališta Dr. Inat iz Pule. Riječ je o posljednjem ostvarenju ove alternativne kazališne formacije, predstavi koju je osmislio i režirao njihov umjetnički voditelj i osnivač Branko Sušac. Njezina praizvedba bila u siječnju ove godine, a do sada je igrana u čak 19 zemalja svijeta.
»Dr. Inat« već više od dva desetljeća razvija svoj stil glumom utemeljenom na pokretu. Kovanica koju u svome nazivu nose odraz je, kako ističu, njihove tvrdoglavosti, neophodne za bavljenje ovakvom vrstom teatra.
SPOZNAJE: Predstava »Krugovi« otpočinje rađanjem likova, početkom života i prvim upoznavanjem s »stanjem stvari« oko sebe, a samim time i prvim spoznajama o sopstvenoj sudbini.
    Svaki čovjek ima jedan svoj krug u kome živi. Kada pokuša tu hermetičnost razbiti, izaći iz toga kruga, ulazi u sljedeći. To je ideja koja prema riječima redatelja čini okosnicu predstave. Prije svega pokretom te razrađenim gestama akteri nas provode kroz lirske i epske momente transformacija koje im se namjeću kroz susretanje sa okruženjem. Prolazak je to kroz različite nivoe, uvijek nove napore sa identičnim rezultatima koji ponovno generišu neku vrstu bezizlaznosti, prikazan je uz poetičan ali i komičan tretman simbolike, posebice efektan u parodiranju produkata suvremene masovne kulture kao industrije želja (Playboy zečice, Barbike…) i tehnologije, kojom se, barem u njihovoj interpretaciji, netko poigrava s čovjekom.
BEZIZLAZNI CIKLUS: Ciklus izlaženja iz kruga koji ponovno otvara jedan novi, najupečatljivije je prikazala scena u kojoj su tri ženske figure trakama o gležnjevima privezane za WC-školjke. Pokušavaju izaći, ali se i dalje neprestano vrte u krug. A kakvi u takvom (ovom) svijetu bivaju ljudski odnosi? Odgovor znate.
Dužina predstave kao da je prilagođena suvremenom čovjeku. Kontinuitet njezine dramatike u 55 minuta trajanja održavaju glazba i zvučni efekti (veći dio glazbe čini odabir pjesama poput Sinatrine »My Way« ili skladbe iz filma »Cabaret«, uz nekoliko autorskih skladbi – Marino Jurcan i Branko Radić), kao i minimalistična ali funkcionalna scenografija te dominantno bijela kostimografija Marine Štembergar. Ansambl predstave čine David Belas, Iva Đorđević, Petra Rajh i Šandor Slacki.
PREISPITIVANJE OSOBNIH »KRUGOVA«: I što nam »Krugovi« na kraju žele poručiti? Predstava zbog svoje neklasične forme pruža mogućnost različitih iščitavanja, ovisno o karakteru filozofskih ali i estetskih svjetonazora. Neupitan je jedino poziv na introspekciju, na preispitivanje osobnih »krugova« – čak i kao spirale koju na kraju predstave jedan od likova crta na svom odrazu u zrcalu, kao nečega što u nama počiva i predstavlja samo našu, unutarnju borbu.
    Kao moderni teatar koji dobro osjeća vrijeme u kome živi, a koje je često tjeskobno i neveselo, Inat-ovo bavljene umjetnošću biva i vid terapije, a kada takav slučaj postane jedino stvaralačko polazište to je onda pogudno za uradak. Inat-ovci su nam zato svojim umijećem i višeslojnošću teatarske igre pokazali kako su mnogo više od artističkih pojava koje se lako znaju zagubiti u formalističkom forsiranju na uštrb ideje.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika