Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gla­zba kao me­dij za pre­po­zna­va­nje

U okviru manifestacije »Dani Istre u Vojvodini« publika je u nekoliko vojvođanskih gradova – Subotici, Zrenjaninu i Novom Sadu imala prigodu prisustvovati koncertima triju istarskih skupina – Sake, Gustafi i Šajeta. Spomenuta istarska rokenrol ekspedicija je započeta u Subotici, u četvrtak 20. listopada na Trgu slobode. S obzirom da se koncert održavao radnim danom, da je početak bio zakazan za večernje sate (plus kašnjenje), te da je temperatura zraka bila karakteristična za jesen, nastup Istrana je, moglo bi se reći, bio solidno propraćen.
    Kako skupni nastupi mogu samo naslutiti kvalitetu onoga što glazbenici žele prezentirati (nepuna dva sata za tri skupine), tako smo i ovoga puta dobili fragmente, koji su ipak odlična informacija i polazna točka za upoznavanje s nečijom umjetnošću.
SAKE, GUSTAFI I ŠAJETA: Prvi su nastupili najmanje poznati od triju skupina, članovi benda Sake. Riječ je o punk-rock skupini u kojoj dominira glas ženske pjevačice koja sukladno čvrstini njihove glazbe kroz pjesme iskazuje i slična stajališta. Njihovi rifovi su dobro zagrijali onaj dio publike koji, rukovođen pravilom »što glasnije to bolje«, neizbježno participira na koncertima koji se odigravaju na javnim mjestima. Toliko o nastupu prve skupine.
Sljedeći su nastupili mnogo iskusniji, a samim time i glazbeno mnogo kvalitetniji Gustafi. Ova atraktivna osmeroročlana postava benda je svojom prepoznatljivom melodijskom aurom već prvim taktovima podigla raspoloženje među publikom. Ukalupljeni u tradiciji istarske glazbe ali u formi rocka, oplemenjeni puhačkom sekcijom, uvijek dobrodošlom kada je u pitanju dobra zabava, Gustafi su lako uspjeli zadobiti simpatije nazočnih. Kao najautentičnija pojava među tri gostujuće skupine, moglo bi se ustvrditi, kako je njihov nastup bio najuspjeliji.
    Posljednji je nastupio vjerojatno najpoznatiji u ovom istarskom glazbenom »paketu«, Dražen Turina poznatiji kao Šajeta. Iako praćen dobrim glazbenicima, u njegovu je nastupu ipak najvažnija oso-bna karizmatičnost, što se i ovom prigodom potvrdilo. Prikazujući svoje umijeće animiranja i komunikacije s publikom, Šajeta je tijekom nastupa u samo nekoliko pjesama dotaknuo različite faze svog rada, a sve kroz različite stilove funka, reggea, discoa, i naravno rocka. Čak se u jednom momentu i dohvatio gitare te uz neizostavnu parodiju, prikazao što zna i umije.
PREPOZNAVANJE: Nakon koncerta uspjeli smo porazgovarati s ljudima iz organizacije kao i s pojedinim sudionicima koncerta. Domaćin glazbenicima u ime organizatora bio je Slavko Matić, inače poznat i kao pjevač novosadske skupine Zbogom Bruce Lee.
    »Manifestacija ‘Dani Istre u Vojvodini’ je zaživjela nakon demokratskih promjena u Srbiji, a za cilj ima povezivanje dviju regija koje su se i ranije na neki način prepoznavale, i konačno to konkretizirale i kroz ovu manifestaciju. Ove je godine organizacija šira, koncerti se održavaju u Subotici, Zrenjaninu i Novom Sadu. U sličnoj koncepciji bit će odabrano nekoliko rock skupina koje bi nas trebale sljedeće godine predstavljati u uzvratnom posjetu Istri«, kazao je Matić.
    Pjevaču Gustafa Ediju Maružinu ovo nije bilo debitiranje pred subotičkom publikom. »Ovo je drugi puta kako nastupamo u Subotici. Naša karijera je duga i traje već 25 godina, tako da smo davno, početkom 80-tih, nastupili ovdje i prije. Bilo je to na ‘Omladini’, objasnio je Maružin. Posljednji puta Gustafi su u Srbiji svirali 1987. na Akademiji u Beogradu«. Puno je vremena prošlo i mi smo sada ovdje praktički potpuno novi. Od tog vremena smo promijenili stil, prebacili se u komercijalnije vode, svirali sve i svašta, ono što bi Goran Bregović kazao – glazba za sprovode i vjenčanja. U nekoliko proteklih godina smo svirali i u ostalim krajevima bivše Jugoslavije, gostovali smo i u Italiji, posljednje dvije godine nastupamo i u Portugalu«, kazao je pjevač i gitarist Gustafa.
»ČA-VAL«?: Edi smatra kako bi ovo mogla biti prigoda za plasman njihove glazbe na srbijansko tržište, napominjući da je to ipak posao koji podliježe financijskim rizicima. O takozvanom »ča-valu«, u koji su i Gustafi svrstavani, Maružin ima sljedeće mišljenje: »To više ne postoji. Bila je to novinarska izmišljotina koja je pokušala povijest pretvoriti u neke njima korisne informacije koje će prodati. Ipak, moram priznati, da se u jednom trenutku nešto dešavalo. Mi smo prva skupina koja je pretvorila čakavsku besjedu u rock izvedbu. Naravno tu je bitno spomenuti i Francija Blaškovića. Početkom 90-tih odlučio sam se vratiti svojim korijenima i počeo pjevat na dijalektu te smo odjednom počeli ostvarivati iznimne uspjehe. To je jednostavno buknulo, kao plamen. I tu se na našem valu rodio Alen Vitasović, počeli su to spontano činiti i drugi. I to su mediji prozvali ‘ča valom’«.
ZADOVOLJAN PUBLIKOM: Šajetu smo uspjeli »uhvatiti« u trenutku fotografiranja ispred Narodnog kazališta. Svoje dojmove o upravo završenom nastupu opisao je sljedećim riječima: »Ovo je ‘zapaženi’ nastup, s obzirom na probleme pri kretanju, jer smo ‘slagali’ ekipu još iz Splita pri dolasku, te je stoga sve malo i kasnilo. Publika je bila prijazna i simpatična. Ima jedna fora da mi volimo reći kako je Vojvodina Istra na kontinentu, ima sličan duh te smo se veselili ovom našem posjetu. Prijam je bio dobar, jer je, pretpostavljam, za većinu ovo bio prvi susret s našom glazbom. Problem je što smo mi skupine nastale 90-tih, koje na žalost ovdje medijski nisu prisutne. Imam šest albuma iza sebe, a to je sve trebalo skratiti u pola sata, pa mi je bilo teško odabrati što ćemo svirati.«
    Njegovoj popularnosti doprinijelo je pojavljivanje u ulozi voditelja »Retromanije« na hrvatskom RTL-u. Tu je činjenicu istarski glazbenik duhovito prokomentirao: »To mi je samo hobi, nešto što me veseli, ja sam ipak kantautor«.
    Tijekom razgovora moglo su uočiti kako je Šajeta dobro upoznat s ovdašnjom situacijom na glazbenoj sceni. »Poznato je moje prijateljstvo s Đorđem Balaševićem, koje je nastalo tijekom ratnih godina. Nedavno je on imao koncert u Rijeci pa me je izvukao na pozornicu da skupa zapjevamo«.
Pričajući o planovima za budućnost, kao i o mogućnostima koje bi mu nastupi u Vojvodini mogli donijeti, Šajeta je istaknuo: »Sada radim novi album koji bi trebao biti više na književnom hrvatskom jeziku. Osjetio sam zasićenje radom na dijalektu. Dijalekt je dosta arhaičan, htio sam širiti svoje teme pa mi je lakše izraziti se na književnom jeziku. Pjevati o ljubavi preko interneta na dijalektu je danas teško izvodivo osim kao parodija. Što volim reći u šali, kao što rade ‘Podravka’ i ‘Pliva’ mogu i Gustafi i Šajeta. Mislim da je tisuću puta normalnije da smo na ovom tržištu prisutniji nego primjerice u Njemačkoj ili Italiji. Imamo puno dodirnih točaka, te se nadam da su ovo nekakvi počeci suradnje. U Hrvatskoj se malo zna o glazbenim dešavanjima ovdje, premda se slušaju narodnjaci više nego ikad. Nema glazbenih emisija koje bi propagirale kvalitetnu glazbu, a kada i to bude riješeno, onda će biti i više koncerata«.
    Kako je i on, kao i ostali sudionici koncerta, imao ograničeno vrijeme za svoj nastup, ostaje nada da ćemo ih uskoro vidjeti u njihovim cjelovečernjim izdanjima na samostalnim koncertima.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika