Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

U nedjelju promocija knjige
»Veliko obiteljsko stablo Dulićevih«

Organizacijski odbor susreta Dulićevih i »Pučka kasina 1878.« pozivaju u prvom redu sve članove velike obitelji Dulić, sve njihove prijatelje i sve zainteresirane ljude dobre volje na svečanu promociju knjige Lazara Ivana Krmpotića »Veliko obiteljsko stablo Dulićevih«, koja će se održati u nedjelju 30. listopada u Domu kulture u Đurđinu, a s početkom u 15 sati. Na promociji će nastupiti Đurđinski komorni orkestar »Musica chorda«, a ovom će se prigodom moći nabaviti i monografija.

Šest desetljeća profesionalnog rada

Narodno kazalište – Népszinház tijekom ovoga tjedna obilježava 60 godina profesionalnog rada. U okviru proslave, predstavljeno je nekoliko knjiga koje se tiču kazališne umjetnosti – knjiga Grozdane Šarčević o kostimografkinji Ani Atanacković, »55. susreta festivala kazališta Vojvodine« Dejana Penčića Poljanskog, knjiga Zoltána Baráciusa o mađarskim redateljima u Vojvodini te Povjesni prikaz posljednjeg desetljeća Narodnog kazališta Rozalije Boros Brestyanszki. Večeras 28. listopada, na dan kada je prije šest desetljeća izvedena prva predstava »Matija Gubec«, ansambl Narodnog kazališta će odigrati komad Filipa Šovagovića »Ptičice«, u režiji Roberta Raponje.

Promocija nove knjige Ante Vukova

Promocija cjelovite pjesmarice »Vrati vrieme« Ante Vukova održat će se u petak 28. listopada u Plavoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 sati. Promociju ove knjige organizira Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice.

»Bez svlaka mraka« u Zagrebu

Poetsko-glazbena predstava »Bez svlaka mraka« autora Tomislava Žigmanova i Hrvoja Tikvickog izvedena je u ponedjeljak 24. listopada u dvorištu Satiričnog kazališta »Kerempuh« u Zagrebu. U sklopu iste večeri u predvorju Kazališta otvorena je i izložba akademskog slikara Ivice Balaževića.
Hosanafest – prvi duhovni
festival u Subotici

Od iduće godine planira se u Subotici održavati Festival hrvatskih duhovnih pjesama – Hosanafest. Pripreme za taj Festival su već u tijeku. Više o svemu možete vidjeti na web prezentaciji na adresi: www. hosanafest. tk
    U priopćenju Organizacijskog odbora Hosanafesta se još navodi navodi: »Više od same informacije o Festivalu treba u ovoj vijesti iščitati poziv, da se svi koji imaju od Boga darovane talente za glazbu počnu pripremati, kako bi se mogli na vrijeme uključiti na ovaj Festival. Napomenimo još samo toliko da se natječaj za ovaj Festival otvara 1. ožujka 2006. Vremena ima, a Božji blagoslov neće mimoići talentirane. ‘Tko pjeva – dvostruko moli’ – rekao je sv. Augustin«.

Rijeka vraća umjetnine Srbiji i Crnoj Gori
 
U srijedu 26. listopada prema Beogradu je krenuo prvi kontigent umjetnina što ih je riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti odlučio vratiti autorima iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. MMSU u Rijeci čuva 84 umjetnička rada autora iz Srbije i Crne Gore, 38 radova hrvatskih autora, 20 slovenskih, 11 radova autora iz BiH, te 6 radova makedonskih autora. Većina ovih umjetnina, ostala je nakon međunarodnih izložbi crteža te Biennala mladih umjetnika Jugoslavije, a najviše 1991. godine zbog rata u Hrvatskoj.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika