Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­bližava­nje ško­le živo­tu

ZADAR – Na XVII. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja se održavala od 18. do 22. listopada u Zadru, sudjelovale su i učeničke zadruge iz osnovnih škola »Matija Gubec« iz Tavankuta i »Ivan Milutinović« iz Subotice, te Srednje poljoprivrdene škole iz Bačke Topole.
    Na ovoj velikoj državnoj smotri sudjelovalo je oko 750 mladih zadrugara, njihovih voditelja i gostiju, a na izložbi, koja je središnji dio smotre, predstavljena su postignuća 88 zadruga koje su se kvalificirale na (među) županijskim smotrama, te je prezentiran praktični rad zadrugara, vrednovani proizvodi i učenički istraživački radovi, a ove je godine organizirana i posebna prodajna izložba ponajboljih turistički atraktivnih eksponata.
    »Naše dvije zadruge, iz Tavankuta i Subotice, ove su godine kao i lani u Dubrovniku sudjelovale kao inozemni gosti. Za nas je to bilo dragocjeno iskustvo jer smo imali prigodu vidjeti, kako se u hrvatskim školama kroz učeničke zadruge, odnosno, kroz redovit obrazovni proces stječe i primjenjuje aktivno znanje i razvijaju radne navike i sposobnosti učenika. Kod nas je ovakav organiziran rad tek u začecima, ali naš štand s eksponatima od slame je bio vrlo zanimljiv i privlačan za ostale sudionike, tako da je bio i veoma posjećen« ispričala je ravnateljica OŠ »Matija Gubec« Stanislava Stantić Prćić.
    Kroz zadruge se kod učenika razvija svijest i znanje o čuvanju kulturne baštine, inovativnost, poduzetnost, odgovornost, socijalne vještine, a sudjelovanjem u pokusima i znanstveni pristup stvarnosti, te »trajno pridonosi postizanju pedagoških i društvenih ciljeva škole, i to približavanjem škole životu, te usmjeravanjem mladih u škole i zanimanja u svezi s gospodarstvom i čuvanjem baštine«, kako je otvarajući smotru rekao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dr. sc. Dragan Primorac, čije je Ministarstvo, uz Zavod za školstvo, i pokrovitelj ove manifestacije.
    Danas u Hrvatskoj postoje učeničke zadruge u svim županijama, odnosno ima ih 243, a kako kaže predsjednik Središnjeg odbora učeničkog zadrugarstva Antun Petak posebno veseli pojava otočnih i gradskih učeničkih zadruga. »Smotra je središnja i najveća ovogodišnja manifestacija hrvatskog učeničkog zadrugarstva koja omogućuje uvid u napredak tijekom protekle godine, a time i u korisnost stečenog znanja te promidžbu učeničkog zadrugarstva. Ovo je druga smotra na kojoj nastupaju inozemni gosti i to brojniji. Veselimo se njihovom dolasku i svjesni smo neophodnosti intenzivnije međunarodne suradnje jer je učeničko zadrugarstvo svjetski pokret«, poručio je Petak. 
S. S. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika