Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sjet iza­slan­stva UN Su­bo­ti­ci

U povodu obilježavanja 60. obljetnice Ujedinjenih naroda, 21. listopada je upriličen posjet izaslanstva ove svjetske organizacije Subotici. Tijekom cjelodnevnog posjeta izaslanstvo UN-a se sastalo s rukovodstvom lokalne samouprave, zatim je u Velikoj vijećnici Gradske kuće upriličena debata na temu »Milenijski ciljevi razvoja UN« s predstavnicima nevladinih udruga, prosvjete, privatnog sektora, poljoprivrednih udruga i socijalnih ustanova. U drugom dijelu posjeta u Osnovnoj školi »Ištvan Kizur« održan je javni sat i radionica o aktivnostima UN-a, dok je na kraju posjeta izaslanstvo UN-a imalo prigodu u prostorijama Mađarskog nacionalnog vijeća razgovarati o položaju nacionalnih manjina s predsjednicima bunjevačkog, hrvatskog i mađarskog nacionalnog vijeća.
PRIMJER RAZVOJA: U Plavoj vijećnici osmeročlano izaslanstvo UN-a kojeg je predvodila Caroline Harvey sastalo se s rukovodstvom lokalne samouprave predsjednikom i zamjenikom predsjednika Općine Gézom Kucserom i Petrom Kuntićem, zatim članovima Općinskog vijeća Aleksandrom Kerekešom, Edit Pintér Molnár, Andrijom Romićem i Dejanom Zvekićem te zamjenikom predsjednika SO Subotica Nemanjom Simovićem. Gradonačelnik Kucsera je izrazio zadovoljstvo što su povodom ove značajne obljetnice predstavnici UN-a posjetili upravo Suboticu, te je kazao kako UN jest okvir za cijeli svijet »a mi moramo biti okvir za sve stanovnike Subotice i tu ulogu veoma ozbiljno shvatamo. Bili smo grad u XVIII. stoljeću i ne može se poreći da je Subotica i danas grad o čemu govore vrijednosti i sadržaji koje ona ima« kazao je Kucsera te je istaknuo kako se “poslije teških 15 godina Subotica danas nalazi u teškom gospodarskom položaju ali i da se sada polako stvaraju uvjeti da se vrati ugled i sjaj Subotici koji joj pripada”. Caroline Harvey je istaknula kako je cilj ovoga posjeta uspostaviti dijalog i suradnju na ostvarivanju ciljeva Milenijske deklaracije, te kako se nada da će Subotica biti dobar primjer razvoja.
DIJALOGOM DO MILENIJSKOG CILJA: Nakon susreta s predstavnicima nacionalnih manjina iza zatvorenih vrata, održana je konferencija za novinare, na kojoj je predstavnica izaslanstva tima UN-a za Srbiju i Crnu Goru Caroline Harvey rekla kako su u povodu obljetnice odlučili posjetiti 12 gradova, među njima i Suboticu, kako bi se upoznali s razvojnim aktivnostima i otvorili dijalog o razvoju Subotice u kontekstu milenijskih ciljeva UN-a koji se trebaju ostvariti do 2015. godine.
    Na novinarska pitanja, o čemu se razgovaralo s predstavnicima nacionalnih zajednica Harvey i Nicholas Hercules nisu detaljnije govorili, već su istaknuli kako je cilj posjeta bio započeti razgovor o ekonomskim ciljevima zajednica koje žive u Subotici, dok je savjetnik Stalnog koordinatora Ujedinjenih naroda Nicholas Hercules izjavio kako će realizacija Milenijskih ciljeva u državi omogućiti njezino brže uključivanje u procese integracije. Ističući kako ova organizacija pripada svakome od nas Hercules je Subotičanima čestitao na 60-toj obljetnici UN-a.
    Predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća i domaćin sastanka s manjinskim vijećima László Józsa  je pak pojasnio kako se u razgovorima nije ulazilo u detalje trenutačne situacije niti je to bio cilj, već je cilj bio dati osnovne informacije o nacionalnim zajednicama te je istaknuo kako je zajednički interes razvoj i vladavina zakona i kako su za to »zaintersirani ne samo kao građani već i kao pripadnici manjinskih naroda«.                              
     J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika