Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ka­ko ra­stu šam­pi­njo­ni

Marija Letić je rođena je 1961. godine u Subotici, gdje je završila srednju geodetsku školu. Dvije godine bila je zaposlena kao trgovački putnik. Jedan duži period života, 12 godina, provela je na sportskom aerodromu kod Subotice baveći se jedriličarstvom, gdje je bila nastavnik letenja. Zabrana letenja početkom devedesetih zbog rata u Hrvatskoj Marijin život mijenja od vrsne letačice k dobroj uzgajateljici šampinjona.
    Posao uzgajanja šampinjona započela je uz pomoć prijateljice koja je imala uhodan posao, a koji je 1992. godine morala napustiti. Za nju nije bilo drugog izbora – ili ići švercati ili uzeti knjige i učiti sve o uzgoju šampinjona, a najviše učiti na vlastitim pogreškama, kaže Marija Letić.
O UZGOJU: Šampinjoni se, priča o svom iskustvu Marija Letić, uzgajaju u podrumima. U džakovima se donosi kompost u koji je laboratorijskim putem prilijepljeno sjeme šampinjona, micelium, na pšenično zrno jer je sjeme šampinjona vrlo malo. Kasnije se na kompost stavlja treset, a obje komponente se nabavljaju iz uvoza pa to dodatno poskupljuje proizvodnju.
    U jednom džaku od 18 kilograma komposta treba se ubrati oko 4,5 kilograma šampinjona. U prostorijama za uzgoj potrebno je jasno razlikovati pojmove ventilacije i cirkulacije. Ventilacija je dovođenje svježeg zraka i uklanjanje zraka iz prostorije, služi za održavanje sadržaja CO2 u prostoriji, ispod 0,08 posto, a na površini pokrovnoga sloja ispod 0,1-0,15 posto. Cirkulacija ili gibanje zraka je bitno za spriječavanje velikih temperaturnih razlika i povećanja sadržaja CO2, na izvjesnim površinama.
    »Za nas koji u svojim objektivima nemamo mogućnost dobiti prethodno kondicioniran zrak, potrebnu temperaturu, potrebnu relativnu vlažnost i potrebnu brzinu, možemo birati samo između dvije mogućnosti – ili da se osigura odgovarajuće gibanje zraka ili ćemo imati osušena ležišta i ljuskave šampinjone. Osim toga, obvezno moramo osigurati potrebnu relativnu vlažnost u uzgojnome objektu. Veliki zameci oblika luka i izduženi šampinjoni dokazuju da je cirkulacija zraka iznad ležišta nedovoljna i da je koncentracija CO2 previsoka. Za praktično iskustvo u proizvodnji treba primijeniti sljedeću metodu: kada se jedan dim cigarete otpuhnut na površinu ležišta potpuno raziđe unutar 20 sekundi, cirkulacija je dobra«, kaže Marija Letić.
SAVJETI: Zlatno pravilo za uzgajivače, prema njenim riječima, glasi: postarajte se da bude dovoljno gibanja zraka sasvim uz ležišta, a ujedno ventilirajte toliko da koncentracija CO2 u zraku uzgojnoga prostora ne premaši 0,1 posto. Za kontrolu CO2 tj. njegove koncentracije u uzgojnome prostoru primjenjuju se različiti uređaji.
 Tijekom perioda berbe šampinjona temperatura zraka treba se održati na 15-16 stupnjeva Celzija.
    Cijeli tijek proizvodnje sada traje dva mjeseca, gljive se beru u valovima od tjedan dana.
    Marija Letić je trenutačno prestala s uzgojem šampinjona zbog neadekvatnog prostora, ima tezgu na Mliječnoj pijaci u Subotici gdje je svakoga dana prije podne jer želi održati kontinuitet sa svojom kupcima, planira kupiti plac s već postojećim adekvatnim objektima za proizvodnju šampinjona. Organiziranog otkupa šampinjona u Subotici za sada nema.
Nada Sudarević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika