Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspješna misija spajanja Hrvata

Prilikom službenog radnog posjeta Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« predsjednika Hrvatskog kulturnog društva »Napredak« iz Tuzle dr. sc. Miroslava Petrovića, gvardijana tuzlanskog franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla i člana uredništva lista »Hrvatski glasnik«, koji izlazi u Tuzli na hrvatskom jeziku, fra. Zdravka Anđića i konzula  Republike Hrvatske u Tuzli Miroslava Kovačića, dogovorena je suradnja između HKC »Bunjevačko kolo« i HKD»Napredak«, kao i između NIU »Hrvatska riječ« i tuzlanskog  lista »Hrvatski glasnik«. U okviru suradnje dogovoreno je i održavanje koncerta subotičkog katedralnog zbora »Albe Vidaković« u Tuzli.
    Goste je ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća pozdravio predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, a ispred HKC »Bunjevačko kolo« predsjednik  Mirko Ostrogonac. Na sastanku su bili nazočni i predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, član Upravnog odbora HKC »Bunjevačko kolo« Bela Ivković, direktor NIU »Hrvatska riječ« i član Izvršnog odbora  HNV-a Zvonimir Perušić, ravnateljica katedralnog zbora »Albe Vidaković« sestra Mirjam Pandžić, članica katedralnog zbora Jelica Skenderović, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš i konzul Mirela Lucić iz Generalnog konzulata.
RAZVIJANJE SURADNJE: Nakon što je Josip Z. Pekanović ukratko upoznao goste s radom HNV-a i poželio gostima dobrodošlicu među vojvođanske Hrvate, dr. sc. Miroslav Petrović je rekao kako su neki vidovi suradnje već uspostavljeni, jer su članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« sudjelovali na prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji »Breške«, koja se održava u organizaciji HKD »Napredak«, dok su članovi Društva »Napredak« sudjelovali na likovnoj koloniji »Bunarić«. Dr. sc. Petrović je istaknuo i uspješan koncert Katedralnog zbora »Albe Vidaković« koji je održan u Tuzli 1991. godine u franjevačkoj crkvi i istaknuo da bi se suradnja trabala ubuduće još više razvijati.
  Fra Zdravko Anđić predstavio je povijest crkve i samostana u Tuzli. »Teško je točno odrediti kada su se franjevci nastanili u Solima. Najvjerojatnije su tamo podigli samostan krajem 14. ili u prvoj polovici 15. stoljeća. Godine 1447. spominje se samostan sv. Marije u Gornjim Solima, a crkva u Donjoj Tuzli spominje se u turskim dokumentima 1533., a 1548. godine spominje se i samostan s crkvom posvećen sv. Petru. Franjevci samostana Donja Tuzla bili su izloženi progonima u 16. stoljeću, a tek je 1872. podignuta crkva od čvrstog materijala. Kada je crkva postala ruševna, godine 1893. podignuta je nova, a zgrada samostana izgrađena je 1899. godine. Zbog urušavanja morala se izgraditi nova crkva i u periodu između 1984. i 1986. godine, skupa s crkvom izgrađen je novi samostan. Naša sudbina u Tuzli slična je onim ostalima, gdje žive katolici. Radujem se mogućnosti razvijanja suradnje i ona će imati i samostansku podršku«, rekao je fra. Anđić.
    Nakon toga je Miroslav Kovačić izrazio zadovoljstvo što  konzulati Republike Hrvatske u Tuzli i Subotici ispunjavaju svoju misiju spajanja dijelova hrvatskog naroda koji žive u različitim državama.
KONCERT I PROMOCIJE: Mirko Ostrogonac je gostima predstavio rad HKC »Bunjevačko kolo«:
   »Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ‘Bunjevačko kolo’ osnovano je 1970. godine. Društvo je isticalo kulturnu baštinu bunjevačkih Hrvata, ali je zbog represivne politike izgubilo svoj hrvatski predznak 1973. godine. Nacionalna oznaka vraćena je u naziv našeg Društva 1995. godine i od tada naša institucija nosi naziv Hrvatski kulturni centar ‘Bunjevačko kolo’. U našem Centru veoma je aktivan Folkorni odjel, kao i Glazbeni odjel. Već petu godinu zaredom uspješno organiziramo Festival bunjevački pisama, a organizatori smo i velikih manifestacija ‘Dužijance’ i ‘Velikog prela’. Veoma je aktivan i naš Likovni odjel, a Centar sada ima oko šest stotina članova«, rekao je Ostrogonac i iznio želju za proširivanjem suradnje sa HKD »Napredak«
    Zvonimir Perušić je također podržao mogućnost proširenja suradnje i napomenuo kako kontakti s glavnim i odgovornim urednikom »Hrvatskog glasnika«, iz Tuzle Jurajem Novoselom već postoje.
    Na prijedlog dr. sc. Miroslava Petrovića dogovoreno je održavanje koncerta katedralnog zbora »Albe Vidaković« početkom prosinca u crkvi franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli, a također će se u Tuzli predstaviti i HKC »Bunjevačko kolo«. Dr. sc. Petrović predložio je i zasebnu promociju tjednika »Hrvatska riječ« u Tuzli tijekom prosinca, dok će na prijedlog Zvonimira Perušića termin promocije »Hrvatskog glasnika« u Subotici biti  naknadno dogovoren.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika