Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Olakšanje s obje stra­ne gra­ni­ce

PLAVNA, VAJSKA – Žitelji Općine Bač s odobravanjem su primili vijest o potpisivanju Deklaracije o ponovnom uspostavljanju prometa preko Dunava, na relaciji Plavna-Vukovar. Naime, u petak 21. listopada, u Županisjkom domu u Vukovaru su ovu Deklaraciju potpisali ministrica za europske integracije Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica za razvojnu suradnju Kraljevine Nizozemske Agnes Van der Arden i potpredsjednik Vlade Republike Srbije Miroljub Labus.
Feribot vrijedan milijun eura donacija je Vlade Kraljevine Nizozemske, a počet će prometovati na proljeće, po prispjeću na buduću lokaciju. Stav svih potpisnika Deklaracije je da će se ovim potezom ne samo unaprijediti trgovinski odnosi, nego i povezati veliki broj obitelji, koje žive dijelom u Vajskoj ili Plavni, a dijelom u Vukovaru i okolici.
    Kućanica iz Vajske Ruža Pejčić iskreno je obradovana ovakvim razvojem zbivanja: »Živim sa suprugom u Vajskoj, a tri kćeri su mi prijeko u Slavoniji. Voljela bih da feribot profunkcionira čim prije, kako bi nam omogućio češće viđanje s djecom. Umjesto 70-80 kilometara, koliko sada imamo do Vukovara putujući preko Bačke Palanke i Iloka, od proljeća ćemo do tamo stizati biciklom«, kaže za »Hrvatsku riječ« Ruža Pejčić.
    Isto su raspoloženi i Plavanci. »Ne mogu a ne prisjetiti se vremena od prije rata, kad smo našom skelom odlazili u Vukovar kupiti jednu običnu košulju, ili, ukoliko nismo imali drugih razloga, popiti kavu i vidjeti se s prijateljima. Ne mogu vjerovati da će to ponovno biti moguće. Mi smo sad na kraju svijeta, veći vojvođanski gradovi su nam daleko, do njih moramo promijeniti dva do tri autobusa. Nekako smo uvijek bili više vezani za Vukovar gdje smo prodavali svoje viškove proizvoda, a isto tako kupovali i sve potrepštine, narodski rečeno od igle do lokomotive. Puno naših obitelji živi dijelom u Plavni, dijelom u Vukovaru, a ima i onih koji žive dijelom ovdje a uposleni su u Vukovaru. Svima će svanuti glede prijevoza, puno pokidanih veza će se iznova uspostaviti«, kaže za Hrvatsku riječ umirovljenik iz Plavne Zvonimir Pelajić.
    Ima i onih koji su željeli otići za djecom, ali su stjecajem okolnosti ostali.
    »Dvije su mi kćeri prijeko a ja sa starom majkom, koja nije baš najboljega zdravlja, ostao sam živjeti u Plavni. U lijepa vremena prije rata sve svoje poljoprivredne proizvode prodavao sam u Vukovaru. Danas to nije moguće, a kako nam je svima poznata situacija u srbijanskoj poljoprivredi, s razlogom se nostalgično prisjećamo onih vremena. Nadam se da će ponovno uspostavljanje veze s Vukovarom unaprijediti i naše ekonomske odnose i omogućiti nam nesmetan protok robe namijenjene tržištu. Raduje me i to što će ova linija znatno skratiti vrijeme i rastojanje koje se svih ovih godina ispriječilo između dijelova obitelji koje su razdvojene Dunavom«, kaže za Hrvatsku riječ Stipan Sotinac.
     Nadajmo se svi skupa da će na proljeće odista zaživjeti ono, što su nam političari obećali i potpisali, a na dobrobit svih ljudi koji žive sa obadvije strane Dunava.

Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika