Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­pažen na­stup Mo­noštor­ki

Beogradske glazbene svečanosti (BEMUS) tradicionalno se održavaju u prvoj polovici listopada pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Od 3. do 19. listopada ove, kao i prethodnih godina, na ovogodišnjem 37. BEMUS-u nastupili su velikani svjetske i domaće glazbene scene u okviru čega je premijerno izveden veliki broj značajnih glazbenih ostvarenja.
    U nedjelju 16. listopada svoje mjesto na ovom glazbenom događaju pronašla su u kulturno-umjetnička društva i glazbenici nacionalnih manjina iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Pod nazivom »Narodno stvaralaštvo – Manjine na Balkanu« u Atriju Narodnog kazališta održan je koncert, gde je mnogobrojna, u najvećem broju stručna publika, imala prigodu upoznati glazbenu tradiciju Slovaka, Mađara, Rumuna, Makedonaca, Slovenaca, Hrvata, Rusina, Vlaha i Albanaca.
PREDSTAVNICI HRVATSKE NACIONALNE MANJINE: Jedini predstavnici hrvatske nacionalne manjine bile su članice ženske pjevačke skupine Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, kojima je ovo bio prvi nastup na Beogradskim muzičkim svečanostima. Monoštorske folklorne skupine su, naime, do sada pet puta nastupale na BEMUS-u, ali je prva četiri nastupa, od kojih je posljednji bio prije točno dvadeset godina, imala negdašnja poznata pjevačka skupina »Izvorinke«.
    Devetnaestoro članova KUDH-a »Bodrog«, među kojima 15 sudionica, dvije »sprimalje«, koordinator skupine Eva Forgić i predsjednik Stipan Šimunov krenuli su u Beograd još u subotu kako bi se pripremili, »sprimili i upivali« za nastup.
    U jutarnjim satima, prije zvaničnog nastupa, održana je generalna proba, gdje su prvi posjetitelji i selektor koncerta dr. Dimitrije Golemović imali prigodu vidjeti bogato izvezenu ručno rađenu šokačku noš-nju. Veliki broj pohvala i pitanja o detaljima izrade nošnje i o običajima Bačkog Monoštora upućenih od strane posjetitelja, koji nisu imali prigodu vidjeti monoštorsku šokačku nošnju ranije, sigurno je znak da ovakve vidove međunacionalnih odnosa treba i ubuduće njegovati. U prilog tome ide i velika zainteresiranost ostalih kulturno-umjetničkih društva za daljnju suradnju, tako da su razmijenjeni kontakti, ideje, pa čak i dogovoreni budući nastupi.
POTVRDA KVALITETE »BODROGA«: »Sirota sam, sirota«, »Klada« i »Crne oče« su pjesme koje su otpjevale Monoštorke i koje je prepuna dvorana pozdravila burnim pljeskom. Pohvale i reakcije publike i stručnjaka su još jedna potvrda kvalitetu tradicionalnih izvedbi koje se neguju u »Bodrogu«.
    Selektor koncerta Dimitrije Golemović je istaknuo kako je sjećajući se prošlih nastupa »Izvorinki« došao na ideju da ponovno čuje tradicionalno šokačko pjevanje iz Bačkog Monoštora. »I tada je, kao i sada, besprijekoran nastup Monoštorki na mene ostavio izuzetan dojam, tako da se još i danas sjećam, ne samo nastupa ‘Izvorinki’, nego i njihovih nadimaka. Još prije dosta godina posjetio sam ih u Monoštoru i tada sam pored kvalitetnog pjevanja uživao i u izvrsnim kulinarskim monoštorskim specijalitetima«, kazao je Golemović i dodao kako je zapamtio mnoge pjesme i bećarce iz Monoštora, a većinu pjesama je zapisao i notama. Ističući i cijeneći kulturu koju njeguju nacionalne manjine, dr. Golemović je, vodeći program, kazao kako je: »svako kulturno-umjetničko društvo koje njeguje narodne običaje nacionalnih manjina zapravo mali jedinstveni muzej čije je bogatstvo neprocjenjivo«.
DOJMOVI POSLIJE NASTUPA: Eva Forgić, programski koordinator KUDH-a »Bodrog« želi posebno istaknuti kako je organizacija u svakom pogledu bila izvrsna, te posebno treba pohvaliti spremnost organizatora da omoguće sudjelovanje manjih folklornih skupina koje mnogo rade, a kojima je velika nagrada i priznanje sudjelovanje na glazbenim svečanostima međunarodnog karaktera. »Također mislim da je izuzetno dobra praksa da su svi učesnici sve vrijeme u sali i na sceni ili kao gledatelji ili kao učesnici, što stvara zaista poseban folklorni ambijent u kojem se mi osjećamo i nastupamo kvalitetno.«
    Svi sudionici iz Bačkog Monoštora ne kriju zadovoljstvo što su imali prigodu svoje običaje i pjesme predstaviti publici u Beogradu, i na taj način ostvariti jedan od bitnih ciljeva njihovog okupljanja oko KUDH-a, a to je predstavljanje kulturnih i etnografskih specifičnosti Hrvata u Monoštoru široj javnosti. Ako je suditi po ocjenama glazbenih stručnjaka Monoštorci u tome odista uspjevaju.

Aleksandar Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika