Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Je­sen u Tvrđi

Treću godinu zaredom Gradsko poglavarstvo Osijeka u suradnji s čitavim nizom udruga i organizacija iz kulture, obrazovanja i obrtništva organizira kulturno-zabavnu manifestaciju »Jesen u Tvrđi« na kojoj udruge, škole, obrtnici i pojedinci izlažu svoje proizvode i rukotvorine a sve »začinjeno« osječkim pivom i nastupima popularnih rock skupina poput Ramba Amadeusa, Psihomodo popa, Belfast fooda, Vatre, Leta 3, Bareta i plaćenika i drugih. Manifesatcija traje desetak dana i noći uz potpuno slobodan ulaz i pristupačne cijene.
PROTIV JESENSKE TMURE I STUDENI: U tmurne jesenske dane kada je grad zagrljen s maglom i kišom, kada se studen neugodno zavlači ispod odjeće pa i pod kožu, brojne će posjetitelje osječke Tvrđe zabavljati čitav niz udruga i institucija od vrtićke dobi do kulturno-umjetničkih društava, bilo da je riječ o predstavljanju vlastitih programa ili vlastitih proizvoda, a pjesme, igre i plesova bit će na pretek, tako da će Tvrđa ovih dana živjeti u znaku jeseni, dječjega smijeha, pjesme djevojačke i visokih decibela već spomenutih rock-sastava.
    »Nastojimo zabaviti naše sugrađane i brojne goste iz okolice Osijeka i znatno šire u ove tmurne jesenske dane«, kaže Vladimir Mađarevićiz agencije koja vodi računa da sve bude pod kontrolom, ističući pritom i kako su prvih dana manifestacije vrijemske prilike naklonjene posjetiteljima, organizatorima te sudionicima. »Evo, za koji će tren ulicama Osijeka protutnjati kolona svatovskih zaprega a taj već zaboravljeni detalj na osječkim ulicama dočarat će članovi konjogojske udruge iz Čepina a s njima skupa i poznati osječki tamburaški sastav ‘Slavonski bećari’«.
ZA SVAKOGA PO NEŠTO: »Tu je i dvadesetak štandova na kojima izlažu učenici osnovnih i srednjih škola, obrtnici i razne udruge iz Osijeka ali i cijele Slavonije i Baranje, tu su i naše djevojke u tradicionalnom narodnom ruhu a možete vidjeti i mališane iz dječjeg vrtića ‘Stribor’, koji trenutačno zaokupljaju pozornost mnoštva okupljenih građana na trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. Svakoga dana, narednih desetak dana, ovdje će se nešto događati, uvijek nešto novo i nešto nesvakidašnje, uz niz promocija i prezentacija pa će i doslovce biti za svakoga po nešto. Koncem idućega tjedna pohodit će nas naši prijatelji iz Subotice i predstaviti stare zanate, predstaviti izradu predmeta od slame i kukuružnjaka, predstaviti predivne bunjevačke pisme i plesove«, objašnjava Mađarević.
    I dok trgom dominiraju konji i jahači i svatovske zaprege, pitamo Maju Topalović iz Čepina kako se osjeća u sedlu. »Znate kako je kad si na konju. No ja jašem kobilu Sigin, anglo-arapske rase, koja je inače vlasništvo gospodina Lukavca iz Čepina.«
»Da, to je moja najbolja kobila«, kaže Miroslav Lukavec, član konjogojske udruge u Čepinu. »Inače imam devet grla a u udruzi imamo 50-60 grla, najčešće lipicanske rase. Sudjelujemo na ovakvim i drugim folklornim manifestacijama, od Lovasa i Draža do Đakovačkih vezova i Vinkovačkih jeseni te na različitim konjogojskim natjecanjima«.
ŠTANDOVI SA SUVENIRIMA: Među brojnim štandovima izdvaja se onaj kojim je ravnao Josip Greganić ispred tvrtke »Suvenir«, koja nudi šokačke suvenire nastale u obiteljskoj radionici u Valpovu. »Pa ide nekako, ali još uvijek sam nepoznat osječkim posjetiteljima. Ima upita, traže mi posjetnicu, ali prodaja slabo ide, više prodam u Bilju, Kneževim Vinogradima, Dražu i Topolju, a o Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima i drugim poznatim manifestacijama da i ne govorim. No treba osvajati nove prostor, nova tržišta i zato sam ovih dana ovdje.«
    Jasna Petrović, predsjednica udruge žena »Izvor« iz Kneževih Vinograda i autorica projekta »Ljeto u Baranji«, u okviru kojega se u dva navrata u Suljošu održavao sajam starina, umjetnina i rukotvorina, kaže: »Nastojimo sačuvati sve ono što imamo i što nam je ostalo od naših predaka, dok još imamo priliku to sačuvati i otrgnuti od zaborava. Također, nastojimo sve to skupa povezati, imati zajednički nastup, skupa sve to ponuditi sve probirljivijem tržištu, turistima i putnicima namjernicima. Baranja je kolijevka nepresušnoga bogatstva i svatko tko dođe može tu ostati dan, dva, pet i deset a da ima što vidjeti, da mu imamo što ponuditi od povijesnih starina do netaknute prirode, od narodnoga ruha i rukotvorina do bogatstva baranjske kulinarske ponude i vinskih cesta gdje se mogu okrijepiti čuvenim baranjskim vinima. Baranju treba posjetiti, Baranju treba doživjeti. U okviru udruge ‘Slap’ odlučili smo da nastupimo zajedno i danas ovdje, kao i prije neki dan na osječkom jesenskom sajmu, ali planiramo da uvijek nastupamo zajedno s našim eko-etno brandom na svim manifestacijama, gospodarskim sajmovima, folklornim i turističkim priredbama i slično«.  
 Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika