Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uspjeh Ma­ri­je Ja­ra­ma­zo­vić na
po­kra­jin­skom na­tje­ca­nju re­ci­ta­to­ra

Na pokrajinskom natjecanju recitatora u Sečnju koje je održano 25. travnja, Marija Jaramazović je postigla izvanredan uspjeh, jer se jedina iz Subotice izborila za nastup na republičkom natjecanju koje će se održati u Valjevu. Marija Jaramazović recitirala je odlomak iz poeme Milovana Mikovića »Avaške godine« koja je napisana na štokavsko-ikavskom narječju bunjevačkih Hrvata iz sjeverne Bačke. Mariju Jaramazović je za natjecanje pripremila ravnateljica Hrvatske čitaonice Subotica Katarina Čeliković.

Kon­cert u po­vo­du ju­bi­le­ja
HKPD »Ma­ti­ja Gu­bec«

U Velikoj sali Kulturnog centra u Rumi 17. travnja održan je cjelovečernji koncert Velikog tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Matija Gubec« u povodu 85 godina postojanja društva. Na koncertu su bili nazočni i predsjednik Skupštine općine Ruma dr. Dušan Stojkov, načelnik Srijemskog okruga Nebojša Vitomirović, kao i Janos Oros ispred pokrajinskog Tajništva za prava nacionalnih manjina, upravu i propise. Koncert je nosio naziv »Rumi na dar«, a tamburaškim orkestrom je dirigirao Josip Jurca. U tijeku programa predsjednik HKPD »Matija Gubec« Zlatko Kolarić podijelio je zahvalnice i prigodne darove zaslužnim članovima društva.

Do­di­je­lje­ne na­gra­de Večer­njeg li­sta »Ran­ko Ma­rin­ko­vić«

Dobitnici ovogodišnje nagrade Večernjeg lista »Ranko Marinković« za najbolju kratku priču su Željko Kocaj, Davor Slamnig i Davor Mojaš. Na svečanoj dodjeli nagrada 24. travnja u Muzeju »Mimara« prva nagrada od osam tisuća kuna uz prijenosno računalo uručena je Željku Kocaju, druga nagrada od šest tisuća kuna uručena je Davoru Slamnigu, dok je treća nagrada od četiri tisuće kuna uručena Davoru Mojašu. Odluku o laureatima te ugledne nagrade koja se dodjeljuje 39. put, donio je ocjenjivački sud žirija u čijem su sastavu akademik Miroslav Šicel, akademik Pavao Pavličić, dr. Krešimir Nemec, dr. Tomislav Sabljak i Branka Primorac. Dobitnicima je nagrade uručila glavna urednica Večernjeg lista Ružica Cigler. U najužem izboru za nagradu »Ranko Marinković« bio je i književnik Petko Vojnić Purčar, koji živi i radi u Novom Sadu, a rođen je u Subotici 1939. godine.
Odr`an znan­stve­ni skup
o Ma­ri­nu Držiću u Washingtonu

Na jednodnevnoj konferenciji priređenoj 25. travnja na Katoličkom sveučilištu Amerike u Washingtonu, nakon što je u njegovom »Hartke teatru« premijerno izveden Držićev »Dundo Maroje«, hrvatski i američki teoretičari književnosti visoko su ocijenili mjesto koje Držić zauzima u renesansnoj literaturi. »Dunda Maroja« je prilagodio u prijevodu na engleski jezik profesor Roland Reed s Katoličkog sveučilišta Amerike. Njegovu adaptaciju sudionici skupa su ocijenili vrijednim izvorom američkoj kulturnoj javnosti za razumijevanje Držića i hrvatske kulture uopće. Slobodan Prosperov Novak, profesor južnoslavenskih književnosti na američkom Sveučilištu Yale, kazao je kako je Marin Držić najbolji i najizrazitiji primjer renesansne književnosti u Slavena, te Renesanse uopće. On smatra da Hrvatska, dok nastoji ući u Europu i ojačati kulturne veze sa svijetom, nedovoljno koristi Držića kao svoj adut.

Ob­ja­vlje­ne dvi­je no­ve knji­ge
Pet­ka Voj­ni}a Pur~ara

U zajedničkom izdanju Orpheusa i Petko Studia iz Novog Sada, Apostrofa iz Beograda i Dore Krupićeve iz Zagreba iz tiska je nedavno izašla zbirka poezije Petka Vojnića Purčara »U nedogled«, dok je u izdanju Orpheusa od istoga pisca objavljena knjiga priča »Miholjsko ljeto«. Iako je u stvaralaštvu Petka Vojnića Purčara, uglednog prozaiste, poezija bila najčešće epifenomen, »U nedogled« je njegova četvrta zbirka poezije (»Kameno žito« 1980., »Sol u vjetru« 1985., »Putovanje prema Crnome moru« 2002.). Premda je Purčar 1977. godine dobio NIN-ovu nagradu za roman »Dom, sve dalji«, ovaj autor se najpotpunije eksponirao u kraćoj formi, što upravo prezentira i knjiga »Miholjsko ljeto« koja sadrži njegove izabrane i nove priče.

Su­bo­tička »Hed­da Ga­bler« u Osi­je­ku

Narodno kazalište iz Subotice izvelo je u Osijeku dramu Henrika Ibsena »Hedda Gabler«. Predstava je izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak 26. travnja, u režiji Dušana Petrovića, scenografiju je osmislio István Hupkó, kostimografiju Dragica Pavlović, uz glazbu Lajka Felixa. U središnjoj ulozi nastupila je glumica Anđelika Simić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika