Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­red­ba za naj­mlađe

U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, održan je 15. listopada X. Festival dječjeg folklora pod nazivom »Djeca su ukras svijeta«. U tavankutskom Domu kulture, pjesmom i plesom predstavili su se najmlađi članovi Folklornih odjela »Župe Presvetog trojstva« iz Selenče, Kulturno-umjetničkog društva »Rokoko« s Čikerije iz Mađarske, Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice, Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« iz Srijemske Mitrovice, Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, a kao solista na harmonici nastupio je Darko Letić.
    Na početku priredbe, voditelj programa Dalibor Križan, pozdravio je sudionike, publiku i goste Festivala ispred Organizacijskog odbora Festivala koji su činili predsjednik Boris Godar i članovi: Ladislav Suknović, Branko Horvat, Kata Suknović, Ivica Dulić, Ljubica Vuković, Antun Lučić i Sandra Benčik.
AFIRMACIJA FOLKLORNOG STVARALAŠTVA DJECE: »Želja organizatora je afirmacija najmlađih. Festival je zamišljen kao prezentacija tradicije svih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini, i time, predstavljanje bogatstva različitosti kulturne baštine u Vojovodini. Svih ovih godina, kroz ovaj Festival, prošle su brojne skupine najmlađih, a iz njihovih nastupa i druženja rodila su se brojna prijateljstva, koja se sada već njeguju u srcima stalasih srednjoškolaca i studenata. S mnogim kulturnim udrugama koje su gostovale na ovom Festivalu, HKPD ‘Matija Gubec’ i dalje održava izuzetne prijateljske odnose«, rekao je voditelj programa Križan, nakon čega se zahvalio brojnim sponzorima koji su pomogli održavanje Festivala, a potom je pozdravio goste Festivala, generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici Davora Vidiša, predsjednika Skupštine općine Subotica Sašu Vučinića i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića.
PROGRAM FESTIVALA: Nakon što je Saša Vučinić službeno otvorio Festival, prvo su nastupili domaćini, najmlađi članovi HKPD-a »Matija Gubec«, a nakon njih, publici su se predstavili gosti iz Selenče, članovi »Župe Presvetog trojstva«. Uslijedio je nastup KUD-a »Rokoko« s Čikerije iz Mađarske, a program se nastavio nastupima najmlađih članova HKC-a »Bunjevačko kolo« iz Subotice i HKC »Srijem« iz Srijemske Mitrovice. U narednom bloku programa, nastupili su članovi Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, a zatim je Tavankućanin Darko Letić odsvirao na harmonici nekoliko glazbenih točki, a na koncu programa predstavila se i srednja dječja skupina Folklornog odjela Društva »Matija Gubec«.
    Publika je tijekom nastupa pljescima pozdravljala nastupe najmlađih, a uz zvuke »Malog bunjevačkog kola«, u izvedbi Tamburaškog orkestra HKPD »Matija Gubec«, završen je ovogodišnji Dječji festival folklora u Tavankutu.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika