Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Dani Istre u Vojvodini

U skladu s dosadašnjom suradnjom Istarske županije i AP Vojvodine, od 20. do 22. listopada, brojni istarski politički, gospodarski, kulturni i turistički izaslanici posjetit će vojvođanske gradove, u okviru manifestacije »Dani Istre u Vojvodini«.
    Izalanstva iz Istre, koja će predvoditi istarski župan Ivan Jakovčić, imat će brojne susrete sa zvaničnicima AP Vojvodine, predstavnicima Privredne komore Vojvodine i regionalnih gospodarskih komora u Pokrajini, a tijekom manifestacije organizirat će se i brojni kulturno-umjetnički programi.
    Pokrovitelji »Dana Istre u Vojvodine« su Skupština AP Vojvodine, Izvršno vijeće AP Vojvodine i općine Subotica, Zrenjanin, Bačka Topola i Senta.

Radni posjet delegacije osječkog
Državnog arhiva

U sklopu stručne suradnje između Historijskog arhiva u Subotici i Državnog arhiva u Osijeku, u službenom radnom posjetu subotičkom arhivu bili su 14. listopada ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. Stjepan Svršan, tajnica arhiva Dubravka Farkas, voditeljica službe nadzora Ljerka Šimunić i djelatnik u službi nadzora Željko Vrban. Domaćin delegacije Državnog arhiva bio je ravnatelj subotičkog arhiva Stevan Mačković. Prilikom radnog posjeta razgovaralo se o mogućnostima daljnje suradnje, koja bi obuhvaćala zajednička istraživanja pojedinih tema iz oblasti školstva, gospodarstva i kulture, razmjenu stručnih publikacija i organiziranja predavanja i izložbi.

Promocija knjige
»Veliko obiteljsko stablo Dulićevih«

Organizacijski odbor susreta Dulićevih i »Pučka kasina 1878.« pozivaju u prvom redu sve članove velike obitelji Dulić, sve njihove prijatelje i sve zainteresirane ljude dobre volje na svečanu promociju knjige Lazara Ivana Krmpotića »Veliko obiteljsko stablo Dulićevih«, koja će se održati u nedjelju 30. listopada u Domu kulture u Đurđinu, a s početkom u 15 sati. Na promociji će nastupiti Đurđinski komorni orkestar »Musica chorda«, a ovom će se prigodom moći nabaviti i monografija.

Subotičani u »Kerempuhu«

Poetsko-glazbena predstava »Bez svlaka mraka« autora Tomislava Žigmanova i Hrvoja Tikvickog bit će izvedena 24. listopada u dvorištu Satiričkog kazališta »Kerempuh« u Zagrebu. Produkciju ovog projekta ostvaruje Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice.
Dani Balinta Vujkova

Hrvatska čitaonica iz Subotice poziva književnike, jezikoslovce i učitelje na IV. Dane Balinta Vujkova koji će se održati 25. i 26. studenog u Subotici. Okvirne teme su: književnost Hrvata u Bačkoj i Srijemu; Sakupljački rad Balinta Vujkova i Etnografska istraživanja hrvatskih manjinskih zajednica na panonskom prostoru. Na stručno-znanstvenom skupu sudjelovat će znanstvenici i književnici, kao i pedagozi iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Vojvodine. Radovi se mogu prijaviti organizatorima na telefon: 064-211-3186 ili na adresu Hrvatske čitaonice do 18. studenog.

 Obilježena obljetnica rođenja
bana Jelačića
 
U Petrovaradinu je u organizaciji HKPD-a »Jelačić« 16. listopada svečano obilježena 204. obljetnica od rođenja hrvatskog velikana i Petrovaradinca bana Josipa Jelačića. U 18 sati je bilo euharistijsko slavlje, a svečanu misu je predvodio dekan Petrovaradinskog dekanata preč. Tomislav Kovačić. Nakon svete mise, održan je prigodan program u prostorijama Društva. Skup je otvorio Josip Pokas, a članovi zbora Društva su se predstavili s dvije skladbe Josipa Runjanina. Skup je pozdravila i Marina Karavanić, a povjesničar Davor Martinčić  iznio je povijest o banu J. Jelačiću, nakon čega su mladi članovi Društva odsvirali i otpjevali pjesmu o Petrovaradinu, a potom i skladbu »Ustani Bane«. Svečanost je nastavljena uz glazbu tamburaškog sastava »Patoka«, Društva »Jelačić«.                                                      I. K.

Uspjeh »Bubuša« među
jakom konkurencijom

Na nedavno održanom 1. Međunarodnom festivalu filma i videa »Dugo Selo 2005.« u Hrvatskoj, autor filma »Bubuš«, prikazanog u okviru ciklusa kratkog filma na pomenutoj kinematografskoj manifestaciji, Ivan Ivković Ivandekić osvojio je nagradu za najbolju sporednu ulogu koju tumači u svom ostvarenju. Ivković Ivandekić je veoma iznenađen nagradom jer, kako ističe, na Festivalu je sudjelovao veliki broj filmova profesionalnih filmskih stvaralaca u kojima su uloge tumačili također profesionalni glumci, što dodatno uvećava značaj priznanja koje mu je dodijeljeno.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika