Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usko­ro i u su­bo­tičkoj Skupšti­ni ras­pra­va o po­ložaju ma­nji­na

Prošlotjedna rasprava o položaju vojvođanskih manjinskih zajednica održana u Bruxellesu bila je tema i ovotjednog brifinga. Na upit novinara hoće li se o međunacionalnim odnosima u Pokrajini i gradu, poslije Europskog parlamenta, raspravljati i na sjednici subotičke Skupštine, predsjednik Općine Géza Ku-csera je rekao kako nema ništa protiv da o tome raspravljaju i subotički vijećnici, te je o raspravama održanim u Bruxellesu rekao: »Medalja uvijek ima dvije strane, uvijek postoje polariteti. Sama činjenica što se o tim problemima razgovara govori o tome kako i problemi postoje na nekoj razini. Koja je to razina, trebaju utvrditi stručnjaci, koji trebaju reći gdje se griješilo i koji su putovi za razrješavanje problema«.
    O održanom prosvjedu Mađara u Subotici u organizaciji nevladine organizacije »Civilni pokret«, Kucsera je rekao:    »Drago mi je što je taj skup protekao u miru. Svako ima pravo reći svoje mišljenje i stoga je Lokalna samouprava odobrila organiziranje toga skupa. Lokalna samouprava nije sudjelovala u organiziranju skupa, organizirale su ga nevladine organizacije uz potporu nekoliko političkih stranaka. O problemima treba govoriti, ne treba ih skrivati, a postoje demokratski načini kako se mišljenje može izraziti. Ako je to u okvirima normalnog ponašanja, a ono je bilo tako, onda ne vidim nikakav problem«.
    Kucsera je najavio i skoro formiranje Nacionalnog vijeća pri Lokalnoj samoupravi, a o prijetnji ptičjim gripom, rekao je kako je Općina spremna uvesti sve mjere koje budu bile neophodne.
    Protekloga je vikenda održana konferencija edukativnih i obrazovnih gradova u Budimpešti na kojoj je sudjelovalo i subotičko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Općine Gézom Kucserom, a tom su prigodom brojna gostujuća i domaća izaslanstva upoznali s nastavom mađarskog jezika kao jezika društvene sredine u osnovnim školama u Subotici.
    U okviru višednevne manifestacije pod nazivom »Dani Istre u Vojvodini«, u Subotici 20. i 21. listopada boravi izaslanstvo Istarske županije na čelu s županom Ivanom Jakovčićem. Prema predviđenom programu, jučer su tri istarska sastava održala rock koncert, danas će, s početkom u 17.30 u Velikoj vijećnici Gradske kuće, izaslanstvo Istarske županije održati dvosatni sastanak s predstavnicima i suradnicima Općine Subotica, Bačke Topole i Sente.
    U okviru programa obilježavanja 60 godina postojanja UN-a u Subotici danas boravi peteročlano izaslanstvo UN za Srbiju i Crnu Goru koje će imati upriličene susrete s rukovodstvom Lokalne samouprave i predsjednicima nacionalnih vijeća sa sjedištem u Subotici, zatim debatu o temi »Milenijski ciljevi razvoja UN«, te javni sat o aktivnostima UN-a u Osnovnoj školi »Istvan Kizur«.
    Članica Općinskog vijeća zadužena za obrazovanje Edit Pinter Molnar predstavila je promotivni skup koji je održan 20. listopada u organizaciji Općine i britanske nevladine organizacije Save The Children, a sve u okviru programa za inkluzivno obrazovanje romske djece u Srbiji. Cilj ovoga programa je promocija antidiskriminacijske prakse u odnosu na romsku djecu, a istom prigodom Geza Kucsera otvorio je pri Osnovnoj školi »Đuro Salaj« »Dječju kuću«, kao centar za potporu romskoj djeci na razini lokalne zajednice. U okviru ovoga projekta formiran je tim čiji će cilj biti utvrditi točan broj romske djece koja pohađaju osnovnu školu, te one koja ne pohađaju, a trebala bi. Konačan rezultat ovoga istraživanja trebao bi se znati tek za mjesec dana.
    Politehnička škola iz Subotice i Srednja tehnička škola s Domom učenika »Mihaly Pollack« iz Pečuha potpisale su 19. listopada u Subotici Sporazum o suradnji na polju stručno-pedagoških, kulturalnih i sportskih veza dviju obrazovanih institucija.
D. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika