Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­tje­ca­nje u lju­ba­zno­sti

Jedanaest godina za redom se sredinom listopada u Bizovcu okupljaju na poljoprivrednom sajmu izlagači iz zem-lje i inozemstva, koji svojom ponudom privlače tisuće posjetitelja.
    Sajam je po zamisli organizatora trebao biti u Osijeku, no kako sredinom devedesetih zbog rata u Osijeku nije bilo sigurno, Sajam je, privremeno, organiziran u Bizovcu. Međutim, komparativne prednosti prostora u hotelu Termija te u neposrednoj okolici hotela motivirale su organizatore Sajma da se Sajam zadrži u Bizovcu.

LJUBAZNOST: Na Sajmu je bilo i velikih i malih izdavača, no po pitanju ljubaznosti na Sajmu nije bilo velikih i malih. Moderatori na štandovima, kako onim izložbenim tako i prodajnim, naprosto bombardiraju informacijama i natječu se u ljubaznosti. Raskošne su štandove imali »Novokomerce«, distributer programa John Deere, »Favorit«, distributer Massey fergusona, »Jurval«, distributer Belarusa, i distributeri drugih moćnih tvrtki koje proizvode, primarno, poljoprivrednu mehanizaciju. I ove godine je u subotu bila prezentacija upotrebe poljoprivrednih alatki, koja je, u neku ruku, i središnja priredba sajma.

SJEMENSKA ROBA:  Na Sajmu postoji mogućnost kupovine sjemenske robe i stočne hrane po promotivnim cijenama. Također je bilo moguće nabaviti cvijeće i sadnice, kao i pribor za vrt, okućnicu i balkone. Na Sajmu je prezentiran i revolucionarni proizvod Megagreen proizvođača Tihomira Lelasa. Taj je proizvod stvoren u Hrvatskoj i upotrebljava se kao ekološko hranivo u proizvodnji povrća i drugih kultura. Pokazuje izvanredne rezultate jer su prinosi ni kvantitativno ni kvalitativno ne zaostaju za prinosima na površinama na kojima se upotrebljavaju pesticidi.

NOVA ZEMLJA: Kako nam je rekao Stan Katava, direktor Sajma, najam od 170 kuna po četvornom metru izložbenoga prostora nije ni preskup ni prejeftin već je to optimalna cijena. Naime, gotovo svi izlagači na Sajmu su ujedno i oglašavači u listu Nova zemlja, časopisu za poljoprivredu, obiteljska gospodarstva i agrarni menagment, pa je ovaj Sajam zapravo zajednička investicija organizatora, medijske kuće Nova zemlja, i izlagača. Reklame se danima »vrte« na tridesetak radijskih i televizijskih postaja u regiji, Slavonija i Baranja u oblijepljene plakatima i za očekivati je velik odaziv posjetitelja.

POSJETITELJI: Prošlih je godina u četiri dana Sajam posjetilo desetak tisuća zainteresiranih, a ove je godina odaziv posjetitelja bio još veći. Međutim, kako organizatori ne cjepidlače oko prodaje ulaznica te kako izlagači slobodno pozivaju velik broj svojih suradnika, teško je procijeniti broj posjetitelja.

BANKE:  Bez podrške banaka nema investicijskoga ciklusa. Na Sajmu je ponude izložilo nekoliko banaka i osiguravajućih društava. Slavonska banka, banka Sajma, predstavila je paletu kreditnih programa za proljetnu i jesensku sjetvu, kao i linije za stočarstvo i kupovinu mehanizacije. Kako su nam rekli predstavnici banaka, ali i distributeri traktora i priključaka, početak pregovora Hrvatske za ulazak u članstvo Europske unije snažno će se odraziti i na politiku kredita. Već je danas procedura pojednostavljena, znatno brža nego prethodnih godina, a kamate padaju gotovo iz mjeseca u mjesec.

VODA – TEMA SAJMA: Tema Voda – izvor života nastavak je prošlogodišnjega Sajma. I ove su se godine prezentirale tvrtke koje brinu o najvažnijem prehrambenom artiklu. Na svakom su kutu stajali aparati za vodu, a posebno su bile interesantne prezentacije specijaliziranih tvrtki. U sklopu sajma postavljena je izložba učeničkih radova na temu Voda i bunari. U suradnji sa 120 osnovnih škola iz pet slavonskih županija proveden je natječaj u kojem je sudjelovalo preko 30 tisuća učenika koji su izrađivali likovne i tehničke radove. Tri najbolja rada dobila su nagrade. Ovim programom, naglasio nam je Stan Katava, nastojalo se djeci ukazati na važnost brige o vodi.

SEMINARI I RAZGOVORI: Podizati trajne nasade i graditi farme velik je zahvat. Na ovogodišnjem Sajmu se uvelike razgovaralo o tim temama, kako u neformalnim razgovorima između izlagača tako i u kontaktima izlagača, posjetitelja i investitora. Slatinska tvrtka »Unimont« se prva u regiji odlučila za sistem »ključ u ruke«. Odvažili su se ponuditi na tržište izgradnju i opremanje, uz dakako, sređivanje potrebne papirologije, i jamstvo da su sve etape proizvodnje mlijeka i mesa usklađene prema propisima Europske unije. Na sajmu kojeg je otvorio hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković organiziran je i seminar »Sapard – pretpristupni fond EU-a«. Seminar je vodio pomoćnik ministra poljoprivrede Srećko Selanac.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika